Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Na Karkulčině bábovce si pohádkově pochutná celá rodina

Bábovka je sladká klasika našich kuchyní a také neodmyslitelná součást košíku, se kterým jde Červená Karkulka popřát babičce k svátku. S dnešním receptem si můžete upéct pohádkovou bábovku i u vás doma.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 15. 06. 2025

První písemná verze Červené Karkulky se připisuje Charlesi Perraultovi, velkému francouzskému spisovateli 17. století, považovanému za jednoho z moderních otců pohádek. Příběh se točí kolem půvabné a milé holčičky, kterou zlý vlk oklame, aby mu prozradila, kde leží chalupa její babičky. Lstivý vlk sní babičku i příchozí Červenou Karkulku. Konec v této verzi zůstal takto dramatický a smutný. Příběh má ovšem mnohem hlubší kořeny v ústní lidové slovesnosti různých koutů celého světa a prošel spoustou rozmanitých obměn. Ve velké většině variant chyběl šťastný konec příběhu. Ten přišel až s 19. stoletím, a to s bratry Grimmy, jejichž Karkulka je už velmi blízká „naší české“. Hodně podobná Perraultově verzi, ale s výrazně jiným koncem.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Pohádkově nadýchané a voňavé buchty jako od princezny ze mlejna

Kynuté české buchty jsou klasikou našich kuchyní a návod, jak na „zaručeně nejlepší“, se v mnohých rodinách předává z generace na generaci. Podle našeho dnešního receptu si ovšem můžete připravit buchty pohádkové, úplně jako od mlynářovy dcery Elišky z filmu Princezna ze mlejna.
marianne.cz

Bábovka byl původně název formy

Červené Karkulce bratří Grimmů zachrání malou holčičku a její babičku dřevorubec, který lovil vlka kvůli jeho kůži, u nás je to zpravidla všímavý myslivec. Ve 20. a 21. století vycházely a nadále vycházejí novější adaptace. Co ale minimálně k české Červené Karkulce neodmyslitelně patří? Košík s vínem a bábovkou! S bábovkou v podobě typické pečené „hromádky“ s dírou uvnitř. V dřívějších dobách se jí říkalo „bába“, zatímco „bábovka“ byla forma, která se při jejím pečení používá. Postupně se význam přenesl. Ale kde se vzala „bába“? Existuje více teorií. Například že forma má tvar ženské sukně nebo že šlo o pohoštění, které se podávalo porodním bábám. Jazykovědci ale většinou uvádějí jako pravděpodobnější jiný původ. Totiž, že slovo vzniklo nejspíš z polského „baba“, což původně znamenalo pokrm pro děti a má souvislost s dětským žvatláním.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nechce se vám smažit palačinky? Zkuste tuto nadýchanou krásku na plechu

Palačinka je jedním z nejoblíbenějších pokrmů všech dob. Jí se nasladko i naslano a fantazii se meze nekladou. Podle dnešního receptu je možné upéct nadýchanou palačinku i bez smažení, prostě rovnou na plechu.
marianne.cz

Recept na Karkulčinu bábovku

Seznam potřebných surovin

  • 2 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 2-3 lžíce mléka
  • tuk (na vymazání formy)
  • strouhanka (na vysypání formy)

Jak na to:

 Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Troubu rozehřejeme na 170-180 °C. Celá vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme olej, prosátou polohrubou mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr a mléko a společně dobře promícháme. 2/3 hotového těsta vlijeme do připravené formy. Do zbylé 1/3 těsta přimícháme kakao a 2-3 lžíce mléka a nalijeme ji na světlé těsto. Bábovku vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 40-50 minut. Správné propečení bábovky vyzkoušíme špejlí. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a necháme asi 10 minut odpočinout. Poté ji vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním bábovku pocukrujeme.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit