Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Snadný hrnkový recept na fantastické domácí rohlíky

Rohlík si v českých domácnostech drží prvenství i přes stále se rozrůstající konkurenci jiných druhů pečiva. Čerstvému rohlíčku se prostě máloco vyrovná. Vyzkoušíte křupavé a voňavé domácí rohlíky podle dnešního receptu? Nebudete litovat!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 17. 07. 2025

Rohlíků existuje v dnešní době spousta druhů. Vzájemně se liší způsobem výroby, obsahem tuku, ale i tvarem. Poměrně výrazné rozdíly bezesporu najdeme také mezi strojově a ručně vyráběnými rohlíky. Rohlíky „strojové“ jsou celkem stejnoměrně tvarované a jejich výroba i složení jsou víceméně standardizované. Zatímco ručně vyráběné se mohou pyšnit tím, že každá receptura a vlastně i každý kus jsou originály. No a když se rozhodnete připravovat si doma vlastní rohlíky, jistě dojdete k závěru, že to není žádná věda. Stačí vám vlastně jen hladká mouka, voda, sůl, droždí a tuk. Pro všechny, kteří zvládají základní kynuté těsto, je rohlík jednoduchý jak surovinami, tak přípravou.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Zlatavé, voňavé a „těžce návykové“ sýrové twisty

Sýrové pečivo má dlouhou tradici a těší se oblibě napříč staletími. Jako slaná chuťovku pro návštěvy nebo na oslavu, ale i na „zobání“ k filmu výborně poslouží také domácí sýrové twisty se smaženou cibulkou, vyrobené podle dnešního receptu.
marianne.cz

Z historie rohlíku: Vídeňské nebyly první 

O vzniku rohlíků kolují různé legendy. Jedna z nich tvrdí, že rohlíky ve tvaru půlměsíce začal vyrábět vídeňský pekař Peter Wendler na počest vítězství nad osmanskými vojsky v roce 1683, kdy byl odražen útok Turků na Vídeň. Ve skutečnosti je historie rohlíku podstatně delší. Původ tohoto oblíbeného a nadčasového pečiva sahá až do středověku a je neoddělitelnou součástí evropské pekařské tradice. Podle historických dokladů se rohlíky začaly péct již někdy kolem 10. století v klášterech, kde byly především součástí velikonočních obřadů. Rohlík se postupně stal nedílnou součástí našeho jídelníčku, po které denně sáhnou miliony lidí už od batolecího věku.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Sýrová tortilla à la garlic bread vás nadchne chutí i snadnou přípravou

Výborná svačinka, předkrm i chuťovka na party. To je křupavá sýrová tortilla à la garlic bread, rychlá dobrota inspirovaná česnekovým chlebem, pečená v horkovzdušné fritéze.
marianne.cz

Recept na domácí rohlíky

Seznam potřebných ingrediencí

(12 kusů)

  • 3 hrnky polohrubé mouky (480-500 g)
  • 1 žloutek
  • 1 1/4 hrnku vlažného mléka (285 g)
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice (5 g)
  • 10 g soli
  • 2 plátky másla (50 g)

Na potření a posypání:

  • 1 vejce
  • sůl
  • kmín

Na posypání válu:

  • hladká mouka

Na vymazání plechu:

  • tuk

Jak na to:

Jako odměrku použijeme hrnek o objemu 250 ml. Do hlubší misky nalijeme polovinu vlažného mléka, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme 1 lžičku krupicového cukru a 1 lžíci mouky, kterou odebereme z celkového množství. Vše spolu důkladně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut. Do velké mísy prosejeme polohrubou mouku a přidáme sůl. Dobře promícháme. K osolené mouce přidáme zbytek mléka, žloutek, vykynutý kvásek a rozpuštěné máslo. Ručně nebo v robotu s hákovým nástavcem vypracujeme hladké nelepivé těsto. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout do dvojnásobného objemu. Trvá to asi 60 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejné části a z každé vyválíme kruh o průměru asi 25 cm. Každý kruh rozdělíme rádýlkem na čtvrtiny. Každou čtvrtinu srolujeme vždy od širší strany ke špičce a lehce proválíme. Špičku zahneme dospodu rohlíčku. Rohlíky můžeme nechat rovné, nebo ohnout do tvaru podkovy. Větší nízký plech vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem. Rohlíky na něj naskládáme v dostatečných rozestupech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut kynout. Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Vykynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubší solí a kmínem (nebo mákem). Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×