Dnešní podobu cheesecaku odstartoval "nepovedený" sýr
Podle historika Athinea byl starořecký lékař Aegimius prvním, kdo ve svém díle popsal recept na „sýrový koláč“. Přesněji řečeno, tento řecký dezert se připravoval z velkého množství přírodního sýru, smíchaného s mokrou moukou do podoby jakési kaše. Poté se rozprostíral v misce s medem, a nakonec se uchovával v ledu, aby se udržel v chladu. Po ovládnutí Řecka recept přejali Římané a pomalu ho šířili po celé Evropě. Tento dezert dokonce pekli v troubě, což se ve starověkém Řecku nedělalo, tam se jedl pouze studený. Podobou i chutí se však začal podobat dnešnímu cheesecaku až v 18. století, kdy recept dorazil s evropskými přistěhovalci do Ameriky. Cheesecake v současné podobě pak odstartoval v roce 1872 v New Yorku farmář William Lawrence. Tomu se nevyvedl pokus o francouzský sýr, místo kterého se mu ovšem podařilo vyrobit sýr krémový. Svůj „vynález“ nazval Philadelphia. V roce 1912 vyvinul James Kraft způsob pasterizace sýra a v roce 1928 koupil ochrannou známku Philadelphia. Jen o rok později byl poprvé použit v cheesecaku místo tvarohu smetanový sýr a obrovský gastronomický hit byl na světě.