Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Tradiční hrachovka je výborná a sytá. A naše zdraví nám za ni poděkuje

Hrášek coby zelenina i hrách jako luštěnina se mohou chlubit bohatým obsahem lidskému tělu prospěšných látek. Hrachové polévky jsou oblíbené díky své sytosti i chuti. Hrachovku podle dnešního receptu může skvěle doplnit osmahnutá uzenina a na másle smažené kostičky rohlíků.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 13. 08. 2025

Nezralé hrášky či celé lusky se používají jako zelenina (hrášek), zatímco zralá semena (hrách) jako luštěnina. Potravinářské využití hrachu je velice mnohostranné. Hrách (luštěnina) se zpracovává na přípravu jídel přímo v domácnostech nebo slouží k výrobě polévkových past a různých jiných produktů. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů z hrachu u nás je hrachová polévka. Nabízí mnoho zdravotních výhod, zejména díky vysokému obsahu živin. Je bohatá na vlákninu, bílkoviny, minerály a vitamíny, má také antioxidační vlastnosti. S ohledem na vysoký obsah hodnotných bílkovin, které dokáží nahradit z části ty, které se nacházejí v mase, je hrách také vhodný pro vegetariány. Díky vláknině a bílkovinám navíc velmi pomáhá s pocitem sytosti a přispívá tak ke kontrole hmotnosti.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Na tento salát většina Čechů nedá dopustit. Hotový je za deset minut

Proč bychom ve svém jídelníčku neměli zapomínat na okurky? Protože jsou velice zdravé a navíc skvěle chutnají! Dnešním receptem připomínáme klasický okurkový salát, který se hodí k mnoha jídlům, ale i jen jako osvěžující zdravá svačinka.
marianne.cz

Hrách je známý po staletí, ale ne vždy byl levný

Hrách setý je velmi stará kulturní rostlina, v Evropě známá již z období neolitu. Pochází pravděpodobně z oblasti Středomoří a Malé Asie. Už na počátku letopočtu ho pěstovali Římané a při svých vojenských výpravách jej rozšiřovali i do krajů severně od Alp. „Jíst nezralá sladká semena hrášku začali jako první Holanďané a ještě v 17. a 18. století byl hrách dostupný pouze vyšším vrstvám jako pamlsek labužníků. Teprve v 19. století se stal levnou luštěninou,“ uvádí Národní zemědělské muzeum. Mladý zelený hrášek obsahuje nejvyšší koncentraci živin. Je v něm například i nadprůměrné množství provitaminu A, železa a vitaminů řady B. Sušený hrách sice ztrácí na obsahu vitaminů rozpustných ve vodě, ale koncentrují se v něm látky minerální.  

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Když zavoní tradiční bramboráky, málokdo odolá

Cmunda, vošouch, bác nebo třeba krompelák. Řeč je pořád o tom samém: o bramboráku. O česnekem a majoránkou vonící, rychlé, levné, a především neodolatelné smažené placce ze strouhaných brambor. Vytvořené například podle dnešního receptu.
marianne.cz

Recept na hrachovou polévku

Seznam potřebných surovin

  • 300 g hovězích a telecích kostí
  • sůl
  • několik zrnek celého pepře
  • 1 menší cibule
  • kousek celeru
  • 1 malá mrkev
  • 1 petržel
  • 200 g hrachu
  • 100 g sádla (nejlépe domácí, nebo pak kupované a kdo nemůže, tak olej)
  • 80 g hladké mouky
  • mletý pepř
  • česnek
  • sůl
  • majoránka
  • petrželová nať
  • smažené kostičky z rohlíku nebo žemle

Jak na to:

Z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě, z vývaru sbíráme průběžně pěnu. Později přidáme celý pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme. Hrách, který musíme nejlépe den předem namočit, slijeme z této vody, dáme vodu čerstvou, a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme. Z části sádla a z mouky připravíme jíšku a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme. Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, mletý pepř a dále zvolna vaříme. Ke konci varu přidáme rozetřený česnek a drcenou majoránkou. Můžeme přidat i trošku polévkového koření, ale není ani třeba. Podáváme s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobíme petrželkou.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×