Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Tradice

Naše babičky na Velikonoce chystaly sladké boží milosti. Vyzkoušejte je

Info ikona
Velikonoční boží milosti.

Boží milosti se připravovaly v době svátečních dnů, jakými byl Masopust, Velikonoce i Vánoce. Receptů existuje spousta, a to jak v jednotlivých oblastech, tak rodinách. Pokud nemáte vlastní, můžete vyzkoušet ten náš, který je naprosto snadný.

Jana Bitalová | 21. 03. 2024

Podle tradic se boží milosti připravovaly až na Velikonoční pondělí, načež se měly dávat poutníkům nebo oráčům, než šli na pole. Dokonce i slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová zahrnula recept na boží milosti do své knihy Domácí kuchařka. Výhody přitom mají hned tři – skvěle chutnají, jsou snadné na přípravu a ingredience máte pravděpodobně doma.

Co budete potřebovat?

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • špetku soli
  • moučkový cukr na obalování, do kterého můžete přidat vanilku z vanilkového lusku, trochu nastrouhané citronové kůry nebo skořice
  • olej na smažení

Jak na boží milosti?

Na vál nasypte mouku, sůl a moučkový cukr. V sypké směsi udělejte důlek, do kterého rozklepněte vajíčko a přidejte tekuté ingredience. Zpracujte hladké těsto, které vyválejte na tenký plát a rádýlkem ho rozdělte na obdélníky. Do nich ještě uprostřed vyřízněte malé průřezy. 

Obdélníky smažte dozlatova na rozpáleném oleji, pokládejte na sítko nebo ještě lépe na ubrousek, aby okapal přebytečný tuk, a po pár minutách obalujte v moučkovém cukru.

Mohlo by se vám líbit

Překvapte o Velikonocích rodinu slaďoučkými kraplemi

Kraple mají sladkou i slanou variantu, navíc existuje řada různých receptů. My se však zaměříme na smažené kraple, které mají krásné tvary, obsahují jen tři ingredience a skvěle se hodí třeba na brzké Velikonoce.
marianne.cz
Zdroj článku