Bazalkové pesto trochu jinak
Ano, pesto je klasika (doteď jsem ho navíc nikdy nedělala, jen kupovala v supermarketu), ale ne jen tak ledajaké! Místo tradiční kombinace piniových oříšků a parmezánu jsem vyzkoušela bazalkové pesto s mandlemi, vlašskými ořechy nebo dokonce slunečnicovými semínky. Funguje to dokonale a chuť bazalky krásně vynikne. Stačí pár lžic olivového oleje, troška česneku, sůl, citrónová šťáva a hrst ořechů. Celé to jednoduše rozmixujete a můžete buď okamžitě podávat, nebo zamrazit do formiček na led. Tak máte pesto vždycky po ruce – třeba uprostřed zimy, kdy si budete chtít připomenout léto. A proč zamrazit do formiček? Protože vám tak pesto vydrží mnohem dýl. Klasiku můžete zalít trochou olivového oleje a dát do lednice. Ale ani to ho nemusí ochránit před plísní dlouhodobě.