Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Brokolice zapečená se sýrem nedá moc práce a zdravě si pochutnáte

Hledáte nápad na letní oběd? Zkuste jednoduché, chutné a zdravé zeleninové jídlo podle dnešního receptu. Brokolice je navíc velmi zajímavá zelenina s puncem superpotraviny.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 4. 07. 2025

Brokolice patří do čeledi brukvovitých. Je druhem kapusty a příbuzná květáku, má ale jemnější vůni a také chuť, takže ji dobře snášejí i lidé s citlivějším trávením. Je nabitá vitaminy a minerály a nízkokalorická (85 g brokolice má 28 kcal). Obsahuje velmi působivou kombinaci látek s terapeutickými vlastnostmi. Stovky soudobých výzkumů se proto zaměřují mimo jiné i na její předpokládané protirakovinné účinky (zejména proti rakovině plic, tlustého střeva a prsu). Je také bohatá na vlákninu, která snižuje cholesterol. Tato zelenina podporuje tělesnou imunitu, přispívá k detoxikaci jater a krve a podporuje léčbu dalších onemocnění, jako např. poruchy ledvin a močového měchýře, vysoký krevní tlak, artritida, zácpa a astma.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Brokolicové nočky jsou jednoduché, jemné a zachutnají celé rodině

Brokolice je košťálová zelenina, která má oproti ostatním svého druhu méně výraznou chuť. Díky tomu ji dobře snášejí i lidé s citlivějším trávením. Jednou z možností, co z brokolice v kuchyni vykouzlit, jsou jemné brokolicové nočky, velmi jednoduché jídlo s řadou variant.
marianne.cz

Kde se vzala?

Brokolice má původ v Itálii. Také její název je převzatý z italštiny a znamená něco jako „maičký výhonek, klíček“. V dobách starověkého Říma se vyvinula z divokého zelí, rostliny, která v té době vypadala spíše jako zelí než brokolice. Rozšířila se na Blízký východ, kde byla ceněna pro své jedlé hlávky a stonky, a poté se oklikou vrátila do Itálie, kde se dále pěstovala. Do Spojených států byla brokolice dovezena během koloniální éry, kde ji zpopularizovali italští přistěhovalci, kteří si tuto skvělou zeleninu přivezli s sebou do Nového světa. K jídlu jsou vhodné jak brokolicové růžičky, tak košťály, které chutnají podobně jako zelený chřest. Jasně zelená barva brokolice řadu pokrmů barevně zpestří. Kromě zelené existují i fialové, žluté a bílé odrůdy brokolice.V dnešní době mají největší produkci brokolice na světě USA, následuje Itálie. Pěstování v posledních letech výrazně vzrostlo v mnoha zemích, protože roste poptávka. 

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Jednoduchá a zdraví prospěšná Popelčina hrachová polévka

Hrášek jako zelenina i hrách coby luštěnina by měly mít čestné místo v našem jídelníčku vzhledem k obsahu pro tělo potřebných vitaminů a minerálů, vlákniny i podílu bílkovin a antioxidantů. Jedním ze snadných a chutných receptů je Popelčina hrachová polévka.
marianne.cz

Recept na zapečenou brokolici se sýrem

Seznam potřebných surovin

  • 800 g brokolice
  • 1,5 hrnku mléka
  • 4 vejce
  • 200 g tvrdého sýru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • tuk na vymazání pekáč 

Jak na to:

Brokolici uvaříme do poloměkka a nakrájíme na menší kousky. Sýr nastrouháme. Zapékací nádobu vymažeme tukem. Brokolici rozložíme do připravené nádoby. Brokolici zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci, nastrouhaným sýrem, solí a pepřem. Vložíme do trouby a zapékáme na 180 °C zhruba 20-25 minut. Podáváme s vařeným bramborem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×