Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Chcete překvapit originálním dezertem? Naservírujte sladké miniatury balíků slámy

Netradiční sladkost v podobě roztomilých balíků slámy překvapí vzhledem i chutí. Voní po karamelu, uvnitř ukrývají jemný vanilkový korpus a výborný krém, zatímco na povrchu křupe „sláma“ z kadayif těsta, stále populárnějšího i v našich končinách.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 22. 11. 2025

Kadayif (kataifi) jsou strouhaná vlákna tzv. filo těsta, které se používá k přípravě mnoha řeckých a blízkovýchodních pečiv. Připomíná jemné nudličky a je dnes běžně dostupné (mražené nebo sušené) i v našich obchodech. Na jeho domácí výrobu byste museli být opravdoví mistři. Vyrábí se sice jen z několika surovin (mouka, olej, voda), ale příprava je velice náročná. Od samého počátku byla tak trochu „specializovaným uměním“. Začíná smícháním mouky a vody do řídké směsi. Těsto se poté přecedí přes síto s malými otvory a nalije se na rotující plotnu (metoda podobná výrobě palačinek), čímž se vytvářejí charakteristická tenká vlákna. V dnešní době je kadayif základem oblíbený dezertů v mnoha zemích, používá se v široké škále sladkých pokrmů a někdy se dokonce začleňuje do moderních výtvorů, jako je dubajská čokoláda. Skvělou inspirací pro použití kadayif těsta jsou také jedlé balíky slámy podle Toprecepty.cz

Mohlo by se vám líbit

Originální, půvabný a neobyčejně lahodný dezert: Oříšky jako z pohádky o Popelce

Přemýšlíte, jakým dezertem opravdu překvapit? Oříšky jako z pohádky spolehlivě okouzlí všechny. Šaty v nich sice nikdo nenajde, ale na sametovém krému z mascarpone a Nutelly si pochutnají děti i dospělí.
marianne.cz

"Nitkové" těsto má bohatou historii

Historie těsta kadayif (či kataifi) sahá až do seldžuckého (od 11. století ) a následného osmanského období v Anatolii. Jeho původ se pravděpodobně nachází na Blízkém východě. Rané verze se ovšem objevují již v textech z 10. století, především v souvislostech s energeticky bohatým postním jídlem. Technika strouhání těsta se pravděpodobně vyvinula jako způsob výroby všestranného a křupavého pečiva, které se stalo oslavovanou součástí vladařovy kuchyně.  Pečiva z těsta kadayif se stala nejen trvalou součástí gastronomie seldžucké a osmanské říše, ale rozšířila se postupně po celém Balkáně, Řecku a Středním východě. Obzvláště populárním se toto těsto stalo v Řecku. Zde se etablovalo v podobě tradičního dezertu po roce 1922, kdy se sem spolu s etnickými Řeky, prchajícími z Malé Asie, dostaly recepty a umění z jejich ztracených domovin. Různé regiony si pak vyvinuly vlastní verze, každou s jedinečnými náplněmi, postupy i názvy.

Mohlo by se vám líbit

Staňte se na chvíli cukrářem: Sladké muchomůrky, které všechny omámí vzhledem a chutí

Domácí cukrařina je oblíbený a doslova sladký koníček. Je také skvělým způsobem, jak zabavit děti a probudit jejich fantazii. Můžete se pustit třeba do pohádkových jedlých muchomůrek, které spolehlivě okouzlí půvabem i chutí.
marianne.cz

Recept na jedlé balíky slámy

Seznam potřebných surovin

(9 kusů)

  • vanilkový máslový korpus

Karamelový krém:

  • 250 g mascarpone
  • slaný karamel (podle chuti)

Dále:

  • kadayif těsto
  • provázek na převázání (např. jutový, lýko, sisalový)

Jak na to:

Upečeme vanilkový máslový korpus, necháme ho zcela vychladnout a nakrájíme na menší kvádry. Kadayif těsto rozprostřeme na plech a pečeme při 160 °C asi 10–15 minut dozlatova. Necháme vychladnout a nalámeme na menší kousky. Karamelový krém připravíme smícháním mascarpone se slaným karamelem. Množství karamelu přizpůsobíme podle jeho hustoty a požadované intenzity chuti – výsledkem má být jemný, hladký krém. Každý dílek korpusu potřeme karamelovým krémem. V misce máme připravené opečené kadayif těsto a dortové dílky v něm postupně obalíme ze všech stran. Postup opakujeme, dokud nejsou všechny kousky obalené. k Nakonec každý kousek převážeme přírodním provázkem, lýkem nebo jutou – a sladké balíky slámy jsou na světě.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×