Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Multitasking jako zabiják produktivity

Info ikona
Multitasking

Ženy se rády pyšní tím, že na rozdíl od mužů zvládají dělat dvě činnosti najednou. I když by se mohlo zdát, že jde o úctyhodnou dovednost, opak je pravdou. Poslední výzkumy naznačují, že multitasking produktivitu nezvyšuje, a naopak negativně ovlivňuje naše duševní zdraví.

Vyřizujeme pracovní hovor, u toho vaříme oběd, a zároveň po očku kontrolujeme domácí úkol našeho dítka. Zatímco leckterý muž by skončil u první činnosti, ženy bez problému dělají více činností najednou. Nutno podotknout, že jsou na tuto schopnost náležitě pyšné a často ji před pány vyzdvihují až do nebes. Pravdou ale zůstává, že multitasking rozhodně není záviděníhodný. Naopak, v rámci zachování produktivity a duševního zdraví bychom ho co nejrychleji měly ukočírovat a po vzoru mužů zvládat pouze jednu činnost. V opačném případě si koledujeme o pěkný malér.

Zabiják produktivity? Multitasking!

Rychlé přepínání z jednoho úkolu na druhý či zvládání dvou činností zároveň – tak vypadá klasický multitasking, který praktikuje mnoho z nás. Bohužel, tento způsob práce nenese kýžené výsledky a podle průzkumu zveřejněném v Psychology Today dokonce snižuje produktivitu až o 40 %.

Nutno podotknout, že nízká produktivita není jediný problém, který psychologům dělá vrásky. Mnohem častěji upozorňují na fakt, že přepínání mezi úkoly může vést k psychickému vyčerpání. Jakmile totiž mozek začne mezi úkoly přepínat, spotřebovává okysličenou glukózu v mozku, která nám pomáhá se soustředěním. Není tedy divu, že při multitaskingu se cítíme unaveně a vyčerpaně, což se následně odrazí i na našem pracovním výkonu. Dále studie ukázala, že multitasking může zvýšit úroveň dlouhodobého stresu, riziko deprese, a zároveň nepříznivě ovlivnit naši paměť.

Info ikona
Multitasking

Není multitasking jako multitasking

Na druhou stranu existují úkony, během kterých můžete svůj um multitaskingu bez problému využívat. Jedná se o zautomatizované činnosti, u kterých nemusíte přemýšlet, a tak nic nebrání tomu, abyste je zkombinovali s dalším úkolem. Řeč je například o žehlení prádla, které lze spojit s posloucháním online přednášky nebo vyřizováním pracovního hovoru. „Multitasking může fungovat pouze tehdy, když se dokážete plně soustředit na jednu věc. V opačném případě nemá multitasking smysl, protože vám nezachrání ani setinku drahocenného času,“ říká psycholožka Becky Spelman pro Stylist.

Mohlo by se vám líbit

Jak ukočírovat multitasking?

Občas se stane, že nechtěně začneme dělat dvě věci najednou. Možná sami patříte k lidem, kteří i během rozdělané práci odepisují na e-maily, vyřizují hovory nebo „alespoň“ poslouchají záznam ze školení. Tento způsob práce ale nevede k ničemu dobrému, a tak není od věci, když si stanovíte pracovní bloky, během kterých budete řešit pouze jeden úkol. V rámci tohoto času si také naordinujte digitální detox. Uvidíte, že vám práce ihned půjde od ruky, a zároveň si budete vychutnávat, že vás nikdo a nic nevyrušuje. Také si stanovte čas, kdy budete hromadně odpovídat na e-maily. I když by se mohlo zdát, že jde o drobnost, věřte, že vám tento krok při soustředěné práci ohromně pomůže. 

A zlatá rada na závěr! Během víkendu se nestyďte nic nedělat.

Mohlo by se vám líbit