Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Laďka Něrgešová ukázala trik, jak snadno uplést vánočku a přesvědčila i ty, kteří si na ni dřív netroufli

Vánočka se tradičně plete z devíti pramenů ve třech patrech, ale je samozřejmě možné ji stvořit i z menšího počtu. Ale vždycky je potřeba trocha umění a zručnosti. Laďka Něrgešová ji plete z osmi pramenů, ovšem metodou, která vzbudila obrovské nadšení: panenka se sukýnkou. Nebojte se to zkusit, jednodušší už to být nemůže!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 22. 12. 2025

Po vánočce Moniky Absolonové se stala pověstnou i „vánočka-panenka“ Moniččiny dlouholeté kamarádky Laďky Něrgešové. Laďka svoji vánočku představila v prosinci 2020. Tehdy přijala adventní výzvu a přiznala, že vánočku do té doby nikdy nepekla. O rok později publikovala podrobný videomanuál s receptem a sláva její vánočky se rozjela naplno. Velký podíl na popularitě Laďčiny „vánočky-panenky“ má bezesporu velmi vtipné a kouzelně „polopatické“ pletení vánočky. „Výborná vánočka, kterou zvládne KAŽDÝ! Panenka má sukýnku. Tohle si určo uložte! A kromě toho doporučuji suroviny pokojové teploty a mléko teplé! Nekrátit čas kynutí! Úspěch zaručen,“ dodala v textu. „Stačí, když budete vědět tohle: Tohle je panenka. Má sukýnku a – ručičky. Teď si uděláme sukýnku… Teď si uděláme ručičky…“ předvádí Laďka Něrgešová ve videu a postupně plete panenku, tedy vlastně vánočku z osmi pramenů.

Mohlo by se vám líbit

Neopakovatelná jemná chuť a tvar připomínající historický úl: Vosí hnízda k českým Vánocům patří

Vosí hnízda nebo včelí úly? Název je různý, ale jedná se o tentýž druh oblíbeného nepečeného cukroví. Kakaové těsto z piškotů voní rumem a je naplněné máslovým krémem. Recept je jednoduchý a příprava snadná.
marianne.cz

Je to prosté: Panenka má sukýnku

Laďčin geniální návod na vánočku se stal hitem internetu a také každoroční předvánoční opakování má obrovskou sledovanost. Komentáře sledujících jsou nadšené, mnohé z nich od lidí, kteří si díky Laďce na vánočku troufli úplně poprvé. „Skvělý návod. Už jsem jednu předvánoční zkoušela. Sice jsem u toho vypadala jak blázen, když jsem si mumlala sukýnka, ručička, sukýnka.... , ale povedlo se,“ píše jedna z komentujících. „Mooc děkuji za skvělý recept a za úplně top návod, syn se mi smál, prý už slyšel hodně, ale aby si někdo povídal s vánočkou, to ještě ne, díky!“ dodává další. Také letos musela Laďka Něrgešová „výukové video“ na svoji vánočku zopakovat. „Tak na výslovné žádosti: vánočka z osmi!“ píše. A samozřejmě jako vždy přikládá recept. Přečtěte si, jak na to…

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Recept na vánočku Laďky Něrgešové

Kvásek:

  • 100 ml teplého mléka
  • 50 g cukru
  • ½ droždí

Těsto:

  • mandle a rozinky namočené v rumu
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • 120 g tuku (60 g másla a 60 g sádla)
  • 600-650 g polohrubé mouky
  • 140 ml vlažného mléka
  • hrst mandlí, sůl, citronovou kůru

Ze 100 ml teplého mléka, 50 g cukru a ½ droždí uděláme kvásek. Pokud je v místnosti teplo, měl by být hotový do 20 minut. Než vzejde kvásek, nakrájíme mandle a rozinky, které jsme měli předtím nějaký čas namočené v rumu.V míse se utře 100 g cukru, ke kterému se navíc přidá jeden vanilkový, se 3 vaječnými žloutky. K jemně utřené pěně se přidá tuk – nejlépe 60 g másla a 60 g sádla. K tomu pak přidáme: 600 g polohrubé mouky, 140 ml vlažného mléka, kvásek, hrst mandlí, hrozinky v rumu, citronová kůra, sůl. Vypracované těsto se nechá v přikryté míse kynout na teplém místě 2,5 až 3 hodiny. "Pak nakrájíte na osm stejných částí - a jedete buď PANENKU anebo tři vrstvy, které pak ale chytáte špejlemi. Před vložením do trouby potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte 10 minut na 200°C - vyndejte. Troubu nastavte na 165°C. Znovu potřete vajíčkem, posypte mandlemi a vložte na dalších 30-35 minut do trouby (teď už 165°C). Chraň Vás ruka Páně krájet ji před úplným vychladnutím!" dodává Laďka Něrgešová.

 

Čtěte také: Monika Absolonová prozrazuje recept na svou ikonickou vánočku

Z vánočního pečiva má každý rád něco jiného, co by ale nemělo chybět na žádném stole, je vánočka. Nemáte chuť vyzkoušet si letos proslulou vánočku Moniky Absolonové, na kterou se každý rok těší i mnozí Moniččini kolegové z českého showbyznysu?
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×