Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Jednoduchá a zdraví prospěšná Popelčina hrachová polévka

Hrášek jako zelenina i hrách coby luštěnina by měly mít čestné místo v našem jídelníčku vzhledem k obsahu pro tělo potřebných vitaminů a minerálů, vlákniny i podílu bílkovin a antioxidantů. Jedním ze snadných a chutných receptů je Popelčina hrachová polévka.

Jana Soukupová | 9. 05. 2025

Hrách se pěstuje především pro semena s obsahem bílkovin o skladbě příznivější než u obilovin. Má řadu esenciálních aminokyselin, vitaminů i minerálních látek. S ohledem na vysoký obsah hodnotných bílkovin, které dokáží nahradit z části ty, které se nacházejí v mase, je vhodný pro vegetariány.  Nezralé hrášky či celé lusky se používají jako zelenina (hrášek), zralá semena (hrách) jako luštěnina. Potravinářské využití hrachu je velice mnohostranné. Hrách (luštěnina) se zpracovává na přípravu jídel přímo v domácnostech nebo slouží k výrobě polévkových past a různých jiných produktů. Jako zelenina se s oblibou konzumují i různě upravená nezralá semena hrachu (zelený hrášek). Stále je málo doceněná konzumace hrášku naklíčeného.

Mohlo by se vám líbit

Zdravím nabitá listová zelenina, vhodná nejen na Zelený čtvrtek: Recept na lahodný krémový špenát

Špenát je nízkokalorická a velmi zdravá zelenina, která je v kuchyni oblíbená díky své jemné chuti a rychlé přípravě. V tradicích patří neodmyslitelně k velikonočnímu půstu, a především k Zelenému čtvrtku.
marianne.cz

Levnou luštěninou se stal až v 19. století

Hrách setý je velmi stará kulturní rostlina, v Evropě známá již z období neolitu. Pochází pravděpodobně z oblasti Středomoří a Malé Asie. Už na počátku letopočtu ho pěstovali Římané a při svých vojenských výpravách rozšiřovali i do krajů severně od Alp. „Jíst nezralá sladká semena hrášku začali jako první Holanďané a ještě v 17. a 18. století byl hrách dostupný pouze vyšším vrstvám jako pamlsek labužníků. Teprve v 19. století se stal levnou luštěninou. U nás se například s oblibou konzumovala hrachová pučálka, což byl naklíčený opražený hrách, který se připravoval o Velikonocích na Škaredou středu,“ uvádí Národní zemědělské muzeum. Lidé si tak vlastně připravovali po dlouhé zimě biologicky hodnotný pokrm bohatý na vitaminy a enzymy. Mladý zelený hrášek obsahuje nejvyšší koncentraci živin. Je v něm například i nadprůměrné množství provitaminu A, železa a vitaminů řady B. Sušený hrách sice ztrácí na obsahu vitaminů rozpustných ve vodě, ale koncentrují se v něm látky minerální.  

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Vyzkoušejte tuto poctivou českou koprovku podle hospodských receptur

Bez kopru by nemohla existovat koprová omáčka. Jídlo, které buď milujeme nebo nesnášíme, právě pro nezaměnitelnou chuť a vůni kopru. Kopr je ovšem nejen velmi aromatický, ale také zdravý.
marianne.cz

Recept na Popelčinu hrachovou polévku

Seznam potřebných surovin

  • 250 g půleného žlutého hrachu
  • 1 středně velká cibule
  • 30 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • 2 mrkve (asi 120 g)
  • 1 petržel (asi 50 g)
  • 35 g celeru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1,2 l zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky (nebo dle chuti)
  • sůl (dle chuti)

Jak na to:

Hrách přebereme, důkladně propláchneme a namočíme asi na 3 hodiny do vlažné vody. Cibuli a zeleninu oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo a 1 lžíci oleje, přidáme cibuli a orestujeme dosklovita. Zaprášíme lžící mouky a asi 2 minuty zasmažíme. Přidáme nakrájenou zeleninu a společně restujeme asi 5 minut. Namočený hrách scedíme, ještě jednou propláchneme a přisypeme k zeleninovému základu. Vše společně promícháme a zalijeme vývarem nebo vodou. Polévku přivedeme k varu, poté ztlumíme plamen a na mírném ohni vaříme do změknutí hrachu asi 45-60 minut. Polévku můžeme zčásti nebo úplně rozmixovat. Na pánvi rozehřejeme máslo a zvolna na něm osmažíme na kostičky nakrájené housky. Smažíme pomalu a často obracíme, aby se krutonky opekly hezky dozlatova. Na závěr přidáme nasekaný či prolisovaný česnek, rozemnutou majoránku a sůl.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Honzova sekyrková polévka je rychlá, levná a výborná

Recepty podle Marianne: Honzova sekyrková polévka je rychlá, levná a výborná

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Po dokonale rychlých tvarohových koblížcích se jen zapráší

Recepty podle Marianne: Po dokonale rychlých tvarohových koblížcích se jen zapráší

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Snadné a skvělé jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Recepty podle Marianne: Snadné a skvělé jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Dobrý nápad
Milujete čerstvé a křupavé pečivo? Zkuste si vyrobit domácí rohlíky obzvláště vypečené

Milujete čerstvé a křupavé pečivo? Zkuste si vyrobit domácí rohlíky obzvláště vypečené

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit