Při výběru brokolice je důležité věnovat pozornost několika bodům, abychom si odnesli domů tu co možná nejčerstvější. Chceme, aby brokolice byla pevná s tmavě zelenou barvou. Nažloutlá barva a měkká brokolice naznačují začínající hnilobu a je dobré se takové zelenině vyhnout. Žloutnutí navíc výrazně ovlivňuje chuť brokolice. Pokud ji nezpracováváme ihned, uložíme ji do potravinového sáčku, aniž bychom ho pevně uzavřeli (zelenina musí dýchat a bráníme tak růstu plísní). Pak uložíme brokolici do lednice, kde volíme méně chadné místo. Takto ji můžeme skladovat až týden. Brokolici můžeme pro delší uchování také zamrazit. Před zmrazením ji však musíme nejprve nakrájet na menší kousky, blanšírovat, nechat uschnout a poté uložit do vhodných nádob na mražení potravin.