Byla to náhoda, teď je to láska na celý život
Restaurace Soho je vyhledávaným místem příznivců kvalitní gastronomie. O menu i vlastním bio chovu jsme si povídali s majitelkou Lucií Chrenekovou.
Restaurace Soho je jednou z předních pražských restaurací. Prozradíte nám, v čem jste jiní než ostatní podniky?
Troufám si říct, že kvalitou služeb, které poskytujeme zákazníkům. Dbáme na to, aby se pro každého stala návštěva Soho nezapomenutelným gastronomickým zážitkem. Odlišujeme se kombinací eventů, gastronomie na vysoké úrovni a proslulými brunchi, které pořádáme každý víkend.
Na jaké jídlo bychom k vám měli určitě zajít?
Hosté se k nám vracejí zejména na chobotnici, hovězí steak z našeho bio chovu a v neposlední řadě také na suši. Menu měníme čtyřikrát v roce, abyste měli možnost ochutnat jídla ze sezonních potravin.
Čím vám Soho před pěti lety učarovalo?
Speciální atmosférou, už před lety jsme sem chodili s rodinou a máme odtud řadu vzpomínek na společné chvíle. Vždy se mi líbil osobní přístup v klidném prostředí. Nemám ráda restaurace, kde je hluk jako na nádraží.
Soho není na gastroscéně žádným nováčkem. Kam se posunula za roky pod vaším vedením?
Naším cílem je neustále se zdokonalovat a rozvíjet gastronomii na vysoké úrovni. Proto se pořád posouváme kupředu. Troufám si říct, že naše víkendové tematické rodinné brunche jsou už vyhlášené po celé metropoli. Snažíme se vymýšlet kreativní zábavu pro děti s animátory, zatímco rodiče mají čas vychutnat si brunch. Soustředíme se i na řadu dalších eventů včetně těch, které se nekonají u nás, ale dodáváme na ně catering. U každé takové akce je pro nás důležitý klient a jeho přání, máme tak za sebou řadu akcí plných nápadů. Ať už to jsou svatby na klíč, nebo catering pro ty nejnáročnější klienty.
Jednou z novinek poslední doby jsou vaše vlastní sady, zahrady a biochov. Proč jste se rozhodli právě pro tenhle krok?
Od začátku dbáme na původ a kvalitu surovin, chceme, aby pocházely z udržitelných bio zdrojů. Tyto podmínky ale splňuje jen velmi málo dodavatelů, a proto jsme se rozhodli vydat se cestou vlastního bio chovu skotu. Naše Bio farma Nečtiny se zaměřuje na chov plemene Limousine, které je proslulé svou adaptabilitou a kvalitou masa. Dbáme na welfare zvířat, který respektuje jejich přirozené potřeby pro zajištění špičkové kvality a zdraví dobytka, a dodržujeme nejpřísnější standardy. Snažíme se toho všeho dosáhnout prostřednictvím ryze ekologických a udržitelných zdrojů. V dnešní době, kdy kvalita potravin na trhu klesá, chci, aby naše restaurace vařila jenom z toho nejlepšího. Z potravin, o kterých víme, že nejsou upravovány, bez postřiku, bez přidaných látek a antibiotik. Razantně odmítám jakékoli špatné zacházení se zvířaty a nekupujeme vejce od slepic v kleci ani ryby z farem, které nejsou schopny zaručit, že ryby netrpí nemocemi nebo parazity. Naštěstí dnes existují chovatelé, kteří našemu přísnému výběru odpovídají, a zákazníci tak mají jistotu, že jim nabízíme pokrmy z opravdu prvotřídních surovin.
Co vás vlastně přivedlo do světa gastronomie?
Bylo to úplnou náhodou, ale je z toho láska na celý život. Pro gastronomii musíte mít vášeň a odhodlání, abyste se pořád posouvali dopředu. Jste majitelka restaurace. Řeknete nám, kdo vládne kuchyni? Šéfkuchařem je už deset let Tomáš Mrvík. Díky své dlouholeté praxi a neustálému zdokonalování stále přináší novou inspiraci, aby mohl restauraci dál posouvat a do jídel promítnout aktuální trendy.
Jaká kuchyně je pro Soho typická?
Kuchyně je zaměřena převážně na euro-asijskou fúzi. Menu je jednoduché, přehledné a bohaté zároveň. Kromě stálého jídelního lístku můžete vybírat ze široké nabídky suši nebo ze sezonních pokrmů. Nebráníme se ale ani typické české kuchyni v moderním pojetí. Vždy dbáme na kvalitu surovin, které používáme, a snažíme se je zpracovat neobvyklým způsobem.
Jaké jsou vaše další gastronomické plány?
Plánů mám hodně, ale jsem perfekcionista, takže do realizace se vrhám, až když mám vše promyšleno na 150 procent. Proto v tuhle chvíli víc neprozradím.
Jak vypadá váš běžný pracovní den?
Můj pracovní den začíná hodně brzy, a to kolem čtvrté hodiny. Ráda si vyřídím nezbytnou agendu hned zrána. Pak pokračuji v kanceláři, věnuji se schůzkám a vyřizování všech nezbytností. Odpoledne je mým relaxem focení a plánování nových jídel se šéfkuchařem. Pro jaké rady si chodíte za ostatními nejčastěji? Vždy se ráda v chodu restaurace poradím například ohledně personálních záležitostí. Vím, že jsem ráznější, a pracuji na tom, abych měla nadhled a větší dávku trpělivosti.
A jaké jídlo je vaše srdeční?
Mám velmi ráda středomořskou kuchyni, od ryb až po mořské plody. Zejména v zahraničí ráda zkouším nové chutě a neobvyklé kombinace, které se snažím promítnout i do Soho. Z české kuchyně mám ráda domácí kachnu.
Které jídlo máte spojené s dětstvím?
Svíčkovou s knedlíkem, kterou mi doteď vaří výhradně moje bábinka. Miluju všechny klasické i moderní úpravy tohoto jídla, ale ta verze z dětství je pořád ta nejlepší.