Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Začněte pít bobkový list s jablkem. Tento odvar má pozitivní vliv nejen na imunitu

Stačí hrnek vody, půlka jablka a pár bobkových listů a v kuchyni najednou voní podzimem i starými časy. Odvar z bobkového listu a jablka není žádný zázračný lektvar, ale umí tělu jemně ulevit při trávení, nachlazení i únavě a příjemně zahřeje v sychravých dnech.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 19. 11. 2025

Když se člověk podívá do starých kuchařek a domácích herbářů, nenajde tam složité recepty. Spíš obyčejné věci, které dělaly babičky skoro automaticky. Hrnec na plotně, voda, koření, kousek ovoce. Bobkový list patřil vždy mezi stálice. Nejen do guláše a omáček, ale i do nápojů na posílení žaludku a na podzimní nachlazení. Dnes se k tomu pomalu vracíme. Ne proto, že by chemie nefungovala, ale protože je příjemné vědět, že si umíme pomoct i sami, z toho co máme doma po ruce.

Bobkový list není jen koření do omáčky

Bobkový list neboli vavřín má pověst skromného koření, které se v hrnci ztratí a na talíři ho lovíme stranou. Přitom v sobě ukrývá látky, které mohou tělu dost prospět. Podporuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá, když je těžko od žaludku. V lidovém léčitelství se používal i při nadýmání a pocitu nafouklého břicha. Jemně stimuluje tvorbu žluči. A tím usnadňuje zpracování mastnějších jídel. To je důvod, proč ho hospodyňky dávaly k masu i hutným polévkám. Jídlo se díky němu nejen lépe dochutí, ale tělo ho snáze zvládne. Bobkový list obsahuje také antioxidanty a látky s protizánětlivým působením. Nedělá z něj to lék na všechno, ale při pravidelném, rozumném používání může být dobrým pomocníkem, hlavně v chladných měsících, kdy trávení i imunita dostávají zabrat.

Mohlo by se vám líbit

Spalte bobkový list a přivolejte si peníze a štěstí ještě dnes

Rituály s pálením bobkového listu mají v našich krajích dlouhou tradici a objevují se v různých kulturách po celém světě. Jde o jednoduchou, a přesto mystickou praktiku, která má přitáhnout štěstí a prosperitu. Září je k tomu ideálním obdobím – symbolizuje nový začátek, obnovu, očistu i prostor pro sebevyjádření.
marianne.cz

Proč k bobkovému listu přidat jablko

Jablko je u nás tak běžné, že ho občas podceňujeme. Přitom jde o malou domácí lékárnu. Ve slupce i dužině je vláknina, vitaminy a řada ochranných látek, které pomáhají stabilizovat trávení i hladinu cukru v krvi. Když se jablko krátce povaří s kořením, část těchto látek přejde do vody. Vznikne nápoj, který je jemně sladký i bez cukru a díky tomu rozhazuje glykemii méně než slazené čaje nebo limonády. Proto se odvar s jablkem doporučuje i lidem, kteří hlídají cukr nebo se snaží zhubnout a bojují s neodolatelnými chutěmi na sladké. Spojení bobkového listu a jablka tak vytváří nápoj, který zahřeje, podpoří trávení a zároveň zbytečně nezatěžuje organismus.

Jak připravit odvar z bobkového listu a jablka

Recept je jednoduchý a zvládnete ho během pár minut. Hodí se, když venku prší, bolí vás břicho z těžkého jídla nebo na vás leze rýma. Do menšího hrnce nalijte asi půl litru vody. Přidejte půlku jablka nakrájenou na kousky i se slupkou. Vhoďte tři bobkové listy, k tomu kousek celé skořice a pár hřebíčků. Přiveďte k varu a na mírném plameni povařte přibližně čtvrt hodiny. Potom odvar sceďte do konvice nebo hrnků. Můžete ho ještě vlažný dochutit lžičkou medu, případně čekankovým sirupem, pokud si hlídáte cukr. Pije se teplý, ideálně po jídle nebo večer před spaním místo klasického čaje.

Na co si dát pozor

I když jde o přírodní kombinaci, neznamená to, že je vhodná úplně pro každého a v libovolném množství. Odvar pijte s rozumem, ideálně jeden až dva hrnky denně po dobu několika dní. Pokud máte chronické onemocnění jater, žlučníku nebo cukrovku, je dobré se o pravidelném popíjení poradit s lékařem. Totéž platí pro těhotné ženy a lidi, kteří užívají více léků najednou. Při jakékoli alergické reakci nebo neobvyklých potížích nápoj raději vysaďte. A co je nejdůležitější: naslouchejte vlastnímu tělu. Když vám odvar sedne, může se stát příjemnou součástí podzimního a zimního pitného režimu. Když ne, není důvod se do něj nutit.

Zdroj: pmc.ncbi.nlm.nih.gov

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×