Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Milované brownies: Zkuste nutellovou variantu, do půlhodinky máte skvělý dezert

Jak si člověk může nezamilovat brownies? Plné čokolády, křupavé zvenku, měkké a vláčné uvnitř. Dobrá zpráva je, že na výbornou nutellovou variantu tohoto dezertu potřebujete jen půl hodinky času a několik surovin.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 25. 11. 2025

Brownies svět miluje. Jsou relativně snadné na přípravu, tedy pokud přesně dodržíme dobu a teplotu pečení (aby nevyschly nebo se naopak uvnitř neupekly málo). Ale také se velmi snadno porcují a přepravují, takže jsou sladkostí jak pro každodenní, tak i pro sváteční účely. Není divu, že počínaje Amerikou konce 19. století dobyly celý svět. Základní verze obsahují čokoládu, mouku, máslo, vejce a cukr, ale v mnoha receptech jsou i další ingredience. Ale jak je možné zrychlit a zjednodušit i ty nejjednodušší verze? Můžete vyzkoušet například nutellové brownies podle Toprecepty.cz. Díky nutelle nebo lískooříškové pomazánce v základu těsta (místo verze s máslem) budete mít za necelou půlhodinku výborný dezert na stole.

Mohlo by se vám líbit

Hledáte nápad na originální pohoštění? Chlebový ježek udělá dojem vzhledem i chutí

Přemýšlíte nad pohoštěním pro návštěvu nebo na oslavu? Zapečený bochník chleba, efektně prokrájený, naplněný sýry a výrazným pestem, rozhodně zaujme a dokonale splní nároky na skvělou chuť.
marianne.cz

Brownies dávají prostor fantazii

Variant lahodných brownies je nespočet: s arašídovým máslem, karamelem, kávou, nasekanými vlašskými ořechy, pistáciemi či  lískovými ořechy, s vanilkovým extraktem, s bílou čokoládou místo klasické. Existují brownies bezlepkové, bez cukru, bez másla a také veganské i postní. Navíc se dají použít i v kreativní cukrařině a proměnit v něco neobvyklejšího, například v brownies dort nebo mix brownies s cheesecakem. Také povrch tohoto dezertu je prostorem pro fantazii. Může být potřený v podstatě jakoukoli sladkou pomazánkou nebo polevou: například karamelovou, čokoládovou nebo vanilkovou, ale také džemem dle vlastního výběru. Ve slavnostní dezert pro „dospěláckou“ oslavu se může snadno proměnit třeba ozdobením kakaovo-rumovým máslovým krémem. Klasickým doplňkem ke všem typům brownies bývá kopeček zmrzliny.

Mohlo by se vám líbit

Chcete překvapit originálním dezertem? Naservírujte sladké miniatury balíků slámy

Netradiční sladkost v podobě roztomilých balíků slámy překvapí vzhledem i chutí. Voní po karamelu, uvnitř ukrývají jemný vanilkový korpus a výborný krém, zatímco na povrchu křupe „sláma“ z kadayif těsta, stále populárnějšího i v našich končinách.
marianne.cz

Recept na nutellové brownies

Seznam potřebných surovin

  • 300 g lískooříškové pomazánky (Nutelly nebo jiné)
  • 2 vejce
  • 50 g hořké čokolády
  • 40 g hladké mouky
  • 15 g kakaa

Na dekoraci:

  • nasekané lískové oříšky
  • lískooříšková pomazánka

Jak na to:

Do mísy dáme lískooříškovou pomazánku a vejce. Metličkou nebo šlehačem důkladně promícháme, aby se směs spojila. Přisypeme mouku, kakao a nasekanou čokoládu. Promícháme do hladkého těsta. Formu o velikosti 20 × 20 cm vyložíme pečicím papírem a rozprostřeme do ní těsto. Necháme asi 30 minut odpočinout v lednici, aby se na povrchu vytvořila pevnější krusta. Troubu včas předehřejeme na 175 °C (bez horkovzduchu) a moučník pečeme 15 minut. Brownies necháme vychladnout a nakrájíme na kostky. Na závěr ozdobíme lískooříškovou pomazánkou a sekanými oříšky.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×