Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Košťál z brokolice nemusí končit v koši. Je z něj tato skvělá svačinka!

Brokolice je zelenina s vysokou nutriční hodnotou a mnoha možnostmi kuchyňské úpravy. Můžete z ní vykouzlit hlavní jídlo, ale i chutný salát nebo snadnou a rychlou přílohu. Dnešní recept na „brokolicové hranolky“ vás přesvědčí, že ani košťál nemusí skončit v koši.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 15. 07. 2025

Při výběru brokolice je důležité věnovat pozornost několika bodům, abychom si odnesli domů tu co možná nejčerstvější. Chceme, aby brokolice byla pevná s tmavě zelenou barvou. Nažloutlá barva a měkká brokolice naznačují začínající hnilobu a je dobré se takové zelenině vyhnout. Žloutnutí navíc výrazně ovlivňuje chuť brokolice. Pokud ji nezpracováváme ihned, uložíme ji do potravinového sáčku, aniž bychom ho pevně uzavřeli (zelenina musí dýchat a bráníme tak růstu plísní). Pak uložíme brokolici do lednice, kde volíme méně chadné místo. Takto ji můžeme skladovat až týden. Brokolici můžeme pro delší uchování také zamrazit. Před zmrazením ji však musíme nejprve nakrájet na menší kousky, blanšírovat, nechat uschnout a poté uložit do vhodných nádob na mražení potravin.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Brokolice zapečená se sýrem nedá moc práce a zdravě si pochutnáte

Hledáte nápad na letní oběd? Zkuste jednoduché, chutné a zdravé zeleninové jídlo podle dnešního receptu. Brokolice je navíc velmi zajímavá zelenina s puncem superpotraviny.
marianne.cz

Brokolici je možné využít od „hlavy“ až po košťál!

Brokolici lze jíst tepelně zpracovanou i syrovou. V každém případě ji před jakoukoli další úpravou důkladně omyjte. Před vařením je potřeba nakrájet ji na zhruba stejně velké kousky, aby co nejrychleji a stejnoměrně měkla. Dlouhé vaření má negativní vliv na její nutriční hodnotu. Z brokolice jsou výborné saláty, je skvělá jako surovina do slaných koláčů nebo jako zdravá ozdoba masových pokrmů. Jedním z velmi chutných úprav je gratinovaná brokolice , která uspokojí i ty nejnáročnější. Z brokolice je také božská pizza a snadno z ní můžete udělat i bezvadnou polévku. Je ovšem velká škoda, že brokolicový košťál často končí v koši! Přitom z něj můžeme vytvořit zdravé dozlatova upečené hranolky. Jednoduchý recept, který potěší každého, kdo má rád chytré vaření bez odpadu. Ideální třeba k obědu nebo jako snack s dipem.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Brokolicové nočky jsou jednoduché, jemné a zachutnají celé rodině

Brokolice je košťálová zelenina, která má oproti ostatním svého druhu méně výraznou chuť. Díky tomu ji dobře snášejí i lidé s citlivějším trávením. Jednou z možností, co z brokolice v kuchyni vykouzlit, jsou jemné brokolicové nočky, velmi jednoduché jídlo s řadou variant.
marianne.cz

Recept na hranolky z košťálu brokolice

Seznam potřevných surovin

  • 2 košťály z brokolice
  • 1 vejce
  • strouhanka na obalení
  • kečup nebo dip

Jak na to:

Z brokolice odřízneme košťály a očistíme je tak, že ostrým nožem odkrojíme tvrdé části kolem dokola. Očištěné košťály nakrájíme na hranolky. Každý hranolek obalíme nejprve ve vajíčku a poté ve strouhance Obalené hranolky rozložíme rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem, lehce je postříkáme olejem ve spreji a dáme péct do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme asi 20 minut, dokud nejsou hranolky zlatavé a křupavé. Podáváme s oblíbeným dipem nebo kečupem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×