Jednoduchost, která má duši
Dnes se může zdát domácí výroba tvarohu složitá, ve skutečnosti je to ale úplně naopak. Potřebné suroviny by se daly spočítat na prstech jedné ruky a samotný proces má v sobě uklidňující rytmus. Nejde jen o výsledek, ale i o samotnou cestu. O chvíle, kdy se zpomalí svět a v kuchyni se odehrává malý zázrak proměny mléka v sýr. Na začátku stojí čerstvé mléko. To se nechá několik dnů zkysnout, až získá hustotu podobnou kefíru. Pak přichází chvíle pomalého zahřátí, které způsobí, že se bílá hmota oddělí od žlutavé syrovátky. Horký hrnec voní čistotou a tradicí. Směs se přecedí přes plátýnko a nechá odkapat. Zůstane jen čistý, jemný tvaroh, který se dá podle chuti použít hned nebo nechat zatížený, aby zpevnil.