Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Šťavnaté, vláčné a bezlepkové: Na rychlé jablečné brownies potřebujete jen čtyři suroviny

Ať už se z jakéhokoli důvodu vyhýbáte potravinám s lepkem nebo prostě chcete zkusit něco nového, pusťte se do bezlepkového brownies. Potřebujete jen čtyři suroviny a upéct si ho můžete i v mikrovlnce. Ve velmi krátké době budete mít šťavnatý a vláčný dezert na stole.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 7. 11. 2025

Statistiky odhadují, že na světě trpí celiakií až jeden člověk ze sta a mnoho dalších má intoleranci na lepek. Vyhnout se obilné mouce je pro ně jediná cesta, jak se vyvarovat potíží se zdravím a kvalitou života. Lidé s celiakií či alergií na lepek mají dnes naštěstí stále větší možnosti ve výběru potravin. Z pohledu historie není tak dávno doba, kdy se museli spolehnout víceméně na přírodní bezlepkové suroviny. Ty ovšem dnes oceňuje i spousta lidí, kteří s lepkem problémy nemají. K přirozeně bezlepkovým surovinám, po staletí používaným v běžných receptech i v dezertech, patří ovoce, ořechy, med, javorový sirup, vejce, škroby a bezlepkové obiloviny (rýže, kukuřice, pohanka, jáhly, proso).  Dnešní recept na výborné rychlé jablečné brownies podle Toprecepty.cz spoléhá právě na takové ingredience.

Mohlo by se vám líbit

Čerstvá, křupavá a hotová za chvilku: Rychlá granola z pánve skvěle dochutí snídani i svačinu

Historie granoly v České republice není dlouhá. Její popularita úzce souvisí s trendy zdravé výživy v posledních desetiletích. Granolu si samozřejmě můžeme koupit, ale za vyzkoušení rozhodně stojí i domácí granola z pánve. Do čtvrthodinky je na stole skvělá a zdravá snídaně.
marianne.cz

S lepkem zřejmě zápasíme od starověku

Celiakie a intolerance na lepek (komplex bílkovin, přirozeně obsažený v obilí) má dlouhou historii. První zprávy pocházejí ze starověku. Řecký lékař Aretaeus z Kappadokie (2. století n. l.) popsal stav s příznaky připomínajícími celiakii a uváděl střevní problémy a nedostatečné vstřebávání potravy u lidí, kteří konzumovali obiloviny. V 19. století byl anglický pediatr Samuel Gee mezi prvními, kdo popsal celiakii jako autoimunitní onemocnění. Důležitý objev souvislosti mezi celiakií a lepkem učinil v 50. letech 20. století nizozemský pediatr Willem-Karel Dicke. Pozoroval, že děti s celiakií vykazovaly významné zlepšení, když byly z jejich jídelníčku vyloučeny obiloviny. Jeho práce, publikovaná v roce 1950, je mezníkem v moderním chápání této nemoci. Do té doby si lidé byli vědomi určitých potravin, které vyvolávaly zažívací potíže, a vyhýbali se jim. Od 20. století se chápání celiakie výrazně posunulo, výzkum se neustále rozvíjí a přináší zlepšení diagnostiky a léčby, ale i možností speciálního stravování. 

Mohlo by se vám líbit

Avokádový dip ze zakysané smetany: Dokáže oživit celou řadu jídel a navíc je zdravý

Přemýšlíte, jakým dipem si osvěžit jídlo? Zkuste avokádový ze zakysané smetany. Hodí se k mnoha pokrmům, jak k masu a rybám, tak k zelenině nebo jako náplň do sendvičů. Skvěle chutná k hranolkům, topinkám i jako součást salátů.
marianne.cz

Recept na rychlé jablečné brownies

Seznam potřebných surovin

  • 2 jablka
  • 60 g kakaového prášku
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • čokoládové kousky

Jak na to:

Oloupeme jablka a buď je nakrájíme na kousky nebo nastrouháme. Do nádoby mixeru dáme jablka, vejce, kakao a kypřicí prášek a rozsekáme do hladké konzistence. Těsto nalijeme do pekáčku a posypeme čokoládovými kousky. Pečeme v mikrovlnné troubě 8 minut na 900 W.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×