Kde se vzala?
Brokolice má původ v Itálii. Také její název je převzatý z italštiny a znamená něco jako „maičký výhonek, klíček“. V dobách starověkého Říma se vyvinula z divokého zelí, rostliny, která v té době vypadala spíše jako zelí než brokolice. Rozšířila se na Blízký východ, kde byla ceněna pro své jedlé hlávky a stonky, a poté se oklikou vrátila do Itálie, kde se dále pěstovala. Do Spojených států byla brokolice dovezena během koloniální éry, kde ji zpopularizovali italští přistěhovalci, kteří si tuto skvělou zeleninu přivezli s sebou do Nového světa. K jídlu jsou vhodné jak brokolicové růžičky, tak košťály, které chutnají podobně jako zelený chřest. Jasně zelená barva brokolice řadu pokrmů barevně zpestří. Kromě zelené existují i fialové, žluté a bílé odrůdy brokolice.V dnešní době mají největší produkci brokolice na světě USA, následuje Itálie. Pěstování v posledních letech výrazně vzrostlo v mnoha zemích, protože roste poptávka.