Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Naše babičky to věděly: K závěru léta prostě patří i švestkový koláč

Švestky patří k nejoblíbenějšímu ovoci, a to jak pro neopakovatelnou chuť, tak pro své univerzální využití. Způsobů zpracování švestek je mnoho. Koláč z kynutého těsta patří k osvědčené klasice.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 16. 08. 2025

Věděli jste, že historie švestek sahá až do starověku? První zmínky o jejich pěstování jsou nejméně 2000 let staré. Předpokládá se, že evropská švestka (slivoň švestka) pochází z oblasti kolem Kaspického moře a Kavkazu, zatímco asijská švestka pravděpodobně pochází z Číny. Ve starověkém Římě údajně existovalo přes 300 odrůd evropských švestek a římský filozof Plinius starší se o mnoha z nich zmínil. Švestka byla pro své projímavé účinky dobře známá starověkým řeckým a arabským lékařům. Zralé švestky se konzumují čerstvé jako ovoce, dělají se z nich šťávy, čerstvé nebo sušené se přidávají do zeleninových a ovocných salátů. Hodí se pro sladkou i slanou kuchyni. Jsou z nich skvělá povidla a džemy, přidávají se do ovocných knedlíků, koláčů a dortů, známe je jako kompoty i sušené ovoce.

Mohlo by se vám líbit

Kynuté ovocné knedlíky? Klasika, která může být pokaždé trochu jiná

Variant ovocných knedlíků i jejich dochucení na talíři je spousta. Na konci příprav je ovšem jídlo zbožňované nejen dětmi, ale i mnohými dospělými. V dnešním receptu volíme kynuté těsto a sypeme strouhaným tvarohem, který ladí s jahodami a přímo skvělou kombinaci tvoří s meruňkami.
marianne.cz

Jak moc jsou švestky prospěšné pro naše zdraví?

Švestky jsou nízkokalorické ovoce, obsahují přibližně 46 kalorií na 100 g a žádné nasycené tuky. Jsou bohaté na vlákninu a výrazně pomáhají správnému fungování střev. Čerstvé jsou dobrým zdrojem vitamínu C, který váže škodlivé volné radikály a chrání buňky před oxidačním stresem a poškozením. Obsahují vitamíny skupiny B, které se podílejí na metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků v těle a pomáhají uvolňovat energii. Rovněž je v nich vitamín K, důležitý pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí. Pomáhá také omezit poškození neuronů u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Švestky jsou také bohaté na draslík, fluorid a železo. Draslík pomáhá kontrolovat srdeční frekvenci, objem vody v buňkách a krevní tlak. Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek. Tepelnou úpravou se obsah některých látek ve švestkách mění, jiné se zachovávají. Snižuje se obsah vitaminu C, který je citlivý na teplo. Zvyšuje se ale obsah cukrů v důsledku odpařování vody a koncentrace šťávy. S konzumací sušených nebo tepelně upravených švestek by tedy měli být opatrní lidé trpící cukrovkou. Minerální látky, jako je draslík a hořčík, se tepelnou úpravou příliš nemění.

Mohlo by se vám líbit

Snadný a neodolatelný borůvkový koláč s tvarohem

Koláče s ovocem a drobenkou jsou oblíbená klasika. Obzvlášť teď, v sezóně borůvek, by se vám mohl hodit dnešní recept na jednoduchý a lahodný moučník z jogurtového těsta, s vrstvou vláčného tvarohu, borůvek a máslové drobenky.
marianne.cz

Recept na kynutý švestkový koláč

Seznam potřebných surovin

(1 plech)

  • 500 g hladké mouky
  • 65 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 125 g másla
  • 25 g čerstvého droždí

Dále:

  • 2 kg švestek
  • 5 lžic cukru krystal na posypání

Jak na to:

Ohřejeme mírně mléko a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek. Hladkou mouku, cukr a sůl promícháme. Vykynutý kvásek spolu s vychladlým rozpuštěným máslem přidáme k mouce. Hnětačem všechny přísady zpracujeme na hladké těsto. Zakryjeme ho a na teplém místě necháme zhruba 30 minut kynout. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme a vyválíme ho na plechu vyloženém pečicím papírem. Navrch položíme švestky a lehce je do těsta zamáčkneme. Posypeme krystalovým cukrem. Potom koláč necháme ještě kynout asi 30 minut. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme (elektrický sporák 180 °C, plyn stupeň 3) asi 35-40 minut.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×