Fenomén virálních receptů
Sociální sítě se staly perfektní platformou pro sdílení kulinářské inspirace. Během chvilky můžete objevit spoustu skvělých receptů, mnohdy jsou přitom dostupné ve formě videa a hned tak vidíte přesný postup. Ty nejzajímavější nápady se rychle šíří a zkouší je lidé po celém světě. A vyzkoušet je můžete i vy, abyste rozšířili svůj repertoár v kuchyni.
Baked feta pasta – těstoviny se sýrovou omáčkou
Tento recept se právem stal globálním fenoménem. Jeho genialita spočívá v jednoduchém postupu – potřebovat budete jen minimum nádobí a pár surovin. V podstatě potřebujete jen:
- feta sýr,
- cherry rajčátka,
- olivový olej,
- oblíbený tvar těstovin,
- sůl a pepř.
Postup přípravy je velmi jednoduchý:
- Doprostřed zapékací mísy položte bloček sýru feta. Kolem něj rozprostřete cherry rajčátka.
- Vše zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete podle chuti.
- Pečte na 180 °C zhruba 40 minut. Sýr i rajčata změknou.
- Mezitím si můžete uvařit těstoviny podle návodu na obalu.
- Zapékací mísu vyndejte z trouby, rajčata a fetu trochu rozmačkejte. Pak už stačí jen přidat uvařené těstoviny a vše promíchat.
Recept můžete ještě vylepšit, k rajčátkům a sýru přidejte třeba ještě cibuli pokrájenou na měsíčky, čerstvou bazalku nebo další koření.
Soufflé pancakes – japonské nadýchané lívance
Pokud máte rádi sladkou snídani nebo svačinku, tyhle lívance si rozhodně zamilujete. Jsou neuvěřitelné nadýchané, lehké jako obláček a servírovat je můžete s čímkoli, co máte rádi.
Potřebovat budete (na 3 porce):
- 4 vejce,
- 80 g cukru,
- 80 g hladké mouky,
- 50 ml mléka,
- 1 lžíci přepuštěného másla (nebo oleje),
- 1 lžičku vanilkového extraktu (nebo vanilkové pasty).
Celé kouzlo spočívá v oddělení bílků a žloutků. Postup vůbec není složitý:
- Oddělte žloutky od bílků. Bílky zatím dejte stranou.
- Ke žloutkům přidejte mléko a 20 gramů cukru. Dobře vyšlehejte a přidejte vanilku.
- Poté zapracujte mouku.
- V další misce začněte šlehat bílky. Jakmile se začne tvořit pěna, přidávejte postupně zbylých 60 gramů cukru.
- Pak už jen stačí po částech jemně vmíchat sníh do žloutkové směsi.
- Na pánvi rozehřejte tuk, poté můžete nanést větší vrstvu těsta – najednou můžete dělat dva menší lívance.
- Přijde lžičku vody a pánev zakryjte poklicí. Lívance se tak budou dělat v páře.
- Po zhruba 2 minutách přidejte další vrstvu těsta, opět přidejte vodu a nechte 2 minuty dělat v páře.
- Poté můžete lívance otočit, opět přidat vodu a nechat je dělat v páře zhruba 3 minuty.
- Pak už jen stačí dát je na talíř a ozdobit ovocem, šlehačkou, sirupem nebo čímkoli, co máte rádi.
Pesto eggs – vajíčka pečená na pestu
Tento nápad je velmi jednoduchý. Zpočátku se může zdát trochu zvláštní, ale jakmile ho jednou vyzkoušíte, zamilujete si ho. Jde o skvělý pokrm na snídani, který máte během chvilky hotový.
Množství surovin se liší dle toho, jak velký máte hlad či kolik porcí chcete udělat. Potřebovat ale budete jen:
- vajíčka,
- pesto,
- sůl a pepř, případně další koření na dochucení.
Postup je velmi podobný klasické přípravě vajíček, poradí si tak i začínající kuchař:
- Nebudete potřebovat žádný olej nebo máslo. Vhod přijde nepřilnavá hluboká pánev nebo běžná pánev s vyšším okrajem. Dejte do ní 1-2 lžíce oblíbeného pesta a nechte ho mírně rozehřát.
- Poté do něj rozklepněte vajíčka. Připravit si je můžete dle libosti – sázená či třeba míchaná.
- Nechte je pozvolna smažit, dokud nebudou hotové tak, jak je máte rádi. Pesto se postará o krásnou barvu, a hlavně skvělou chuť.
- Vajíčka můžete sníst jen tak, nebo je servírovat na chlebu s avokádovou pomazánkou.
Tortilla wrap hack – skládaná tortilla
Různé plněné tortilly a wrapy mají zaslouženě odměnu – jde o jednoduché jídlo, placku můžete naplnit v podstatě čímkoli a během chvilky tak vytvoříte plnohodnotný oběd. Jenže někdy bývá problém plnou tortillu úhledně zabalit, aby se celá nerozpadla. I na to ale mají ifluenceři skvělý trik.
Na plněnou tortillu budete potřebovat:
- pšeničnou nebo celozrnnou tortillu (připravit si můžete i domácí),
- zeleninu dle vašeho výběru,
- libovolné maso nebo tofu,
- oblíbený dresink.
Přidat můžete v podstatě cokoli, na co máte zrovna chuť. Hlavní trik tohoto receptu spočívá v postupu:
- Vezměte tortillu a od středu k jednomu okraji ji nařízněte.
- V duchu si placku rozdělte na čtvrtiny. Na každou čtvrtinu pak dejte jinou náplň – například na jednu sýr, na druhou zeleninu, na třetí maso a na čtvrtou omáčku.
- Jakmile máte naplněno, postupně tortillu překládejte – vezměte jednu čtvrtinu a přeložte ji na tu vedlejší. Tak stále dokola, dokud nevznikne trojúhelník.
- Ten už pak stačí jen opéct na pánvi nebo v kontaktním grilu z obou stran dozlatovat.
- Možnosti náplní jsou nekonečné – už nikdy se vám ale nestane, že by náplň vytekla.
Svět influencerů a sociálních sítí může být inspirativní – online najdete spoustu skvělých tipů do kuchyně. Ať už hledáte nové nápady na snídani, oběd, večeři či různé svačinky. Nebojte se vyzkoušet nové recepty a ochutnat nové chutě. S trochou odvahy a správným vybavením, které najdete na e-shopu Tescoma.cz, objevíte spoustu výborných jídel.