Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Rychlý a snadný dezert s bezvadnou chutí: Vrstvená jablková buchta

Jedním z nejrozšířenějších kuchyňských zpracování jablek je jejich použití ve sladkém pečivu, na které existuje bezpočet receptů u nás i v zahraničí. Liší se typem těsta, způsobem přípravy a dalšími ingrediencemi, ale kraluje jim jablko. Náš dnešní tip je výborná vrstvená jablková buchta.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 21. 10. 2025

Ani při pečení s jablky nezapomínejte sníst i nějaké to syrové. Jablko totiž patří k nejvýživnějším a nejzdravějším plodům. Je bohaté na vitamín C a vlákninu, posiluje imunitu a napomáhá správnému fungování trávicího systému. Jablka obsahují mj. pektin, vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a podporuje dobré zdraví střev. Díky svým antioxidačním vlastnostem mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Díky nízkému obsahu kalorií jsou ideální součástí zdravé stravy. Přírodní cukry, které jablko obsahuje (jednoduché cukry fruktóza a glukóza) poskytují postupné uvolňování energie, pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a vyhýbají se náhlým poklesům energie. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny nabízí jablko pocit sytosti, snížení chuti k jídlu, a může tak být užitečné při hubnutí.

Mohlo by se vám líbit

Skvělý tip na sladkou jablečnou pochoutku: Potřebujete jen čtyři suroviny a půl hodinky času

S úrodou českých jablek to letos vypadá dobře, má být i mírně nadprůměrná. Také sklízíte? Nebo už jste dokonce unavení ze složitého pečení, popřípadě z výroby domácích moštů, kompotů a marmelád? Pak můžete zkusit tip na jednoduchý, velmi rychlý a zároveň skvělý jablečný donut.
marianne.cz

Jablka ladí se sladkou i slanou kuchyní

Z kulinářského hlediska mají jablka nepopsatelně široký repertoár. Součástí lidského jídelníčku jsou po tisíce let, i když odrůdy, které známe dnes, jsou výsledkem dlouhého procesu šlechtění. Tepelným zpracováním se sice hodnoty některých prospěšných látek (např. vitamin C) značně snižují, ale i takové jablko stále zůstává zdravou potravinou. Zachovává si podstatnou část vlákniny i většinu minerálních látek. Chutí dokonale ladí se sladkostmi, ale také se slanými pokrmy. Starý je třeba zvyk vařit či péct jablka s tučným masem nebo dokonce s rybami. Jedním z nejrozšířenějších kuchyňských zpracování jablek je však bezesporu sladké jablečné pečivo, kterého je nepočítaně druhů. K velmi chutným a snadným receptům na sladkou pochoutku z jablek patří také vrstvená jablková buchta podle Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: S tímhle jablečným lineckým koláčem si ostudu neuděláte

Potřebujete narychlo upéct něco, co úžasně voní a velice chutná většině strávníků? Linecký koláč s jablky je poctivá klasika, jejíž příprava je snadná a rychlá.
marianne.cz

Recept na vrstvenou jablkovou buchtu

Seznam potřebných surovin

  • 6 jablek
  • 4 vejce
  • 140 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • cukr moučka k posypání

Jak na to:

Jablka nakrájíme na tenká kolečka. Středy, kde je jádřinec vykrojíme. Z mouky, cukru, mléka, vajec a kypřicího prášku umícháme tekutou směs. Do směsi pak vsypeme plátky jablek a lehce promícháme. Jablečnou směs vylejeme do pečicí formy na koláč. Pečeme na 180 °C přibližně půl hodiny, než jablíčka zezlátnou. Pak už jen lehce pocukrujeme a máme hotovo!

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×