"Nitkové" těsto má bohatou historii
Historie těsta kadayif (či kataifi) sahá až do seldžuckého (od 11. století ) a následného osmanského období v Anatolii. Jeho původ se pravděpodobně nachází na Blízkém východě. Rané verze se ovšem objevují již v textech z 10. století, především v souvislostech s energeticky bohatým postním jídlem. Technika strouhání těsta se pravděpodobně vyvinula jako způsob výroby všestranného a křupavého pečiva, které se stalo oslavovanou součástí vladařovy kuchyně. Pečiva z těsta kadayif se stala nejen trvalou součástí gastronomie seldžucké a osmanské říše, ale rozšířila se postupně po celém Balkáně, Řecku a Středním východě. Obzvláště populárním se toto těsto stalo v Řecku. Zde se etablovalo v podobě tradičního dezertu po roce 1922, kdy se sem spolu s etnickými Řeky, prchajícími z Malé Asie, dostaly recepty a umění z jejich ztracených domovin. Různé regiony si pak vyvinuly vlastní verze, každou s jedinečnými náplněmi, postupy i názvy.