Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Zrodil se v luxusu, ale doma je na celém světě: Připravte si skvělý club sendvič

Od klubového sendviče víceméně víme, co můžeme očekávat: tři krajíce lehce opečeného bílého chleba, majonéza na každém krajíci, hlávkový salát, rajče, slanina a tenké plátky kuřete. Víte ale, kde má tento proslulý pokrm svůj původ a jak si připravit ten nejlepší?

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 12. 11. 2025

„Neexistuje způsob, jak jíst club sendvič, který by nebyl urážlivý, trapný nebo nevyžadoval čištění,“ napsal Robert W. Hogan v New York Times v roce 1985 v článku s názvem „Umění jíst club sendvič“. Hogan tím měl na mysli paradox klubu ve smyslu aristokratického prostředí, krásu správně připraveného club sendviče a vzápětí „ponížení se slaninou na kalhotách, kravatou se skvrnami od rajčat nebo kuřete na tváři“. Aristokratický původ klubového sendviče je jasný. V myslích většiny lidí už je ale tenhle pokrm spojený spíše s pocitem pohody a vlastní komfortní zóny. Když nemáme čas vařit, když chceme něco malinko nezdravého, když jsme na dovolené nebo na cestách v zahraničí, kde v místním menu hledáme něco známého.  

Mohlo by se vám líbit

Po tomto jídle zůstanou jen prázdné talíře: Jednoduchý, ale skvělý tip na kuřecí rolky

Masové rolky patří mezi oblíbená jídla, jak pro jednoduchost přípravy, tak pro svoji variabilitu. Připravit je lze na skutečně velké množství způsobů. Dnešní recept je na výbornou kuřecí rolku plněnou sýrem, smaženou (nebo pečenou) v trojobalu.
marianne.cz

I přes kritiku Jamese Bearda svět miluje ten dvoupatrový

Neví se přesně, jak recept vznikl. Nejpopulárnější teorie říká, že se club sendvič poprvé objevil v roce 1894 ve slavném Saratoga Clubhouse (původně Morrissey's Clubhouse). Šlo o noblesní herní klub v Saratoga Springs ve státě New York, kde byly také vynalezeny bramborové lupínky. Je také zajímavé, že club sendvič nebyl vždy dvoupatrový, ani se nedělal vždy s kuřecím masem. V knize The Woman's Book, vydané v roce 1911, recept mezi ingrediencemi obsahoval jazyk (aniž by přesně specifikoval, jaký jazyk). Co se týče vrstev sendviče, přední americký šéfkuchař a autor kuchařek James Beard (1903-1985) napsal, že club sendvič je jedním z nejlepších sendvičů všech dob a počínaje Amerikou procestoval svět “, ale že „v dnešní době je zbastardován“, protože se dělá ze tří vrstev chleba, což není autentické. A prohlásil, že kdokoli začal s touto „hrůzou“, by měl být odsouzen k tomu, aby po zbytek života jedl sendviče se třemi vrstvami chleba třikrát denně. I přes Beardovy výhrady, dnešní svět prostě miluje dvoupatrový club sendvič. Přesně takový, jaký si můžete připravit například podle receptu z Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Máte omezený čas na přípravu snídaně? Hemenex v toustu je výborné a chutné řešení

Hemenex je tu s námi po generace. Jeho výhodou je snadná příprava, skvělá chuť, ale i možnost popustit uzdu fantazii doplněním či malou obměnou surovin a volbou příloh. Za vyzkoušení stojí také hemenex v toustu podle dnešního receptu.
marianne.cz

Recept na club sendvič

Seznam potřebných surovin

  • 3 plátky toustového chleba
  • 1/4 salátové okurky
  • 1 rajče
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 kuřecí prso
  • pár listů salátu
  • 4-6 plátků slaniny
  • 1 vejce
  • 1 plátek sýra do sendviče
  • sůl
  • mletý pepř

Jak na to:

Na pánvi opečeme dozlatova plátky toustového chleba. Na čisté pánvi pak orestujeme plátek osoleného a okořeněného kuřecího prsa. Slaninu můžeme také vysmažit na pánvi nebo upéct dokřupava v troubě. Na čisté pánvi nebo lívanečníku připravíme volské oko. Majonézu smícháme s hořčicí. Tou natřeme dva opečené plátky toustového chleba. Na jeden plátek položíme list salátu, plátky okurek a rajčat, orestované kuřecí maso, slaninu a zakápneme majonézou. Na druhý plátek toustového chleba pak položíme listy salátu, plátky okurek a rajčat, opečené volské oko, slaninu a sýr. Poté na první toust s kuřecím masem položíme druhý toust s vejcem a přikryjeme jej třetím plátkem toustu. Lehce stlačíme a propíchneme dlouhým párátkem. Rozkrojíme na dva trojúhelníky.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×