Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Tomuhle moučníku se říká „nebe v hubě“. Přesvědčte se, zda je opravdu tak dobrý

„Hmm, to je nebe v hubě,“ má zaznít po ochutnání řezů, ve kterých se propojuje chuť ořechů a medu. Vyzkoušejte, jestli to tak opravdu funguje.

Jana Bitalová | 30. 07. 2024

Vlašské ořechy a med jsou oblíbenými ingrediencemi pro pečení moučníků... a nemůžeme se divit, protože jejich chutě se dokonale doplňují. Už naši předci je běžně mívali ve svých spižírnách, a tak je hospodyně mohly kdykoliv použít.

Med platil za hlavní sladidlo, a tak se s ním dochucovaly různé pokrmy, třeba kaše. Kromě toho jsou už ale po dlouhou dobu známé jeho účinky na zdraví. Toto tekuté zlato, jak se mu přezdívá, má totiž antibakteriální vlastnosti a působí jako přírodní antibiotikum. Proto už od nepaměti lidé při nachlazení pijí bylinkové čaje právě s medem.

Vlašské ořechy hrají prim při pečení vánočního cukroví, u něhož jsou jejich typická chuť a křupavost přímo ideální. Možností použití je ale samozřejmě daleko víc a díky snadnému skladování si je můžeme dopřát po celý rok. Ani v dobách minulých tak mezi zásobami nechyběly bedýnky s usušenými vlašskými ořechy, které se používaly do koláčů, kaší i polévek. Oblíbený byl také likér, který se připravoval z nezralých ořechů.

Mohlo by se vám líbit

Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě. Je nekvalitní, nebo naopak? Zjistěte to!

„No co to je za med?!“ nadává mnohdy spotřebitel, když si koupí med a on mu zcukernatí. Obecně je totiž značně rozšířený mýtus, že jde o vadu a důkaz špatné kvality. Jenže opak je pravdou.
marianne.cz

Recept na ořechový moučník, tzv. nebe v hubě

Co budete potřebovat?

NA TĚSTO

  • 500 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 200 g másla
  • 2 polévkové lžíce tekutého medu 
  • 2 čajové lžičky jedlé sody (smíchané s dvěma lžičkami mléka)

NA OŘECHOVOU NÁPLŇ

  • 250 g až 350 g vlašských ořechů (nasekaných nahrubo)
  • 80 g krupicového cukru
  • 120 g másla
  • 3 polévkové lžíce medu

NA KRÉM

  • 300 ml mléka
  • 1,5 polévkové lžíce pšeničné hladké mouky
  • 1,5 polévkové lžíce škrobu
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

NA DOKONČENÍ

  • 100 ml až 150 ml rumu

Jak na to?

Krém
Kromě másla a vanilkového extraktu dejte všechny ingredience na krém do kastrůlku a přiveďte k varu. Promíchejte, sundejte z plotny a nechte vychladnout. Do vychladlé směsi postupně zašlehejte máslo a vanilkový extrakt a uložte krém do chladu.

Těsto

Předehřejte troubu na 175 °C. Smíchejte všechny suroviny na těsto a vypracujte ho. Těsto rozdělte na dvě poloviny, rozválejte je na tenké pláty a položte na plechy vyložené pečicím papírem. Jednu placku upečte; pečení trvá 10–15 minut. Poté ji vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Ořechová náplň

Smíchejte ingredience na ořechovou náplň, dejte je na rozehřátou pánev a opékejte dozlatova. Ještě teplou směs rovnoměrně rozetřete na druhou, neupečenou placku – pozor, směs musí být teplá, jinak ztuhne a bude se s ní obtížně pracovat. Pečte 10–15 minut, poté nechte vychladnout.

Sestavení moučníku

Zcela vychladlou placku bez náplně lehce pokapejte rumem, nechte ho vsáknout a potom ji rovnoměrně potřete krémem. Přikryjte druhým vychladlým plátem s ořechy – s pláty upečeného těsta se lépe manipuluje, když jsou chladnější, proto je před konečným sestavením moučníku můžete dát do lednice. Nechte odležet do druhého dne a je hotovo.

Čtěte také: Řezy Florida

Ne nadarmo se řezům Florida lidově přezdívá řez „obližprst“ (na Slovensku pak „oblíž prst“). Tři zdánlivě nesourodé komponenty – lehký sníh, hutný krém a piškotový korpus – jsou v tomto moučníku na plech v dokonalé harmonii. Jak se říká, olizovat se budete až za ušima!
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Dobrý nápad
Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dobrý nápad
Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Dobrý nápad
Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 999 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit