Jak moc jsou švestky prospěšné pro naše zdraví?
Švestky jsou nízkokalorické ovoce, obsahují přibližně 46 kalorií na 100 g a žádné nasycené tuky. Jsou bohaté na vlákninu a výrazně pomáhají správnému fungování střev. Čerstvé jsou dobrým zdrojem vitamínu C, který váže škodlivé volné radikály a chrání buňky před oxidačním stresem a poškozením. Obsahují vitamíny skupiny B, které se podílejí na metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků v těle a pomáhají uvolňovat energii. Rovněž je v nich vitamín K, důležitý pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí. Pomáhá také omezit poškození neuronů u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Švestky jsou také bohaté na draslík, fluorid a železo. Draslík pomáhá kontrolovat srdeční frekvenci, objem vody v buňkách a krevní tlak. Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek. Tepelnou úpravou se obsah některých látek ve švestkách mění, jiné se zachovávají. Snižuje se obsah vitaminu C, který je citlivý na teplo. Zvyšuje se ale obsah cukrů v důsledku odpařování vody a koncentrace šťávy. S konzumací sušených nebo tepelně upravených švestek by tedy měli být opatrní lidé trpící cukrovkou. Minerální látky, jako je draslík a hořčík, se tepelnou úpravou příliš nemění.