Recept na vánočku Laďky Něrgešové
Kvásek:
- 100 ml teplého mléka
- 50 g cukru
- ½ droždí
Těsto:
- mandle a rozinky namočené v rumu
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 120 g tuku (60 g másla a 60 g sádla)
- 600-650 g polohrubé mouky
- 140 ml vlažného mléka
- hrst mandlí, sůl, citronovou kůru
Ze 100 ml teplého mléka, 50 g cukru a ½ droždí uděláme kvásek. Pokud je v místnosti teplo, měl by být hotový do 20 minut. Než vzejde kvásek, nakrájíme mandle a rozinky, které jsme měli předtím nějaký čas namočené v rumu.V míse se utře 100 g cukru, ke kterému se navíc přidá jeden vanilkový, se 3 vaječnými žloutky. K jemně utřené pěně se přidá tuk – nejlépe 60 g másla a 60 g sádla. K tomu pak přidáme: 600 g polohrubé mouky, 140 ml vlažného mléka, kvásek, hrst mandlí, hrozinky v rumu, citronová kůra, sůl. Vypracované těsto se nechá v přikryté míse kynout na teplém místě 2,5 až 3 hodiny. "Pak nakrájíte na osm stejných částí - a jedete buď PANENKU anebo tři vrstvy, které pak ale chytáte špejlemi. Před vložením do trouby potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte 10 minut na 200°C - vyndejte. Troubu nastavte na 165°C. Znovu potřete vajíčkem, posypte mandlemi a vložte na dalších 30-35 minut do trouby (teď už 165°C). Chraň Vás ruka Páně krájet ji před úplným vychladnutím!" dodává Laďka Něrgešová.