Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Jitrocelový med oceníte během sychravého počasí. Stačí vám na něj pár ingrediencí

Jitrocel kopinatý nyní roste v podstatě všude, a navíc ho snadno rozpoznáte od jiných rostlin. Své místo má v lidovém léčitelství, takže můžete využít jeho blahodárných účinků. V minulosti se například věřilo, že užívání s vínem může zbavit nemocného horečky a zimnice.

Jana Bitalová | 24. 08. 2024

Již ve středověku si lidé jitrocele cenili nejen pro jeho léčivé vlastnosti, ale také jako prostředek k ochraně proti zlým duchům. Původně se vyskytoval v Euroasii, ale díky kolonizátorům se rozšířil téměř po celém světě. U nás ho můžeme sbírat na loukách, polích a u cest po celé České republice.

Mohlo by se vám líbit

Naši předci dávali rozmarýn do věnců i svých domovů. Měl totiž důležitou symboliku

Už od starověku byl rozmarýn ceněn nejen pro využití při vaření, ale také díky léčivým vlastnostem a významu. To samé se pak opakovalo v několika kulturách napříč historií.
marianne.cz

Pomůže proti nachlazení i dalším neduhům

Jitrocel kopinatý podporuje normální činnosti trávicí soustavy, střev a jater i imunitní systém. Dále má dobrý vliv na dýchací systém a klouby. Nejčastěji je používaný proti kašli, protože jeho listy obsahují látky, co podporují vykašlávání a uvolňování hlenů, nicméně současně zmírňují podráždění v krku. 

Z jitrocele se vyrábí mnoho sirupů, které jsou buď čistě jitrocelové, nebo kombinované s jinými bylinami, jako je například mateřídouška. Ty jsou oblíbené pro své schopnosti uklidnit kašel, zmírnit škrábání v krku a chránit dýchací cesty. 

Mohlo by se vám líbit

Chrpa je krásná bylina. Musíte ale sbírat správný druh, jinak hrozí pokuta

Chrpa polní nebo také chrpa modrá je krásná a výrazná květina, která je nedílnou součástí naší přírody. Má sytě modré květy a často se vyskytuje na polích a loukách. Hodí se do čajových směsí i vázy, ale musíte si dát pozor, jaký druh sbíráte.
marianne.cz

Jitrocelový med vám pomůže proti kašli a rýmě

Budete potřebovat

  • 400 g jitrocelových lístků
  • 2 bio citrony (nebo klasické, ale oloupané)
  • 1500 g třtinového cukru
  • 1 l vody

Jitrocelové listy nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, přidáme na kolečka nakrájený citron a zalijeme horkou vodou. Poté minutu povaříme a výluh necháme 24 hodin odstát. 

Následující den přecedíme výluh přes plátno, přidáme cukr a vaříme, dokud nedosáhneme požadované hustoty. Naplníme sklenice hotovým medem, otřeme okraje, uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru a necháme tak vychladnout. Díky tomu nám vydrží po celou zimu a ještě déle, pokud ho nespotřebujeme.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Masopustní období: Jitrnice není jelito a recept na sladké boží milosti je snadný

Masopustní období: Jitrnice není jelito a recept na sladké boží milosti je snadný

Dobrý nápad
Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Dobrý nápad
Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Zábava
Kvíz: Poznáte jarní květiny podle fotografie? Otestujte své znalosti ze světa zahradničení

Kvíz: Poznáte jarní květiny podle fotografie? Otestujte své znalosti ze světa zahradničení

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAICA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAICA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit