Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Recepty podle Marianne: Tvarohový pohár, který se rozplývá na jazyku? Nepečený Míša do skleničky!

Nanuk Míša patří už přes šedesát let k našim nejoblíbenějším mraženým pochoutkám. Jeho chuť a popularita byla také inspirací ke vzniku skvělého domácího dezertu „Míša řezy“. Jejich rychlejší, nepečenou variantu prozrazuje dnešní recept.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 11. 06. 2025

Nanuk Míša se začal vyrábět už v roce 1962 v Laktosu v pražských Vysočanech. Nápad zamrazit tučný tvaroh s cukrem a smetanou, a vytvořit tak první tvarohovou zmrzlinu bezesporu vycházel z veliké obliby tvarohových dezertů v Československu. Od samého počátku měl nový nanuk jméno Míša a na obalu medvěda. Oproti tomu současnému byl menší, měl tvar kvádru a byl zabalený v pergamenovém papíře. Na přelomu 60. a 70. let se jeho výroba přesunula do Zdounek u Kroměříže, kde získal novou podobu, v jaké se prodává dodnes: velikost 55 mililitrů, dřívko a kakaová poleva. Míša je rozšířený především v Česku a na Slovensku, od roku 2018 se ale úspěšně prodává například i v Maďarsku (pod maďarským názvem Túróice).  

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Hrnková buchta s tvarohem aneb sladký a nadýchaný fešák

Říká se mu bílé zlato. Je výjimečný svým složením a univerzálně použitelný v kuchyni. Řeč je o tvarohu. Snadno z něj připravíte slané i sladké pochoutky. Jednou z takových se i velmi oblíbená buchta, známá také jako fešák či prošívaná deka. Vláčná, nadýchaná a voňavá po kakau.
marianne.cz

Tvaroh na stovky způsobů

Tvaroh a tvarohové výrobky milujeme, i proto jsou v našich obchodech k dostání v obrovské škále a pod spoustou značek. Také domácí tvarohové dezerty jsou doslova přehlídkou nápadů a fantazie. Klasikou mezi nimi jsou Míša řezy, inspirované slavným nanukem: velmi chutná pečená dobrota, milovaná dětmi i dospělými. Třívrstvý tvarohový dezert se skládá z kakaového piškotu, tvarohové vrstvy a navrch patří vrstva čokoládová. Míša dezert si ale můžeme zrychlit, když ho připravíme v podobě půvabného a výborného poháru. Tvarohový dezert Míša do skleničky bude hotový během několika minut. Připočítat ovšem musíme chlazení, to je ostatně často zvykem i u pečených Míša řezů. Čokoládovou vrstvu ještě můžeme působivě dozdobit čerstvým ovocem.

Mohlo by se vám líbit

Jahodové řezy Mrož chutnají stejně jako jeden z nejoblíbenějších nanuků: Přinášíme další ze skvělých jahodových receptů

Jahody jsou voňavým a sladkým poslem léta i elixírem zdraví. Navíc existuje bezpočet způsobů, jak je využít v kuchyni. Můžete zkusit například řezy Mrož, inspirované chutí známé mražené pochoutky.
marianne.cz

Recept na nepečený dezert Míša do skleničky

Seznam potřebných surovin

(4 porce)

  • 100 g kakaových sušenek
  • 30 g másla
  • 500 g tvarohu v pozlátku
  • 80 g moučkového cukru
  • trochu mléka (dle potřeby)
  • 1 lžíce vanilkové pasty
  • 60 g hořké čokolády
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • ovoce na ozdobení

Jak na to:

Kakaové sušenky rozdrtíme najemno. Máslo necháme rozpustit a zamícháme se sušenkami. Do skleniček připravíme sušenkový základ. Tvaroh dáme do mísy, přidáme cukr, vanilkovou pastu a trochu mléka – mícháme a podle potřeby přidáme mléko, aby vznikla požadovaná konzistence. Na sušenkový základ dáme tvaroh (alternativně část tvarohu, poté vrstvu rozvařeného ovoce a nakonec opět tvaroh). Čokoládu nalámeme a zalijeme vařící smetanou, metličkou rozmícháme do polevy. Čokoládovou polevou zalijeme skleničky, ozdobíme strouhanou čokoládou a čerstvým ovocem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit