Recept na hrachovou polévku
Seznam potřebných surovin
- 300 g hovězích a telecích kostí
- sůl
- několik zrnek celého pepře
- 1 menší cibule
- kousek celeru
- 1 malá mrkev
- 1 petržel
- 200 g hrachu
- 100 g sádla (nejlépe domácí, nebo pak kupované a kdo nemůže, tak olej)
- 80 g hladké mouky
- mletý pepř
- česnek
- sůl
- majoránka
- petrželová nať
- smažené kostičky z rohlíku nebo žemle
Jak na to:
Z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě, z vývaru sbíráme průběžně pěnu. Později přidáme celý pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme. Hrách, který musíme nejlépe den předem namočit, slijeme z této vody, dáme vodu čerstvou, a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme. Z části sádla a z mouky připravíme jíšku a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme. Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, mletý pepř a dále zvolna vaříme. Ke konci varu přidáme rozetřený česnek a drcenou majoránkou. Můžeme přidat i trošku polévkového koření, ale není ani třeba. Podáváme s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobíme petrželkou.