Recept na Popelčinu hrachovou polévku
Seznam potřebných surovin
- 250 g půleného žlutého hrachu
- 1 středně velká cibule
- 30 g másla
- 1 lžíce oleje
- 2 mrkve (asi 120 g)
- 1 petržel (asi 50 g)
- 35 g celeru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1,2 l zeleninového vývaru (nebo vody)
- 3-4 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky (nebo dle chuti)
- sůl (dle chuti)
Jak na to:
Hrách přebereme, důkladně propláchneme a namočíme asi na 3 hodiny do vlažné vody. Cibuli a zeleninu oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo a 1 lžíci oleje, přidáme cibuli a orestujeme dosklovita. Zaprášíme lžící mouky a asi 2 minuty zasmažíme. Přidáme nakrájenou zeleninu a společně restujeme asi 5 minut. Namočený hrách scedíme, ještě jednou propláchneme a přisypeme k zeleninovému základu. Vše společně promícháme a zalijeme vývarem nebo vodou. Polévku přivedeme k varu, poté ztlumíme plamen a na mírném ohni vaříme do změknutí hrachu asi 45-60 minut. Polévku můžeme zčásti nebo úplně rozmixovat. Na pánvi rozehřejeme máslo a zvolna na něm osmažíme na kostičky nakrájené housky. Smažíme pomalu a často obracíme, aby se krutonky opekly hezky dozlatova. Na závěr přidáme nasekaný či prolisovaný česnek, rozemnutou majoránku a sůl.