Mandarinka ladí se sladkým i slaným
Historie mandarinek začíná před 3 000 lety v Číně. Do Evropy a Severní Ameriky se dostaly až na počátku 19. století. Co se týče jejich názvu, nejrozšířenější verzí je, že své jméno dostaly podle nejvyšších státních úředníků čínské říše, mandarínů, jejichž uniformy byly oranžové. Mezinárodně nejznámější odrůdou je mandarinka klementina, pojmenovaná po mnichovi Clementu Rodierovi (1829-1904), který tento konkrétní druh objevil v Alžírsku. Přesný rok, kdy se mandarinky coby exotické ovoce dostaly poprvé do Česka, není znám. V současné době se dovážejí do Česka primárně ze Španělska, Itálie a Řecka. Čerstvé i konzervované mandarinky mají i široké využití v kuchyni. Hodí se do sladkých i slaných pokrmů, do salátů či jako přísada do nápojů a koktejlů. Výborným nápadem na použití konzervovaných mandarinek jsou nepečené mandarinkové řezy podle Toprecepty.cz