V roce 1893 požádala mladá americká prominentka Berta Palmerová svého manžela Pottera Palmera, majitele luxusního hotelu v Chicagu, o laskavost. Toužila po čokoládovém dezertu, který by se dal snadno přepravovat zabalený. Chtěla se blýsknout před svými přáteli během Světové kolumbijské výstavy, konající se v jejím městě u příležitosti 400. výročí objevení Ameriky. Hotelový šéfkuchař se snažil, jak mohl. Upekl působivý dort s čokoládovými pralinkami, máslem a vejci, oproti dnešním verzím také se spoustou meruňkové marmelády, a posypaný vlašskými ořechy. Dezert se dal krájet na malé kousky a jíst rukama. První brownie dort, v tu chvíli ještě bez názvu, se právě narodil. Ještě téhož roku se bleskově rozšířil do různých společenských vrstev. Byl tak úspěšný, že se stal trvalou součástí hotelového menu Palmer House v Chicagu (nyní součást skupiny Hilton), kde si ho lze objednat dodnes..