Přejít k hlavnímu obsahu
Tradice

Tvaroh jako od babičky: Užijte si návrat k tradici i chuti domova

Na venkově se dříve tvaroh vyráběl úplně běžně. Nebylo potřeba nic víc než čerstvé mléko, plátýnko a trochu trpělivosti. V každém stavení se našel hrnec s kysaným mlékem, který stál na okně nebo na kamnech, a postupně se z něj oddělovala syrovátka. Vůně, která se při tom linula, byla pro mnohé děti předzvěstí, že brzy bude na stole měkký bílý tvaroh. Základ sladkých knedlíků, koláčů, pomazánek i obyčejné večeře s krajícem chleba a pažitkou.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 10. 09. 2025

Jednoduchost, která má duši

Dnes se může zdát domácí výroba tvarohu složitá, ve skutečnosti je to ale úplně naopak. Potřebné suroviny by se daly spočítat na prstech jedné ruky a samotný proces má v sobě uklidňující rytmus. Nejde jen o výsledek, ale i o samotnou cestu. O chvíle, kdy se zpomalí svět a v kuchyni se odehrává malý zázrak proměny mléka v sýr. Na začátku stojí čerstvé mléko. To se nechá několik dnů zkysnout, až získá hustotu podobnou kefíru. Pak přichází chvíle pomalého zahřátí, které způsobí, že se bílá hmota oddělí od žlutavé syrovátky. Horký hrnec voní čistotou a tradicí. Směs se přecedí přes plátýnko a nechá odkapat. Zůstane jen čistý, jemný tvaroh, který se dá podle chuti použít hned nebo nechat zatížený, aby zpevnil.

Mohlo by se vám líbit

Vsaďte na dýňový koláč: Málokterý symbol odcházejícího léta je tak lahodný

Dýně jsou díky své velikosti i pestrosti tvarů a barev nepřehlédnutelnou podzimní zeleninou. Jedním z nejklasičtějších pokrmů z dýně je sladký koláč. Naprosto snadný na přípravu, rychlý, ale především velice chutný!
marianne.cz

Chutě, které se nezapomínají

Kdo jednou ochutná domácí tvaroh, hned pozná rozdíl. Není to uniformní hmota z obchodu, ale živá potravina s charakterem. Je krémový, jemně nakyslý a neuvěřitelně univerzální. Dá se použít do sladkých moučníků, do náplní, k bramborám i do lehkých pomazánek s bylinkami. V mnoha rodinách byl tvaroh symbolem jednoduché, ale poctivé stravy, která zasytí a zahřeje. Při výrobě tvarohu vzniká vedlejší produkt – syrovátka. Dříve se nikdy nevyhazovala. Přidávala se do těsta na chleba, do polévek nebo se podávala dětem jako osvěžující nápoj. Dodnes je ceněná pro své blahodárné účinky a vysoký obsah bílkovin a minerálů.

Návrat k tradici

Domácí výroba tvarohu je dnes spíš znovuobjevenou dovedností než samozřejmostí. Přesto stojí za to si ji připomenout. Vůně mléka, kapečky syrovátky stékající z plátýnka, chvíle ticha v kuchyni. To všechno tvoří atmosféru, kterou si mnozí pamatují z dětství. A kdo ji nezná, může ji snadno okusit. Stačí trochu času a odvahy.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×