Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Z ruiny budovy patřící důlní společnosti vytvořili stylovou chatu, kam chcete utéct z ruchu města

Nízkoenergetická budova je postavená z místního dřeva a kamene. Kombinuje v sobě moderní i tradiční a léty osvědčené materiály.

Terezie Benoni | 6. 04. 2023

Na pozemku se nacházela ruina budovy, která kdysi patřila důlní společnosti. Zdi této starší budovy majitelé ponechali a dnes druhotně zpevňují terén, na kterém je chata postavena. Orientace budovy je logickým vyústěním okolí. Uzavřené průčelí směrem k parkovišti a velká prosklená stěna vedoucí na terasu, která se otevírá do lesa. Les v létě chladí, v zimě chrání budovu. Napomáhají také tradiční hliněné omítky regulují a zajišťují zdravé a vyvážené mikroklima. Při použití v dřevostavbách dřevo chrání díky svým vlastnostem regulujícím vlhkost. Kromě pohlcování vlhkosti pohlcuje hliněná omítka také různé druhy pachů a toxinů ze vzduchu, a působí tak jako filtr. Autoři projektu Mgr. art. Zuzana Milková, Ing. arch. Petra Tauberová, Mgr. arch. Martin Hraško, Mgr. arch. Vladimír Badia se rozhodli použít především místní materiály, kterým dominuje zdeší kámen a dřevo.

Galerie:  Chalet Salamandra

Srdcem prostoru je prosklený krb

Rekreační chata, kterou najdeme také v nabídce Amazing Places, se nachází ve slovenské obci Hodruša - Hámre. Konstrukčně je objekt řešen jako zděná budova doplněná železobetonovými stěnami. Stropy jsou železobetonové a dřevěné. Původně měla být budova doplněna dřevěnými rámy ve tvaru obrysu fasády, ukotvenými do samostatných betonových základů. Střecha a fasáda jsou tvořeny kombinací dřevěného a plechového obložení. Štít a spodní část budovy jsou obloženy štípaným kamenem. V jihovýchodní části pozemku je původní svah nově profilován, aby se zabránilo případným sesuvům. Ve vstupním patře se nachází společná kuchyň, jídelna s obývacím pokojem a terasa s výhledem na les. Hliněná omítka lyžařské místnosti se vizuálně hlásí k centrálnímu prostoru, vertikálně propojenému dřevěným schodištěm s galerií, která umožňuje přístup do podkrovního rodinného pokoje. Na ochozu místnosti lze po zavěšeném žebříku vystoupat na nejvyšší místo v interiéru "obýváku" ve štítu, což je ideální místo pro děti jako alternativa k venkovním aktivitám v přírodě.  V síti na galerii si můžete lehnout.  Srdcem prostoru je závěsný úzký prosklený krb. Další čtyři pokoje jsou zasazeny hlouběji do lesního terénu. Olejované dřevo a kov různých odstínů připomínají hornickou minulost regionu, odkaz na slavnou hodrušskou krajku je patrný na tapetách, zábradlí a závěsných lampách. Již používaný čalouněný sedací nábytek a patina přírodních materiálů z místních zdrojů realizují koncept prostoru s pamětí, která není jen malebná, ale skutečná.


Zdroj informací: Zuzana Milková

 

Zdroj článku

Související články

Dům
S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

Dům
Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu