Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Snadný a neodolatelný borůvkový koláč s tvarohem

Koláče s ovocem a drobenkou jsou oblíbená klasika. Obzvlášť teď, v sezóně borůvek, by se vám mohl hodit dnešní recept na jednoduchý a lahodný moučník z jogurtového těsta, s vrstvou vláčného tvarohu, borůvek a máslové drobenky.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 6. 08. 2025

Borůvkám dokáže odolat jen málokdo. Mají nezaměnitelnou chuť i vůni. Často se konzumují syrové, například v ovocném salátu či v kombinaci s nepečenými moučníky. Velmi dobře je lze kombinovat s mlékem a mléčnými výrobky, jako je jogurt či tvaroh, a připravovat z nich koktejly, zákusky, dezerty nebo jiné lehké svačinky. Ale fantastické jsou i do koláčů, dortů nebo například ovocných knedlíků. Kromě toho z nich lze vyrábět skvělé džemy nebo kompoty, které již na první pohled zaujmou svou obzvláště intenzivní barvou. Borůvky jsou zdravé, mj. obsahují mnoho minerálů (např. železo, vápník a draslík) a pro lidský organismus prospěšné flavonoidy a fenolové kyseliny. Vysoký obsah vlákniny působí příznivě na trávení.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nepečený dort s borůvkami a jahodami je pastvou pro oči a chutná božsky

Pod slovem dort se ukrývá nekonečná řada variant cukrářského výrobku, často spojovaného se slavnostními příležitostmi. Nepečený dort s borůvkami a jahodami podle dnešního receptu je nejen výborný, ale – jak se na správný dort sluší - také atraktivní napohled.
marianne.cz

Jak skladovat borůvky?

Borůvky lze skladovat pouze několik dní, ideálně v chladničce. Oproti lesním borůvkám vydrží kanadské borůvky díky silnější slupce o něco déle. Borůvky pečlivě kontrolujte. Pokud mezi nimi objevíte otlačené nebo dokonce plesnivé plody, okamžitě je vytřiďte, jinak se od nich zkazí i ty ostatní. Stejně jako u jiného ovoce platí, že borůvky máme omývat až bezprostředně před konzumací, jinak se kazí podstatně rychleji! Pokud se potřebujete borůvkami zásobit na delší dobu, můžete je zmrazit. Před zmražením je opatrně umyjte a nechte dobře okapat. Pro zachování jejich kulatého tvaru a zároveň zabránění tomu, aby z nich vznikl v mrazničce slepenec, je nejlepší předmrazit jednotlivé plody na tácku a teprve potom je uložit do sáčku.

Mohlo by se vám líbit

Výborné ovocné knedlíky, které nepotřebují mnoho času ani zkušeností v kuchyni

Ovocné knedlíky u nás patří mezi velmi oblíbená tradiční jídla. Nejčastěji se připravují z kynutého nebo z tvarohového těsta. Dnešní recept je na jednoduché, rychlé a velmi chutné tvarohové, které zvládne i začátečník.
marianne.cz

Recept na borůvkový koláč s tvarohem

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek borůvkového jogurtu (může být i bílý)
  • 0,5 hrnku cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

Tvarohová náplň:

  • 500 g tvarohu
  • cukr moučka (dle chuti)
  • 3 vejce

Drobenka:

  • 90 g hrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 60 g másla

Dále:

  • borůvky

Jak na to:

Troubu včas zapneme nahřívat na 180 °C. Všechny suroviny na těsto vložíme do mísy a dobře promícháme. Těsto rozetřeme na velký plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ho urovnáme. Tvaroh s vejci a cukrem dobře rozmícháme nebo prošleháme. Těsto potřeme tvarohovou náplní a posypeme borůvkami a drobenkou, kterou jsme připravili smícháním všech určených surovin. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 180 °C asi 30-40 minut.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×