Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Rychlá vajíčková pomazánka

Málokdo si umí představit Velikonoce bez barevných vajíček, této půvabné jedlé dekorace i odměny pro koledníky. Ale co se zbylými nebo vykoledovanými vajíčky po svátcích? Vajíčková pomazánka patří nejen k nejčastějšímu řešení „velikonočních přebytků“ i mezi jednu z nejoblíbenějších po celý rok.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 22. 04. 2025

Barvení vajec je zvyk mnohem starší než křesťanské svátky. Starověcí Peršané a Keltové údajně slavili jarní rovnodennost darováním červených vajec. Vejce se hned jedly a skořápky se musely pečlivě rozdrtit nadrobno, čímž se „ničily dny špatného počasí“. Šlo o obřad pořádaný k zahnání zimy a přivítání nového života, který přinášelo jaro a světlo. Také starověcí Číňané, Řekové a Egypťané měli ve zvyku různými barvami krášlit vajíčka, než je nabídli darem příbuzným a přátelům. Vejce jsou od pradávna vnímána jako symbol jara a znovuzrození. K nám se zvyk barvit vajíčka, a to zprvu načerveno, začal šířit s prvními křesťany. Červená barva představovala krev Ježíše Krista, která byla prolita při jeho ukřižování.

Mohlo by se vám líbit

Byt slavného pražského šéfkuchaře: Recept na dokonalý interiér

Zadáním bylo navrhnout byt na pronájem, což pro autory znamenalo že se nevyžadovaly velké zásahy do dispozice. To také ovlivnilo vybavení interiéru nábytkem. I když většina nábytku je vestavěného, díky zvolené barevnosti a výrazným vzorům je výsledný prostor vskutku útulný.
marianne.cz

Zdobená vejce jako dar i jako umělecká díla obrovské hodnoty

Barvení a zdobení vajec mělo také jiné souvislosti. Zákaz konzumace vajec v postní dny slepice pochopitelně nerespektují, a tak během velikonočního půstu (období, kdy je opět dostatek denního světla) vždycky nakladly mnoho vajíček. Ta se uchovávala v tekutém tuku nebo vosku až do Velikonoc, kdy se konečně mohla na oslavu tohoto výjimečného dne znovu jíst. Lidé si často dávali záležet na tom, aby po vejcím po spoustě dnů skladování vylepšili vzhled a co nejkrásněji je vyzdobili. Tento zvyk se stal jednou z oblíbených jarních tradic, kterou následovali bohatí i chudí. Později se tato tradice zdokonalovala s použitím různých technik zdobení a začaly se používat i vyfouknuté velikonoční kraslice na výzdobu domácnosti. V aristokratických kruzích byli až do 16. století zváni tehdejší renomovaní umělci k malování vajíček, které byly symbolickým velikonočním dárkem mezi milenci, přáteli nebo pozorností pro panovníka. Obliba zdobeného velikonočního vajíčka dosáhla nevýslovných výšin na dvoře ruského cara. Koncem 19. století vytvořil dvorní klenotník Carl Fabergé nádherná vejce ze zlata, křišťálu a porcelánu. Ve středověku si královské rodiny vyměňovaly vajíčka malovaná zlatem.

Recept na rychlou vajíčkovou pomazánku

Seznam potřebných surovin

  • 6 vajec

Dle potřeby:

  • máslo (nebo margarín)
  • plnotučná hořčice
  • mletý pepř
  • sůl
  • petrželka

Jak na to:

Vejce uvařená natvrdo (a zchlazená) oloupeme a nakrájíme nadrobno. Nakrájená vejce nasypeme do misky a přidáme změklé máslo. Podle chuti přidáváme hořčici, mletý pepř a sůl a opatrně mícháme. Všechny suroviny se musí spojit. Dobře vymíchanou pomazánku vložíme na chvíli do lednice zatuhnout. Podáváme s vekou, bagetou či celozrnným pečivem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit