Tvaroh znali již staří Germáni
Výroba mléčných produktů, zejména sýrů, má své počátky již ve starověku, neboť představovala vhodný způsob úpravy přebytků mléka. Historie tvarohů sahá až do doby kamenné, zejména severně od Alp. Tvaroh znali již staří Germáni. Jeho původ tedy spadá do oblasti dnešního Německa, kde byl průmyslový tvaroh vyráběn již od 19. století. V dnešním Německu se tvaroh vyskytuje nejčastěji pod názvem Quark či Topfen (v Bavorsku), Topfen se nazývá i v Rakousku. Tvaroh a z něj vyrobené produkty jsou nejvíce oblíbené především v oblasti střední a východní Evropy. Česká republika má ve výrobě tvarohu dlouholetou tradici, ovšem přesné datum prvotního výrobku není známé. K historicky nejstarším mléčným výrobkům u nás patří především tvarohy, tvarůžky, čerstvé a měkké sýry. Měkký tvaroh s oblibou používáme ke zdobení vdolků, lívanců a ovocných knedlíků a ve směsi s vejcem, cukrem a jinými složkami je skvělou náplní do buchet, moučníků, koláčů a palačinek.Oblíbené je i tvarohové těsto.