Recept na domácí houstičky
Seznam potřebných surovin
(8 kusů)
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 18-21 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka (podle potřeby i více)
- 1 necelá lžička cukru
- 1 plná lžička soli
- 50 g másla
- 1 vejce
Na potření a posypání:
- 1 vejce
- hrubá sůl
- mák
- kmín
- sezam
- vločky
Jak na to:
Plech na pečení vyložíme pečicím papírem. Do misky vlijeme šálek vlažného mléka z odměřeného množství, vsypeme cukr a lžičku mouky, rozdrobíme droždí a vše promícháme. Necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a přidáme kvásek, zbylé vlažné mléko, změklý tuk a rozšlehané vejce. Promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto. Těsto vrátíme do mísy, lehce posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozkrájíme na 8 částí a každou z nich pak ještě na 3 kousky, které budeme splétat. Na pomoučeném prkénku kousky rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky jako cůpek. (Chceme-li tvarovat rohlíky, musíme těsto vyválet na plát, vykrájet trojúhelníky, jeden růžek povytáhnout a rohlík svinout. Nebo z delších válečků vytvarujeme preclíky.) Upletené housky rozložíme na připravený plech a necháme chvilku kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v troubě předehřáté na 210-220 °C pečeme dozlatova.