Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Snadné, lahodné a osvěžující: Ochutnejte nepečené mandarinkové řezy

Když není čas nebo chuť na pečení, jsou rychlé a osvěžující nepečené dezerty ideální volbou. Vyzkoušet můžete třeba mandarinkové řezy. Jsou velmi snadné na přípravu, plné šťavnatých mandarinek a pokryté křupavou čokoládovou polevou.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 25. 10. 2025

Mandarinky většina z nás miluje jak čerstvé, tak i konzervované. A nejsou jen potěšením pro chuťové pohárky. Jde o ovoce, které je velmi dobrým zdrojem vitamínu A, vitamínu B (včetně kyseliny listové), hořčíku i vápníku. A například dvě střední čerstvé mandarinky dokáží pokrýt přibližně 10 % naší denní potřeby draslíku. Obsahují velké množství vitaminu C, „bojovníka“ proti škodlivým účinkům volných radikálů na lidský organismus. Mezi všemi citrusovými plody mají mandarinky také nejvyšší obsah karotenoidů. Ani mandarinky v konzervě ale nejsou co do výživové hodnoty k zahození. Podle odborníků je jejich nutriční výbava překvapivě dobrá. Díky moderním technikám konzervace si mandarinky při správném zpracování udrží až 70-85 % původních vitaminů a téměř všechny minerální látky. S ohledem na rizika dávek přidaného cukru je ale důležité číst etikety a vybírat ovoce označené "ve vlastní šťávě", popřípadě jen málo doslazované.

Mohlo by se vám líbit

Elegantní dezert s historií sahající až do roku 1893. Víte, jak snadno připravit brownies na pánvi?

Brownies je dezert, který se kdysi zrodil ve vysoké společnosti. Bleskovou rychlostí si podmanil nejen Ameriku, ale i celý svět. Dobrá zpráva je, že si tuto lahůdku můžete během necelé půlhodinky připravit snadno i na pánvi.
marianne.cz

Mandarinka ladí se sladkým i slaným

Historie mandarinek začíná před 3 000 lety v Číně. Do Evropy a Severní Ameriky se dostaly až na počátku 19. století. Co se týče jejich názvu, nejrozšířenější verzí je, že své jméno dostaly podle nejvyšších státních úředníků čínské říše, mandarínů, jejichž uniformy byly oranžové. Mezinárodně nejznámější odrůdou je mandarinka klementina, pojmenovaná po mnichovi Clementu Rodierovi (1829-1904), který tento konkrétní druh objevil v Alžírsku. Přesný rok, kdy se mandarinky coby exotické ovoce dostaly poprvé do Česka, není znám. V současné době se dovážejí do Česka primárně ze Španělska, Itálie a Řecka. Čerstvé i konzervované mandarinky mají i široké využití v kuchyni. Hodí se do sladkých i slaných pokrmů, do salátů či jako přísada do nápojů a koktejlů. Výborným nápadem na použití konzervovaných mandarinek jsou nepečené mandarinkové řezy podle Toprecepty.cz

Mohlo by se vám líbit

Vynikající koblihy podle Josefa Maršálka: Zlatavé, voňavé a s vnitřkem jako peřinka

Když se řekne „domácí koblihy“, vybaví se nám nadýchané a voňavé bochánky s poctivou dávkou marmelády. Jestli jste pro dokonalý výsledek ochotni obětovat trochu času a trpělivosti, rozhodně vyzkoušejte vynikající koblihy podle cukráře Josefa Maršálka.
marianne.cz

Recept na nepečené mandarinkové řezy

Seznam potřebných surovin

  • 500 g tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 400 g zakysané smetany
  • 3 konzervy mandarinek
  • cukr (podle chuti)
  • vanilkový extrakt
  • čokoláda na polevu
  • trocha smetany na polevu (nebo mléko)
  • máslové sušenky (nebo jiné)

Jak na to:

Sušenky naskládáme na dno formy tak, aby pokryly celou plochu. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, cukr, vanilku a vyšleháme do hladkého krému. 1/3 krému naneseme na sušenky a na něj pak naskládáme okapané mandarinky. Potřeme je další vrstvou krému, na který naskládáme sušenky. Celý moučník zakončíme poslední vrstvou krému. Takto připravené řezy dáme do lednice vychladit a mezitím připravíme čokoládovou polevu. Na tu rozpustíme dohladka čokoládu spolu s trochou smetany. Vychlazené řezy potřeme rovnoměrně čokoládovou polevou a dozdobíme kousky mandarinek, dáme opět vychladit přibližně na 1 hodinu.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×