Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Elegantní dezert s historií sahající až do roku 1893. Víte, jak snadno připravit brownies na pánvi?

Brownies je dezert, který se kdysi zrodil ve vysoké společnosti. Bleskovou rychlostí si podmanil nejen Ameriku, ale i celý svět. Dobrá zpráva je, že si tuto lahůdku můžete během necelé půlhodinky připravit snadno i na pánvi.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 19. 10. 2025

V roce 1893 požádala mladá americká prominentka Berta Palmerová svého manžela Pottera Palmera, majitele luxusního hotelu v Chicagu, o laskavost. Toužila po čokoládovém dezertu, který by se dal snadno přepravovat zabalený. Chtěla se blýsknout před svými přáteli během Světové kolumbijské výstavy, konající se v jejím městě u příležitosti 400. výročí objevení Ameriky. Hotelový šéfkuchař se snažil, jak mohl. Upekl působivý dort s čokoládovými pralinkami, máslem a vejci, oproti dnešním verzím také se spoustou meruňkové marmelády, a posypaný vlašskými ořechy. Dezert se dal krájet na malé kousky a jíst rukama. První brownie dort, v tu chvíli ještě bez názvu, se právě narodil. Ještě téhož roku se bleskově rozšířil do různých společenských vrstev. Byl tak úspěšný, že se stal trvalou součástí hotelového menu Palmer House v Chicagu (nyní součást skupiny Hilton), kde si ho lze objednat dodnes..

Mohlo by se vám líbit

Vynikající koblihy podle Josefa Maršálka: Zlatavé, voňavé a s vnitřkem jako peřinka

Když se řekne „domácí koblihy“, vybaví se nám nadýchané a voňavé bochánky s poctivou dávkou marmelády. Jestli jste pro dokonalý výsledek ochotni obětovat trochu času a trpělivosti, rozhodně vyzkoušejte vynikající koblihy podle cukráře Josefa Maršálka.
marianne.cz

Dezert, který v krátké době dobyl svět

První tištěný recept na dezert zvaný "brownie" se objevil v roce 1896 v kuchařce Bostonské školy vaření z pera americké kulinářské expertky Fannie Farmer. Tento recept však neobsahoval čokoládu a spoléhal na melasu, aby dosáhl tmavší barvy. První publikovaný recept na skutečně čokoládové brownies byl nakonec v roce 1904 ve dvou různých kuchařkách. V jedné z nich byla přidána vanilka a sůl. V průběhu let se tento snadný dort v americké společnosti pevně uchytil a stal se v jistém smyslu národním dezertem. Co se týče názvu, není úplně jisté, zda odkazuje na tmavou barvu dezertu. Existují například i domněnky, že mohl svůj název získat i podle stejnojmenných nočních skřetů či duchů ze skotského folkloru, kteří byli podle nejčastější verze snědí a chlupatí.  Postupem času se objevil bezpočet variací: s arašídovým máslem, bezlepkové, bez cukru, s rozinkami, s karamelem, s kávou, s bílou čokoládou, s mátou, a dokonce i s konopím. Skvělé čokoládové brownies si můžete připravit rychle a snadno i na pánvi podle receptu na Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Ráno s vůní skořice a vanilky: Dopřejte si sladkou snídani v podobě francouzského toustu

Co je to vlastně francouzský toust? Jeden z nejjednodušších pokrmů, který se dá připravit naslano i nasladko a magickým způsobem zapadá jak do brunche v nejmodernějších restauracích města, tak do babiččiny kuchyně. Příprava navíc nezabere víc než 10 minut.
marianne.cz

Recept na brownies z pánve

Seznam potřebných surovin

(1 kus)

  • 1/2 hrnku másla
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku nasekané čokolády
  • 1/2 hrnku holandského kakaa
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku hladké mouky

K dozdobení:

  • holandské kakao
  • nasekané arašídy

Jak na to:

Na pánvi rozpustíme máslo společně s třtinovým cukrem. Poté do směsi přidáme kousky nasekané čokolády. Až se čokoláda rozpustí, přidáme holandské kakao a důkladně promícháme. Směs odstavíme z plotny a přidáme 2 vejce a hladkou mouku. Vypracujeme do jednotné hmoty, kterou ještě nakonec necháme provařit. Brownies přesuneme do formy a dáme nejméně na 1 hodinu vychladit. Nakonec už jen posypeme holandským kakaem a nasekanými arašídy.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×