Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Potěší nejen výtečnou chutí, ale i jednoduchostí přípravy: Krémová polévka z pečeného květáku

Květák je velmi zdravá zelenina. V našich kuchyních zdomácněl už dávno a na jeho úpravu existuje řada receptů. Ten dnešní je na polévku, která je výbornou volbou pro rychlý oběd nebo večeři: Vyzkoušejte úžasný krém z pečeného květáku.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 18. 11. 2025

Květák je vlastně jedlá kytice poupat na společném stonku. Patří do stejné čeledi jako zelí a brokolice a s ohledem na množství živin, které obsahuje, je považovaný za superpotravinu. Jeden příklad za všechny: šálek květáku obsahuje více vitamínu C než pomeranč. Květák je mimo jiné také bohatý na antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, má i významný obsah vitamínu K a omega-3 mastných kyselin. Obsahuje velmi málo kalorií, téměř nula gramů tuku, minimální množství sacharidů a cukru, ale vysoký obsah vlákniny, která vás zasytí. Květák obvykle zpracováváme do některého ze skvělých receptů, takže ho vaříme, dusíme či smažíme. Nebo také pečeme, jako v případě dnešního receptu z Toprecepty.cz na výtečný krém z pečeného květáku. Vzhledem k výše uvedeným vlastnostem je pro naše zdraví užitečné nezapomínat ani na syrový. Nakrájený nebo nastrouhaný květák je například výbornou surovinou do různých salátů. Jednou ze zajímavostí je, že nejvyšší množství vápníku v květáku se nachází v listech kolem hlávky. Ty většinou vyhazujeme, ačkoli jsou velmi dobré, ať už se vaří spolu s růžicí nebo krájí do salátů.

Mohlo by se vám líbit

Dokonalá chuťová harmonie s vůní orientu: Butter chicken podle Pavla Berkyho

Tento pokrm z kořeněného kuřete v krémové rajčatové omáčce si získal popularitu v 50. letech 20. století v nově nezávislé Indii. Nyní je nedílnou součástí jídelních lístků indických restaurací po celém světě. Řeč je o butter chicken neboli máslovém kuřeti.
marianne.cz

Ochutnali jste už všechny barvy květáku?

Růžice květáku je tedy zdužnatělé květenství, chráněné vnějšími listy. V případě správné péče si zachovává bílou barvu. Při vystavení slunci či nedostatku vláhy žloutne nebo flekatí. Existuje ale i záměrně jasně oranžový květák, poprvé vypěstovaný v roce 1970 v Kanadě. Atraktivní barvu mu dodávají přirozené pigmenty, zejména beta-karoten. Tato barevná varianta je nejen vizuálně zajímavá, ale oproti bílému květáku obsahuje až 25násobné množství beta-karotenu. Fialový květák je oproti oranžovému tradiční odrůda, vyvinutá z původních divokých forem. Jeho fialové zbarvení způsobují pigmenty anthokyaniny, které se nacházejí i v jiných fialových druzích zeleniny a ovoce. Jsou  známé svými antioxidačními účinky. Pokud jde o zelený květák, jedná se o křížence mezi květákem a brokolicí. Chuť barevného květáku je obecně o něco sladší než chuť bílého

Mohlo by se vám líbit

Tradiční hrachovka je výborná a sytá. A naše zdraví nám za ni poděkuje

Hrášek coby zelenina i hrách jako luštěnina se mohou chlubit bohatým obsahem lidskému tělu prospěšných látek. Hrachové polévky jsou oblíbené díky své sytosti i chuti. Hrachovku podle dnešního receptu může skvěle doplnit osmahnutá uzenina a na másle smažené kostičky rohlíků.
marianne.cz

Recept na krém z pečeného květáku

Seznam potřebných surovin

(6 porcí)

  • 1 l zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 květák
  • 3 brambory
  • 2 cibule
  • 1 palice česneku
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř

Jak na to:

Květák rozdělíme na růžičky, brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme. Z palice česneku odkrojíme špičku. Všechno rozložíme na plech, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a pečeme při 200 °C asi 30 minut. Upečenou zeleninu přendáme do mixéru, česnek vymáčkneme ze slupky a vše rozmixujeme dohladka. Krém přelijeme do hrnce, zalijeme vývarem, přivedeme k varu a dochutíme solí a muškátovým oříškem. Vmícháme smetanu a necháme 5 minut probublat. Podáváme dozdobené opečeným květákem, nasekanou pažitkou a trochou smetany. Skvěle chutná s krutony nebo s opečeným chlebem se sýrem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×