Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Bazalka mi přerostla přes hlavu: Poradím vám, jak jsem ji zpracovala

Bazalka voní nádherně a chutná ještě líp, ale co dělat, když vám roste rychleji, než ji stíháte sklízet? Poradím vám, jak bazalku chytře zpracovat, abyste si její aroma užívali celoročně.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 31. 07. 2025

Znáte to, začnete s jedním nenápadným květináčkem na parapetu a za měsíc máte doma zelenou džungli. U mě to odnesla právě bazalka – miluji ji v kuchyni (na pizzu, do těstovin, k mozarelle), ale v poslední době začala růst rychleji než pampelišky na jaře. V panice, že ji nezvládnu spotřebovat, jsem začala hledat způsoby, jak ji uchovat a zpracovat, aniž bych ji musela neustále přihazovat do salátu. A našla jsem hned několik triků, díky kterým teď bazalku využívám naplno a bez stresu.

Bazalku můžete zpracovat různými způsoby

Bazalkové pesto trochu jinak

Ano, pesto je klasika (doteď jsem ho navíc nikdy nedělala, jen kupovala v supermarketu), ale ne jen tak ledajaké! Místo tradiční kombinace piniových oříšků a parmezánu jsem vyzkoušela bazalkové pesto s mandlemi, vlašskými ořechy nebo dokonce slunečnicovými semínky. Funguje to dokonale a chuť bazalky krásně vynikne. Stačí pár lžic olivového oleje, troška česneku, sůl, citrónová šťáva a hrst ořechů. Celé to jednoduše rozmixujete a můžete buď okamžitě podávat, nebo zamrazit do formiček na led. Tak máte pesto vždycky po ruce – třeba uprostřed zimy, kdy si budete chtít připomenout léto. A proč zamrazit do formiček? Protože vám tak pesto vydrží mnohem dýl. Klasiku můžete zalít trochou olivového oleje a dát do lednice. Ale ani to ho nemusí ochránit před plísní dlouhodobě.

Bazalkový ocet co promění saláty v delikatesu

Tuhle vychytávku jsem objevila náhodou, když jsem už vážně nevěděla, co s další várkou bazalky. Připravila jsem si domácí bazalkový ocet. A výsledek? Skvělý, voňavý a naprosto nenáročný na přípravu. Do lahve jsem nacpala pořádnou hrst lístků bazalky, zalila kvalitním jablečným octem a nechala týden odpočívat na tmavém místě. Výsledný ocet je ideální na dresinky nebo dochucení grilovaného masa či zeleniny. Stejně to můžete udělat i s olivovým olejem.

Mohlo by se vám líbit

Všestranná a milovaná máta: Nenáročná rostlina, které se daří téměř všude na světě

Máta je vytrvalá bylina s velmi aromatickými listy i květy. Patří k nejoblíbenějším a obecně nejvyužívanějším aromatickým rostlinám. Pěstuje se jak na zahradě, tak na balkónech a za okny.
marianne.cz

Sušení je nuda, ale zachrání vám úrodu

Sušení bylinek možná není zrovna světová inovace, ale nesmí tu chybět. Pokud je totiž bazalky opravdu hodně, je sušení skvělým řešením. Oproti běžným sušeným bylinkám z obchodu si domácí sušená bazalka udrží mnohem intenzivnější aroma. Lístky sušte ideálně na stinném místě při pokojové teplotě, aby nezhnědly a neztratily chuť. Po usušení bazalku skladujte ve vzduchotěsné sklenici a používejte kdykoli – do polévek, omáček nebo na pizzu.

Bazalkové máslo a sůl překvapení které potěší

Domácí bazalkové máslo je jednoduché, ale chuťově bohaté. Nejdřív nechte máslo změknout, pak přidejte nasekanou čerstvou bazalku, špetku soli, trochu citronové kůry a důkladně promíchejte. Hotovou směs můžete zabalit do fólie, nechat ztuhnout v lednici a používat ke grilovanému masu, rybám nebo prostě jen na čerstvý chleba. Dalším nečekaným tipem je bazalková sůl. Stačí smíchat mořskou sůl s nasekanou bazalkou a nechat na plechu pár dní vysušit. Výsledná směs krásně voní a dochutí vám jakékoli jídlo během okamžiku.

Bazalková limonáda svěží nápoj nejen na léto

Když už jsem nevěděla coby, vyzkoušela jsem limonádu a překvapivě se stala mým letním hitem. Stačí bazalkové listy zalít vroucí vodou, nechat vychladnout, přidat čerstvou citronovou šťávu, led, trochu medu a máte hotový osvěžující drink. Bazalková limonáda je úžasně voňavá, svěží a ještě navíc vypadá skvěle na fotkách.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×