Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Obejdete se i bez tortilly nebo pity: Vyzkoušejte wrapy ze strouhané zeleniny

Dali byste si nějaký dobrý wrap, máte nápad na výbornou náplň, ale nemáte do čeho ji zabalit? Skvělý wrap nemusí být pouze z tortillly nebo z pity. Stejnou službu udělají také velmi chutné pečené placky ze strouhané zeleniny a mozzarelly.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 23. 11. 2025

Na pokrm zvaný wrap nemusíme mít za každou cenu jen tortillu nebo pitu, i když se používají nejčastěji. Potřebujeme prostě jakoukoli slabou placku omotanou kolem náplně. Historie wrapu coby moderního jídla začíná někdy v 80. letech 20. století v jižní Kalifornii. Podobné pokrmy ale existovaly již před mnoha staletími. Starověcí Řekové používali k přípravě „jídel s sebou“ pita chléb, do kterého balili například olivy, zeleninu, plátky masa apod. Mexičané už v dávných dobách používali k balení pokrmů placky typu tortilly (resp. aztécké „tlaxcalli“), původně vyráběné z kukuřice a později z pšeničné mouky.

Mohlo by se vám líbit

Zrodil se v luxusu, ale doma je na celém světě: Připravte si skvělý club sendvič

Od klubového sendviče víceméně víme, co můžeme očekávat: tři krajíce lehce opečeného bílého chleba, majonéza na každém krajíci, hlávkový salát, rajče, slanina a tenké plátky kuřete. Víte ale, kde má tento proslulý pokrm svůj původ a jak si připravit ten nejlepší?
marianne.cz

Moderní wrap zřejmě přišel z Kalifornie

Moderní wrap se objevil v 80. letech 20. století, s největší pravděpodobností v řetězci restaurací v jižní Kalifornii. V 90. letech 20. století se wrap stal populárním v celé zemi a brzy i za hranicemi. Hlavní roli v jeho šíření sehrály řetězce jako World Wrapps. Termín „wrap“ byl poprvé oficiálně použit v 90. letech 20. století, poté, co se produkt etabloval na trhu. Wrap dává široký prostor kreativitě kuchaře. Může být například ideálním a velmi rychlým řešením, co se zbytky z lednice nebo jak dostat do sebe i do dětí zeleninu. Wrap (tedy „zabalit“) skýtá bezpočet možností náplní, ale i „obalů“: použít lze tortilly, pity, ale i jakékoli jiné tenké placky. Jednou z možností jsou i wrapy ze strouhané zeleniny podle Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Lasagne z jedné pánve a bez zapékání: Jde to bezvadně a chutnají božsky

Lasagne vynalezli gurmáni starověkého Říma. Od té doby však tohle jídlo procestovalo a podmanilo si celý svět, vyvíjelo se a získalo nespočet variací. Dnešní recept přichází s nápadem, jak jednoduše připravit chutné lasagne na jedné pánvi a bez zapékání.
marianne.cz

Recept na zeleninové wrapy

Seznam potřebných surovin

(2 porce)

  • 1 cuketa
  • 2 mrkve
  • 2 brambory
  • 2 vejce
  • 1 mozzarella
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej ve spreji na pečení

Náplň:

  • 400 g bílého jogurtu
  • 5 stroužků česneku
  • pažitka
  • kuřecí prsa
  • výhonky (rukola, salát dle chuti)
  • sůl

Jak na to:

Cuketu omyjeme, nastrouháme, osolíme a necháme pustit vodu. Mezitím nastrouháme mrkev a brambory. Vyždímáme cuketu a promícháme ji s ostatní zeleninou. Přidáme nastrouhanou mozzarellu, vejce, sůl, mletý pepř a dobře promícháme. Na plech vyložený pečicím papírem vytvarujeme 4 placky, postříkáme je olejem a pečeme při 180 °C asi 20–25 minut dozlatova. Mezitím připravíme náplň: jogurt smícháme s drceným česnekem, nasekanou pažitkou a solí. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky a orestujeme na pánvi. Hotové placky naplníme výhonky, masem a dresinkem. Srolujeme a podáváme.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×