Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Bramborové chipsy z horkovzdušné fritézy jako zdravé mlsání

Bramborové chipsy coby výborné, křupavé, a ještě navíc zdravé mlsání? Jde to s pomocí horkovzdušné fritézy! Chipsy jsou jednoduché na přípravu, za pár minut hotové a skvělé i bez přemíry oleje.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 12. 07. 2025

Bramborové chipsy jsou celosvětový fenomén s vlastním příběhem. V Saratoga Springs ve státě New York poutá pozornost návštěvníků cedule: „Crumovo místo. George Crum, šéfkuchař a tvůrce bramborových lupínků, provozoval svou restauraci v letech 1882 až 1890. Zde večeřely slavné osobnosti země.“ George Crum je uváděný jako muž, který vynalezl bramborové lupínky. Příběh, který mu autorství připisuje, pochází z roku 1853. Než si Crum otevřel vlastní podnik, pracoval v Moon's Lake. Jednoho sem zavítal baron Cornelius Vanderbilt a mimo jiné si objednal hranolky. Když mu je naservírovali, byl zklamaný. Poslal je několikrát zpět do kuchyně s tím, že chce jemnější, méně měkké, více slané apod.. George Crum, už uražený a podrážděný, nakonec zvolal: „Já mu ukážu!“ Brambory nakrájel na velmi tenké plátky a opékal je v oleji téměř do spálení. Pak je s extra dávkou soli naservíroval baronovi. Ten byl nadšený. A jak se ukázalo, nebyl jediný. „Chipsy“ se staly jedním z nejslavnějších pokrmů uznávaného šéfkuchaře. Údajně byly až do začátku 20. století všeobecně známé jako „Saratoga Chips“. Postupem času se název zjednodušil na pouhé chipsy.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nápad na rychlý oběd? Křupavé wrapy z horkovzdušné fritézy si zamilujete

Hledáte nápad na skvělý rychlý oběd nebo večeři? Wrapy podle dnešního receptu, plněné kuřecím masem, zeleninou a rozpuštěným čedarem, jsou krásně křupavé a díky horkovzdušné fritéze neobsahují nadbytečný olej.
marianne.cz

Realita je možná jiná, ale hezká pohádka zůstala

Dnes mnoho odborníků známý příběh zpochybňuje. Za prvé, obsahuje určité historické nepřesnosti. Podle věrohodných dokumentů jmenovaný baron v létě 1853 do Saratogy vůbec necestoval. Dále je zvláštní, že z té doby neexistuje záznam Crumových slavných chipsů, přestože koncem 19. století byl tento šéfkuchař jedním z nejslavnějších v New Yorku. Sloupky v novinách a kulinářských publikacích chválily jeho speciality, jako například říčního pstruha a pečenou koroptev. Po chipsech ani stopy. Legenda, která zřejmě patřila k pozdější reklamní kampani, se proměnila v lidovou pověst a „Saratoga Chips“ se prodávají dodnes. Na otázku, kdo vynalezl bramborové lupínky, žádný historik ani kulinářský expert dodnes nedal definitivní odpověď. Jisté ale je, že nejstarší zaznamenaný recept, který se dnešním chipsům podobá, pochází z roku 1817. Britský šéfkuchař William Kitchener v něm píše: „Velké brambory očistíme. Nakrájíme je ze všech stran na tenké plátky, jako bychom loupali citron. Dobře je osušíme na utěrce. Opečeme je na tuku." Soudobá zdravá výživa ovšem velí klasické smažení a tuk omezit. Naštěstí i chipsy z horkovzdušné fritézy chutnají skvěle!
 

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Bramborové vafle jsou křupavá pochoutka, která vám nedá moc práce

Hledáte tip na rychlý oběd nebo večeři? Můžete vyzkoušet bramborové vafle podle dnešního receptu. Křupavá pochoutka vás určitě nadchne.
marianne.cz

Recept na chipsy z horkovzdušné fritézy

Seznam potřebných ingrediencí

  • 1-2 syrové brambory (dle velikosti)
  • olej
  • koření dle chuti
  • sůl

Jak na to:

Syrové brambory oloupeme (nebo jen dobře omyjeme) a nakrájíme na tenké plátky – ideálně pomocí mandolíny. Plátky napícháme na špejli – necháváme mezi nimi mezery, aby se dobře propekly. Zlehka postříkáme olejem ve spreji. Okořeníme podle chuti – třeba solí, paprikou, bylinkami nebo česnekovým práškem. Špejle položíme do horkovzdušné fritézy tak, aby se chipsy nedotýkaly dnaFritujeme při 200 °C zhruba 10–15 minut – podle tloušťky plátků a výkonu fritézy. Necháme lehce vychladnout a podáváme krásně křupavé.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×