Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Červen plný ovoce? Ideální čas pro nadýchanou bublaninu s drobenkou podle receptu Josefa Maršálka

Znáte ho mimo jiné z pořadu České televize Peče celá země i ze soutěže Stardance. Je opravdovým mistrem pekařského a cukrářského řemesla, ale také autorem tematických knih a rad. Současné období třešní a jahod je ideální příležitostí vyzkoušet skvělou bublaninu Josefa Maršálka!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 17. 06. 2025

Protože si rodiče Josefa Maršálka přáli, aby byl učitelem, tak se po základce vydal na gymnázium. Něco mu ale již tehdy říkalo, že jediná správná volba je cukrařina. Po maturitě si vyzkoušel učitelství na základní škole, ale stačil mu jeden rok. „Jestli jsem tím jediným rokem něco získal, bylo to pevné přesvědčení, že takto žít nechci. A tak jsem si spakoval kufr, do kterého jsem nacpal pár kuchařských rondonů a několik desítek kuchařských a cukrářských knih a plný snů se vydal do Prahy,“ píše Josef Maršálek na svém webu Maršálkovo.  V Praze získal praxi, výuční listy kuchaře a cukráře. A rozhodl se pro studium vysoké školy hotelové. Během studia začal pracovat v zahraničí, nejprve jako zástupce šéfkuchaře a zanedlouho jako šéfkuchař v lázeňském hotelu Bath Spa ve starobylém městečku Bath na jihozápadě Anglie.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nechce se vám smažit palačinky? Zkuste tuto nadýchanou krásku na plechu

Palačinka je jedním z nejoblíbenějších pokrmů všech dob. Jí se nasladko i naslano a fantazii se meze nekladou. Podle dnešního receptu je možné upéct nadýchanou palačinku i bez smažení, prostě rovnou na plechu.
marianne.cz

Přes Indii zpět do Prahy

Následoval Londýn. „Pracoval jsem v House of Lords, v galerii Tate Modern a také v Buckinghamském paláci. Po týdnu práce královského cukráře jsem začal pracovat pro Harrods  a tam mi po několika týdnech nabídli hlavní pracovní poměr. Začala tím sedmiletá práce snů,“ uvádí Josef Maršálek.  Postupně získal ocenění pro kuchaře roku i manažera roku. Nabídnutou pozici šéfkuchaře v Harrods ale odmítl a místo toho se vydal přes půlku světa až do Indie, kde s přáteli rozjížděli dnes již velmi úspěšný projekt sítě cukráren „Conçu“. Z plánovaného roku v Indii se staly dva. Poté se ale vrátil do Prahy, kde byl zaměstnancem v CakeShop Prague a založil vlastní značku Fat Brothers. Od pozvánky České televize (v r. 2018) na casting pro roli porotce nového pořadu Peče celá země začala v rodné zemi popularita Josefa Maršálka strmě stoupat. A právě nedávno mu také vyšla již pátá kniha. Jmenuje se Sklizeň a zdobí ji atraktivní fotografie darů Maršálkovy zahrady.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Tvarohový pohár, který se rozplývá na jazyku? Nepečený Míša do skleničky!

Nanuk Míša patří už přes šedesát let k našim nejoblíbenějším mraženým pochoutkám. Jeho chuť a popularita byla také inspirací ke vzniku skvělého domácího dezertu „Míša řezy“. Jejich rychlejší, nepečenou variantu prozrazuje dnešní recept.
marianne.cz

Recept na bublaninu s drobenkou podle Josefa Maršálka

Seznam potřebných surovin

  • 6 vajec velikosti M (300 g)
  • 300 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g podmáslí
  • 12 g prášku do pečiva
  • 1 citron (kůra i šťáva)
  • 2 g soli
  • ovoce podle chuti
  • olej a hrubá mouka na přípravu plechu

Na drobenku:

  • 120 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 10 g rumu
  • 1 g soli

Jak na to:

Do mísy dáme máslo, přisypeme cukr a společně utřeme. Mezitím do směsi přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Postupně pak celá vejce a metličkou promícháme směs dohladka. Plech vymažeme olejem a vysypeme moukou. Připravené ovoce omyjeme a obalíme v mouce (můžete použít třeba tu, kterou jsme vysypávali plech). Do vaječné směsi přilijeme podmáslí, přidáme sůl, mouku a šťávu z citronu. Vymícháme dokonale hladké těsto, které nalijeme na připravený plech a rozetřeme tak, aby byla všude stejná vrstva. Pak těsto rovnoměrně posypeme ovocem. Na drobenku smícháme mouku, máslo, cukr a sůl. Prsty směs dobře promneme. Na závěr přilijeme do drobenky rum. Hotovou drobenkou posypeme koláč a vložíme ho do trouby předehřáté na 170 °C. Pečeme asi 30-40 minut. Propečení zkontrolujeme špejlí.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit