Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Hrnková buchta s tvarohem aneb sladký a nadýchaný fešák

Říká se mu bílé zlato. Je výjimečný svým složením a univerzálně použitelný v kuchyni. Řeč je o tvarohu. Snadno z něj připravíte slané i sladké pochoutky. Jednou z takových se i velmi oblíbená buchta, známá také jako fešák či prošívaná deka. Vláčná, nadýchaná a voňavá po kakau.

Jana Soukupová | 24. 04. 2025

Ne nadarmo se tvarohu říká bílé zlato. Jeho složení je skutečně výjimečné. Je významným zdrojem bílkovin a zároveň má relativně nízkou energetickou hodnotu. Jednou z plnohodnotných bílkovin obsažených v tvarohu i kasein, který pozitivně působí na ochranu jaterních buněk, ovlivňuje růst člověka a podporuje i mozkovou činnost. Významný je také obsah vápníku. Ten je obsažen v mnoha v mnoha potravinách, důležitější, než jeho množství, je ale jeho využitelnost. Ta je u mléčných výrobků, a především tvarohů, obecně vysoká. Důvodem je fakt, že mléčné výrobky téměř neobsahují látky, které vstřebávání vápníku brání, a naopak obsahují laktózu nebo některé aminokyseliny, které jeho využitelnost zvyšují. Z tvarohu lze velmi snadno připravit sladký dezert i slanou pomazánku. Tvaroh se hodí se i do teplé kuchyně, protože ani tepelnou úpravou neztrácí své skvělé nutriční hodnoty.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Rychlá vajíčková pomazánka

Málokdo si umí představit Velikonoce bez barevných vajíček, této půvabné jedlé dekorace i odměny pro koledníky. Ale co se zbylými nebo vykoledovanými vajíčky po svátcích? Vajíčková pomazánka patří nejen k nejčastějšímu řešení „velikonočních přebytků“ i mezi jednu z nejoblíbenějších po celý rok.
marianne.cz

Tvaroh znali již staří Germáni

Výroba mléčných produktů, zejména sýrů, má své počátky již ve starověku, neboť představovala vhodný způsob úpravy přebytků mléka. Historie tvarohů sahá až do doby kamenné, zejména severně od Alp. Tvaroh znali již staří Germáni. Jeho původ tedy spadá do oblasti dnešního Německa, kde byl průmyslový tvaroh vyráběn již od 19. století. V dnešním Německu se tvaroh vyskytuje nejčastěji pod názvem Quark či Topfen (v Bavorsku), Topfen se nazývá i v Rakousku. Tvaroh a z něj vyrobené produkty jsou nejvíce oblíbené především v oblasti střední a východní Evropy. Česká republika má ve výrobě tvarohu dlouholetou tradici, ovšem přesné datum prvotního výrobku není známé. K historicky nejstarším mléčným výrobkům u nás patří především tvarohy, tvarůžky, čerstvé a měkké sýry. Měkký tvaroh s oblibou používáme ke zdobení vdolků, lívanců a ovocných knedlíků a ve směsi s vejcem, cukrem a jinými složkami je skvělou náplní do buchet, moučníků, koláčů a palačinek.Oblíbené je i tvarohové těsto.  

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Okamžitě měkké plněné velikonoční perníčky, kterým málokdo odolá

Výrobu svátečních perníčků máme spojenou především s vánočním pečením. Doporučujeme ale zkusit i plněné velikonoční perníčky. Jsou měkké ihned po dopečení a málokdo odolá pokušení péct je i mimo svátky!
marianne.cz

Recept na hrnkovou buchtu s tvarohem

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 vanilkový cukr

Na vymazání plechu:

  • tuk
  • hrubá mouka

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu (ne vaničkový, ale v kostce)
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vanilkové cukry

Jak na to:

Plech vymažeme (máslem, sádlem) a vysypeme hrubou moukou, alternativně vyložíme papírem na pečení. Do mísy prosejeme cukr, přidáme olej, vejce, mléko a krátce šleháme. Poté přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, kakao a podle chuti můžeme přidat i vanilkový cukr. Ve druhé míse ušleháme všechny ingredience na náplň. Těsto vylijeme a rovnoměrně rozetřeme po plechu, nahoru dáme tvarohovou náplň a lžičkou promícháme, jestliže chceme, aby vznikly „obláčky“. Pečeme v rozehřáté troubě na cca 180 °C přibližně 25 minut.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Šťouchané brambory jsou chutná klasika, s jarní cibulkou ovšem přímo božská!

Brambory jsou v Evropě teprve od 16. století a zhruba další dvě století jim trvalo prolomit nedůvěru zdejších strávníků a stát se jednou z nejdůležitějších potravin. K oblíbeným „bramborovým klasikám“ patří i šťouchané brambory.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit