Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

K podzimu patří dozrávání jablek, přičemž ne vždy je stíháme zpracovat. Proto možná přemýšlíte nad jejich sušením, jako to dělávaly naši předci. Díky němu si jejich sladkou chuť vychutnáte třeba i v zimě.

Jana Bitalová | 4. 09. 2024

Sušená jablka, kterým se říká křížaly, jsou svačinka s vitamíny skupiny B, vitamín A, vlákninou pro správné zažívání a také minerály, jako je fosfor, železo, hořčík a vápník. Navíc neobsahují žádné přidané cukry ani konzervanty.

Samozřejmě nejrychlejší a nejjednodušší způsob je pomocí sušičky potravin, která umožňuje nastavení teploty. Pokud ji však nemáte, můžete jablka sušit i v troubě nebo na radiátorech. 

Mohlo by se vám líbit

Koláč z toho, co spižírna dala: Tady hrají prim tvaroh, mák, povidla, ořechy a jablka

Není náhodou, že se tomuto koláči říká štědrák. Snoubí v sobě totiž chutě několika náplní, které z koláčů běžně známe. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že si pochutnáte.
marianne.cz

Jak správně sušit jablka bez sušičky

Vyberte zralá jablka, na nichž není žádná známka hniloby. Omyjte je a osušte. Mírné otlaky vykrojte a odstraňte jádřince. Pokud mají jablka pěknou slupku, můžete je sušit i s ní, protože obsahuje spoustu prospěšných látek. 

Jablka nakrájejte na plátky o síle asi 5 mm. Dejte si pozor, aby byly stejnoměrné, a to kvůli rovnoměrnému sušení. Pro světlou barvu smíchejte jednu lžíci octa nebo šťávu ze dvou citronů s jedním litrem vody. Plátky jablek do tohoto roztoku na pár minut namočte, pak je nechte okapat a osušte utěrkou.

Plátky jablek rozložte na pláty nebo plech pokrytý pečicím papírem, v žádném případě se nesmí překrývat. Pro zajímavější chuť je můžete posypat trochou skořice. Během sušení plátky několikrát zkontrolujte a případně otočte.

Výsledné křížaly by měly být pružné, ale nelámavé. Také by neměly při zmáčknutí pouštět šťávu. Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě a na suchém a chladném místě. Správně usušené a uskladněné křížaly vydrží beze změny i několik let.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Dobrý nápad
Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dobrý nápad
Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Dobrý nápad
Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 999 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit