Jahody právě dozrávají a startuje samosběr
Zahradní jahody patří k nejoblíbenějším sladkým plodům. Mají výjimečnou chuť. jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Obsahují například draslík, zinek, hořčík, síru, vápník, ale také bor, fluor, kobalt či molybden. Navíc mají oproti jiným druhům ovoce nízký podíl cukrů. Jahodníky se poměrně snadno se pěstují a rozmnožují, proto patří jahody mezi nejrozšířenější plody zahrádek i teras. Dají se snadno šlechtit a křížit, takže existuje velké množství rozmanitých odrůd, vhodných i do velmi rozdílných podmínek. Jsou také velmi oblíbenými plodinami pro samosběr. "I přes chladnější květen přichází čas sladkých jahod z domácí produkce. Česká pole se začínají otevírat veřejnosti a samosběry jahod nabízejí nejen skvělou příležitost nasbírat si čerstvé plody přímo ze záhonu, ale často i cenově výhodnější alternativu k nákupu v obchodech. Jahody z českých farem jsou oblíbené pro svou chuť, čerstvost a vůni – zralé, právě utržené a ideální pro marmelády, koláče nebo jen tak na chuť," upozorňuje v těchto dnech na svém facebookovém profilu ministerstvo zemědělství. Tipy, kam se letos můžete vydat na samosběr, najdete například v našem článku Samosběr jahod 2025: Nejlepší místa po celém Česku, kde natrháte ty nejsladší jahody.