Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Udělejte velký dojem malými dortíky: Snadné a okouzlující lotus cupcakes

Malý osobní dortík, který se drží na žebříčku popularity už dlouhou řadu let. To je cupcake. Sladkost vhodná pro každou příležitost. Jestli zrovna přemýšlíte o takovém dezertu, doporučujeme vyzkoušet dnešní recept: lotus cupcakes, které vás okouzlí vláčným korpusem, nadýchaným krémem a sladkou karamelovou pomazánkou.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 27. 11. 2025

Historie cupcakes nás vede do Ameriky konce 18. a začátku 19. století. Nejstarší známá zmínka o „cupcake“, resp. něčem velmi podobném, pochází z roku 1796. Amelia Simmonsová ve své průlomové kuchařce American Cookery (často považované za první americkou kuchařskou knihu) zahrnula recept na „lehký dort k pečení v malých košíčcích“. V té době se spíše jednalo o způsob pečení v jednotlivých porcích než o konkrétní recept na to, co dnes známe jako cupcake. Používaly se jednotlivé keramické košíčky, mističky na pečení nebo malé hliněné hrnky. První zdokumentované použití slova „cupcake“ v dnešním smyslu nacházíme v kuchařce Elizy Leslieové z roku 1828, nazvané Sedmdesát pět receptů na pečivo, dorty a sladkosti.

Mohlo by se vám líbit

Milované brownies: Zkuste nutellovou variantu, do půlhodinky máte skvělý dezert

Jak si člověk může nezamilovat brownies? Plné čokolády, křupavé zvenku, měkké a vláčné uvnitř. Dobrá zpráva je, že na výbornou nutellovou variantu tohoto dezertu potřebujete jen půl hodinky času a několik surovin.
marianne.cz

Malý dortík, který dobyl svět

Komerčního úspěchu a široké popularity se cupcake dočkal na počátku 20. století. V roce 1919 začala americká pekařská společnost Hostess ve velkém vyrábět a prodávat první komerčně dostupné cupcakes, zpočátku čokoládové. S pokrokem technologií a metod pečení se postupně rozvíjely také cupcakes. Poleva se stala běžnější součástí, zpočátku jednoduchá čokoládová nebo vanilková, později nastalo experimentování s mnoha různými ingrediencemi. Velkým krokem bylo i zavedení papírových košíčků na pečení. Popularita cupcakes neklesá, spíše naopak. Kouzlo jejich trvalé přitažlivosti je v pohodlí, kontrole porcí i nekonečných možnostech kreativity. „Rodina cupcakes“ dnes zahrnuje od jednoduchých každodenních pochoutek až po gurmánské výtvory s propracovanými dekoracemi, ale i kousky splňující různá dietní omezení, jako například bezlepková nebo veganská. Dnešní recept podle Toprecepty.cz vám pomůže s tvorbou okouzlujících lotus cupcakes.

Mohlo by se vám líbit

Originální, půvabný a neobyčejně lahodný dezert: Oříšky jako z pohádky o Popelce

Přemýšlíte, jakým dezertem opravdu překvapit? Oříšky jako z pohádky spolehlivě okouzlí všechny. Šaty v nich sice nikdo nenajde, ale na sametovém krému z mascarpone a Nutelly si pochutnají děti i dospělí.
marianne.cz

Recept na lotus cupcakes

Seznam potřebných surovin

(12 kusů)

Těsto:

  • 220 g cukru (krystal nebo třtinový)
  • 180 g hladké mouky
  • 180 ml mléka
  • 90 ml oleje
  • 45 g rozdrcených Lotus sušenek
  • 3 vejce
  • 5 g kypřicího prášku
  • 2 g jedlé sody

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 120 g Lotus pomazánky

Dekorace:

  • 120 g Lotus pomazánky
  • několik podrcených sušenek

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 175 °C. V míse smícháme mouku, cukr, rozdrcené sušenky, kypřicí prášek a sodu. Přidáme vejce, mléko a olej. Promícháme do spojení, nemícháme zbytečně dlouho. Těsto rozdělíme do 12 košíčků. Pečeme při 175 °C 20-25 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Necháme vychladnout na mřížce. Mascarpone prošleháme s Lotus pomazánkou. Přidáme studenou smetanu a vyšleháme do pevného hladkého krému. Krém přendáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou. Cupcakes zdobíme tak, aby uprostřed vznikl důlek na naplnění. Do důlku kápneme lehce rozehřátou Lotus pomazánku a povrch posypeme podrcenými sušenkami.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×