Originální čedar se chladí v jeskyních u Cheddaru
Vesnice Cheddar v jihozápadní Anglii, kde nyní žije necelých 6000 obyvatel, je domovem sýrařů již od pozdního středověku. Ti využívali jeskyně nedaleké soutěsky Cheddar jako „přírodní ledničky“ pro své sýry. Po staletí se čedar vyráběl v malých soukromých mlékárnách. V důsledku druhé světové války a zavedení přídělového systému se ale většina mléka v Anglii používala k výrobě jediného „běžného“ sýra zvaného „státní čedar“. Před první světovou válkou bylo v Británii 3 500 soukromých výrobců sýrů. Po druhé světové válce jich bylo pouze sto. Po mnoho let tedy tradiční čedarské vesnice sýr nevyráběly. To se změnilo v roce 2003, kdy se místní pár, Catherine a John Spencerovi, rozhodli oživit tradici, která proslavila jméno jejich vesnice po celém světě. Spencerovi se spojili se zkušenými výrobci sýrů a začali zkoumat staré místní recepty. Během šesti let svůj sýr zdokonalovali. Nakonec přesvědčili místního vlastníka půdy, lorda Batha, aby jim dovolil skladovat některé z hlav sýrů ve stejných jeskyních, které před staletími dodávaly autentickému čedaru jeho jedinečnou chuť. Velmi úspěšná firma má kouzelný slogan: „Jediný čedar vyrobený v Čedaru.“