7 potravin, které pomohou vašemu zdraví i přírodě
Seznamte se s potravinami, které mají pozitivní vliv nejen na naše zdraví, ale i na samotnou přírodu.
Není žádným tajemstvím, že zemědělství je jedním z největších přispěvatelů ke globálnímu oteplování. Skleníkové plyny, které se uvolňují z dobytčích farem, hnojených polí či během odlesňování, zvyšují emise natolik, že ani všechna auta světa je nikdy nemohou dohonit.
Právě proto vydal Světový fond na ochranu přírody (WWF) zprávu, ve kterém doporučil padesát plodin, které nejen pomáhají lidskému tělu, ale zároveň má jejich pěstování pozitivní vliv na životní prostředí. Z těchto doporučených potravin jsme pro vás vybrali sedm nejzákladnějších, které jsou bez problému dostupné v každém českém supermarketu.
Oranžová rajčata
Jejich červené sestřičky sice patří k nejvíce konzumované zelenině na světě, avšak oranžová rajčata jsou častokrát sladší a méně kyselá. Navíc obsahují až dvakrát více vitamínu A! Zároveň disponují lepším genetickým základem, a tak jsou více odolná vůči chorobám či škůdcům. Použijte je do salátů, omáček nebo jako přílohu.
Vlašské ořechy
Pokud máte na zahradě ořešák, pak máte vyhráno! Sbírejte vlašské ořechy o sto šest, neboť obsahují omega 3 mastné kyseliny, vitamín 5, proteiny, minerály a další důležité složky, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Můžete si je dát jako svačinku, ale nic nebrání tomu, abyste je přidali do salátů nebo třeba sladkých jídel.
Pohanka
Častokrát je pohanka opomíjenou plodinou, přesto v sobě obsahuje perfektní koktejl živin a vitamínů. Pokud bychom ale měli vyzdvihnout jednu látku, pak je to rutin. Právě díky rutinu dokáže naše tělo vstřebat vitamín C a navíc má pozitivní účinky na náš cévní systém. Nebojte se z pohanky vykouzlit snídaňovou kaši, karbanátky nebo třeba rizoto.
Čočka
Věděli jste, že čočka byla jednou z prvních pěstovaných plodin na světě? Není divu, že si ji naši předci oblíbili! Vždyť obsahuje vysoké množství vlákniny, která přispívá našemu zažívacímu traktu, dále obsahuje vitamíny C, A, B a E a v neposlední řadě také stopové prvky jako železo, fosfor nebo vápník. Ať už se rozhodnete udělat čočku klasickým způsobem nebo zaexperimentujete s červenou čočkou, rozhodně neuděláte krok vedle.
Kadeřávek
S kadeřávkem či s jeho anglickým jménem „kale“ se v poslední době doslova roztrhl pytel. Smoothies či polévku z této super potraviny si dopřávají všichni, kterým záleží na tom, co jedí. Kromě toho, že obsahuje mnoho blahodárných vitamínů a živin, má také speciální účinek na naši pleť. Díky vitamínu A ji dokáže rozzářit na počkání, a tak není divu, že si nápoj z kadeřávku dopřává nejedna modelka.
Fazole Adzuki
Možná jste o nich ještě neslyšeli, možná je už několik let máte doma ve spíži. Fazole Adzuki pocházejí z Japonska a možná jsou odpovědí na japonskou dlouhověkost. Obsahují totiž velké množství vlákniny, dokážou srovnat hladinu cukru v krvi a se stejnou vervou si poradí i s vysokým cholesterolem. Samotnou třešničkou na dortu je fakt, že pomáhají i při hubnutí, neboť obsahují vysoké množství bílkovin a vlákniny, která vás zasytí.
Lněné semínko
Nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B a E, vápník, hořčík, draslík, mangan či železo – to je jenom zlomek látek, které v sobě ukrývá jedno malé lněné semínko. Zároveň obsahuje vlákninu, díky které se sacharidy pomalu uvolňují do krevního oběhu. Nebojte se lněné semínko využívat v kuchyni na denní bázi. Hodí se do salátů, na chleba nebo třeba do dresingu.
ČTĚTE TAKÉ:
Recepty plné zdraví aneb I zdravý jídelníček může být chutný a jednoduchý