Realita je možná jiná, ale hezká pohádka zůstala
Dnes mnoho odborníků známý příběh zpochybňuje. Za prvé, obsahuje určité historické nepřesnosti. Podle věrohodných dokumentů jmenovaný baron v létě 1853 do Saratogy vůbec necestoval. Dále je zvláštní, že z té doby neexistuje záznam Crumových slavných chipsů, přestože koncem 19. století byl tento šéfkuchař jedním z nejslavnějších v New Yorku. Sloupky v novinách a kulinářských publikacích chválily jeho speciality, jako například říčního pstruha a pečenou koroptev. Po chipsech ani stopy. Legenda, která zřejmě patřila k pozdější reklamní kampani, se proměnila v lidovou pověst a „Saratoga Chips“ se prodávají dodnes. Na otázku, kdo vynalezl bramborové lupínky, žádný historik ani kulinářský expert dodnes nedal definitivní odpověď. Jisté ale je, že nejstarší zaznamenaný recept, který se dnešním chipsům podobá, pochází z roku 1817. Britský šéfkuchař William Kitchener v něm píše: „Velké brambory očistíme. Nakrájíme je ze všech stran na tenké plátky, jako bychom loupali citron. Dobře je osušíme na utěrce. Opečeme je na tuku." Soudobá zdravá výživa ovšem velí klasické smažení a tuk omezit. Naštěstí i chipsy z horkovzdušné fritézy chutnají skvěle!