Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Jahodové řezy Mrož chutnají stejně jako jeden z nejoblíbenějších nanuků: Přinášíme další ze skvělých jahodových receptů

Jahody jsou voňavým a sladkým poslem léta i elixírem zdraví. Navíc existuje bezpočet způsobů, jak je využít v kuchyni. Můžete zkusit například řezy Mrož, inspirované chutí známé mražené pochoutky.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 2. 05. 2025

Víte, že jahodový Mrož je jednou z nejúspěšnějších zmrzlin v Česku? Ročně se vyrábí na třicet milionů kusů, k čemuž je potřeba 1 milion kg jahod a pětasedmdesát dní nepřetržité výroby. Na trhu i na výsluní spotřebitelského zájmu je již přes třicet let. Není divu, že se chuť oblíbeného jahodového nanuku stala inspirací pro vznik receptu na báječný moučník. Recept na řezy Mrož patří mezi středně náročné, ale rozhodně stojí za vyzkoušení, chutná totiž skvěle! Nejdůležitější surovinou pro jeho výrobu jsou samozřejmě čerstvé nebo mražené jahody.

Mohlo by se vám líbit

Tento dezert chutná opravdu všem! Jahodová panna cotta, která mizí ze stolu jako první

Panna cotta je ideální „dezert na lžičku“ pro každé roční období, a to i díky nekonečnému množství vhodných příchutí: od karamelu a čokolády až po čerstvé sezónní ovoce. A právě teď přichází ten správný čas zkusit panna cottu s jahodami.
marianne.cz

Jak nejlépe skladovat čerstvé jahody?

Jahody se velmi rychle kazí, a tak je správné skladování nezbytné. Toto ovoce tedy patří co možná nejrychleji do lednice. Jedním ze způsobů je umístit je do těsně uzavřené nádoby vystlané papírovým ubrouskem. Jahody by tak mohly bez úhony přečkat v chladničce 2 až 3 dny. Před uložením je nezbytné plody prohlédnout a odstranit všechny plesnivé nebo poškozené. Ty by totiž mohly následně kontaminovat i zbylé zdravé. Před samotným uskladněním jahody nikdy neoplachujte! Zbytečně byste smyli ochrannou epidermální vrstvu. Veškeré bobulovité ovoce prostě podléhá rychlé zkáze a nedá se skladovat dlouhodobě, pokud je například nezamrazíte. Každé pravidlo má ovšem výjimky: jeden způsob umytí jahod před skladováním bývá dokonce často doporučovaný. Pro prodloužení životnosti skladovaných jahod o několik dní je možné je umýt roztokem bílého octa a vody v poměru 1 hrnek octa se 3 hrnky vody. Omytí v této lázni odstraní plíseň a bakterie, oschlé jahody pak samozřejmě musí přijít do lednice. 

Mohlo by se vám líbit

Jak co nejlépe skladovat listy medvědího česneku? Zkuste výborné pesto s vlašskými ořechy

Duben je hlavní sezónou sběru populární jarní rostliny s nezaměnitelnou vůní. Medvědí česnek je oblíbený nejen jako léčivka, ale také pro své výborné uplatnění v kuchyni. Uchovat nasbírané listy i po několik měsíců můžeme například v podobě pesta.
marianne.cz

Recept na jahodové řezy Mrož

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 100 ml oleje

Náplň:

  • 750 g jahod (čerstvé nebo mražené)
  • 2 jahodové pudinky v prášku
  • 150 g cukru moučka (podle chuti)
  • 200 g másla

Čokoládová poleva:

  • 100 g čokoládové polevy
  • kousek másla

Dále:

  • tuk na vymazání plechu
  • mouka na vysypání plechu

Jak na to:

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem do pěny a po lžících vešleháme horkou vodu. Potom střídavě přidáváme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, a olej. Nakonec lehce vmícháme vyšlehaný pevný sníh z bílků. Piškot nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme přibližně 15 minut při teplotě 180 °C. Upečený piškot necháme vychladnout. Jahody omyjeme, očistíme a rozmixujeme. Přidáme dva pudinky, pořádně rozmícháme a krátce povaříme, aby směs zhoustla. Jahodový pudink necháme za občasného promíchání vychladnout. Změklé máslo ušleháme s moučkovým cukrem a po menších částech vešleháváme jahodovou směs. Máslo, cukr i jahodová směs musí mít stejnou pokojovou teplotu. Hotovou náplní potřeme piškot. Nakonec moučník polijeme čokoládovou polevou, rozehřátou a promíchanou s kouskem másla.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×