Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Uvařte si ten nejlepší vývar. Uděláte ho z toho, co byste jinak vyhodili do koše

Vývar je polévka, která umí víc než jen zahřát. Voní domovem, uzdravuje tělo a spojuje všechno, co by jinak přišlo vniveč. Slupky, kosti, odkrojky zeleniny. Všechno, co jste chtěli vyhodit, může být poklad, pokud víte, jak s tím naložit.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

V každé kuchyni občas zbyde kousek cibule, slupka z mrkve nebo pár kostí po nedělním obědě. Dřív by to skončilo v kompostu, dnes to často letí do koše. Ale babičky měly jasno: ničím se neplýtvá, všechno se zužitkuje. A právě z těchhle obyčejných zbytků vzniká vývar, který má sílu postavit člověka na nohy.

Vývar, který léčí a sytí

Teplý vývar je lék i pokrm zároveň. Když vás přepadne únava nebo zimní nachlazení, jeden talíř stačí, aby se tělo probralo. Kostní vývar je plný minerálů, kolagenu a aminokyselin, které podporují klouby, trávení i imunitu. Zeleninový vývar vám zase dodá vitamíny a vlákninu. Ať už ho pijete samotný nebo používáte jako základ pro polévky, omáčky a rizota, vždycky se vám vrátí v chuti i zdraví.

Info ikona
Mohlo by se vám líbit

Podzimní kuchyně trochu jinak. Ochutnejte netradiční polévky, které v českých kuchařkách nejspíš nenajdete

Podzim přináší nejen barevnou krajinu a chladná rána, ale také touhu po teple a domácí pohodě. A právě teď přichází čas na polévky, hřejivé, voňavé a syté. Kromě tradičního vývaru nebo bramboračky však existují i překvapivé varianty, které okouzlí chutí a zároveň posílí imunitu. Vybrali jsme pro vás pět originálních receptů inspirovaných světovými kuchyněmi, které snadno zvládnete i doma.
marianne.cz

Zbytky, které patří do hrnce

Nejlepší vývar vzniká z toho, co máte doma. Stačí si do lednice nebo mrazáku připravit sáček na zbytky a průběžně do něj přidávat to, co vám zůstane po vaření. Slupky z mrkve, petržele, celeru, cibule i česneku, odkrojky řapíkatého celeru, kapusty, brokolice, fenyklu nebo chřestu. To všechno dělá vývar plný chuti. Pokud máte zbytky masa, kosti nebo i kousky kůže, dejte je do zvláštního sáčku do mrazáku. Masový vývar vyžaduje pomalejší a delší vaření, ale odmění vás hloubkou chuti, jakou žádná kostka z obchodu neumí. A pokud jste milovníci sýrů, zkuste přihodit i kousek parmazánové kůrky. Italské hospodyňky na to nedají dopustit.

Jak na dokonalý domácí vývar

Základní poměr je jednoduchý: tři díly vody na jeden díl zeleniny. Kdo přidává maso, začne studenou vodou. Ta pomůže uvolnit živiny a chuť do vývaru. Zeleninu je dobré předem opéct nasucho na pánvi nebo v troubě. Lehce zkaramelizovaná slupka udělá zázrak: vývar bude tmavší, voňavější a plnější. Když se voda rozvoní, přidejte sůl a pár kuliček pepře. Na mírném ohni nechte masový vývar táhnout dvě až tři hodiny, zeleninový stačí nechat vařit asi hodinu. A jeden babský trik – kapka jablečného octa pomůže vytáhnout z kostí minerály, zatímco vinný ocet na konci vyváží sladkost zeleniny. Hotový vývar přeceďte, nalijte do sklenic a dejte do lednice nebo mrazáku. V chladu vydrží několik dní, v mrazáku klidně i měsíce.

Vůně, která připomene domov

Když se kuchyní rozline vůně vývaru, víte, že se vaří něco poctivého. Je to vůně dětství, nedělních obědů a teplé kuchyně, kde se nikam nespěchá. Vývar spojuje všechny zbytky v něco nového a dává jim druhou šanci. A to je možná to nejkrásnější. Z maličkostí, které by skončily v odpadu, vznikne pokrm, co hřeje na těle i na duši. Uvařte si vývar ze zbytků, dejte mu čas a klid, a on se vám odvděčí vůní, která vás obejme.

Zdroj: catandcook.cz, efia.cz

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×