Květák je vlastně jedlá kytice poupat na společném stonku. Patří do stejné čeledi jako zelí a brokolice a s ohledem na množství živin, které obsahuje, je považovaný za superpotravinu. Jeden příklad za všechny: šálek květáku obsahuje více vitamínu C než pomeranč. Květák je mimo jiné také bohatý na antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, má i významný obsah vitamínu K a omega-3 mastných kyselin. Obsahuje velmi málo kalorií, téměř nula gramů tuku, minimální množství sacharidů a cukru, ale vysoký obsah vlákniny, která vás zasytí. Květák obvykle zpracováváme do některého ze skvělých receptů, takže ho vaříme, dusíme či smažíme. Nebo také pečeme, jako v případě dnešního receptu z Toprecepty.cz na výtečný krém z pečeného květáku. Vzhledem k výše uvedeným vlastnostem je pro naše zdraví užitečné nezapomínat ani na syrový. Nakrájený nebo nastrouhaný květák je například výbornou surovinou do různých salátů. Jednou ze zajímavostí je, že nejvyšší množství vápníku v květáku se nachází v listech kolem hlávky. Ty většinou vyhazujeme, ačkoli jsou velmi dobré, ať už se vaří spolu s růžicí nebo krájí do salátů.