Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Patříte k příznivcům olomouckých tvarůžků? Dozlatova smažené v trojobalu vám přijdou k chuti

Olomoucké tvarůžky neboli syrečky. To je zrající sýr z netučného kyselého tvarohu, který díky jeho ojedinělé chuti a typické vůni buď milujeme nebo nesnášíme. Pokud patříte k první skupině, určitě vyzkoušejte dnešní recept!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 15. 08. 2025

Kdo by neznal olomoucké tvarůžky a jejich nezaměnitelnou vůni, kterou má na svědomí rozklad bílkovin během procesu zrání. Podle stupně zralosti mají tvarůžky poloměkkou až měkkou konzistenci a žlutý až oranžový povrch. Díky malému obsahu tuku je jejich energetická hodnota pouhých 127 kalorií ve 100 gramech. Obsahují ovšem plnohodnotné bílkoviny a vápník, což je řadí k potravinám vhodných pro různé typy diet včetně redukčních. Výborně chutnají s chlebem a máslem, ale mají také široké využití v kuchyni. Například jako smažené, nakládané, jako součást mnoha kombinací (např. masové plněné kapsy) apod. Ideální na pečení, smažení, obalování nebo použití do různých masových rolád a závinů jsou tvarůžky méně zralé (tvrdší, s tvarohovým středem). Pro nakládání do oleje nebo piva je lépe volit již dostatečně zralé.

Mohlo by se vám líbit

Květákové placičky jako nevšední příloha i netradiční svačinka

Květák je zdravá zelenina, která se v našich kuchyních zabydlela už dávno. Na jeho úpravu existuje řada receptů. Ten dnešní je na květákové placičky, které jsou výborné jako nevšední příloha i netradiční svačina.
marianne.cz

Sloužily jako platidlo, dnes mají vlastní muzeum i festival

Tvarůžky jsou olomoucký gastronomický fenomén. První písemná zmínka o tomto sýru pochází už z roku 1452, přičemž pojmenování „tvarůžky“ se objevilo prvně v soupisu pozůstalosti z Olomouce z roku 1583. Tvarůžky se po staletí vyráběly zejména na venkově okolo Olomouce. „Olomoucké“ se jim říkalo především podle místa jejich hlavního odbytu, slavných trzích v Olomouci. Podle archivních zápisů se tvarůžky kdysi mohly používat i jako platidlo: například když se v roce 1601 v Hradečné na Uničovsku kopala studna, platil hospodář studnařům 1 zlatý za 1 sáh do hloubky a k tomu 2 kopy tvarůžků. Světová hospodářská výstava ve Vídni roku 1872 otevřela tvarůžkům z Olomouce velmi úspěšnou cestu do světa. Dnes je s jejich výrobou spojeno město Loštice, kde tvarůžky vyrábí firma A. W. už od roku 1876. V roce 2010 získaly Evropskou unií chráněné zeměpisné označení, mají vlastní muzeum i festival.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Při výběru správného druhu smetany nemá tohle zapékané jídlo chybu

Dostali jste chuť na pořádnou gastronomickou klasiku? Nabízíme recept na brambory zapečené s vepřovými kotletami a zalité smetanou. Vůní a chutí ve vás možná vzbudí lehkou nostalgii a vzpomínky na nedělní obědy u babičky.
marianne.cz

Recept na smažené tvarůžky

Seznam potřebných surovin

Tvarůžky:

  • 8 koleček olomouckých tvarůžků
  • 4 plátky uherského salámu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • olej na smažení

Lepenice:

  • 500 g brambor
  • 3 lžíce mléka
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • hrst kadeřavé petrželky
  • kmín
  • pepř
  • sůl

Jak na to:

Mezi dvě kolečka tvarůžků vložíme jeden plátek salámu. Zpevníme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme dozlatova. Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vařené je scedíme, rozšťoucháme a zamícháme s vroucím mlékem. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na tuku, vložíme překrájené kysané zelí a krátce podusíme. Zelí vmícháme do kaše, dochutíme sekanou petrželkou, pepřem, popřípadě solí.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×