Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice má v kuchyni své místo už tisíce let – její sladká, hřejivá chuť zlepšuje chuť jídel a zároveň přináší zdravotní výhody. Je ceněna pro své antioxidační účinky a podporu metabolismu. Tato oblíbená přísada má ale i své méně známé temné stránky, které je dobré znát.

Jana Szkrobiszová | 6. 11. 2024

Než se skořice dostala do Evropy, urazila dlouhou cestu ze Srí Lanky a Indie, kde se tradičně pěstovala. Arabští obchodníci, kteří ji na Střední východ a následně do Evropy přiváželi, měli propracovanou síť obchodních tras. Skořice putovala do přístavů na Středním východě a odtud do Egypta, kde se stala ceněným zbožím mezi faraony a kněžími. Používala se nejen jako koření, ale také při náboženských obřadech a balzamovacích rituálech pro své konzervační vlastnosti. Později se dostala i do starověkého Řecka a Říma, kde se stala luxusní surovinou dostupnou pouze pro bohaté.

Mohlo by se vám líbit

Bobkový list není pouhé koření: Patří do domácí lékárničky a oceníte ho při péči o pleť a vlasy

Vavřín je stálezelený aromatický keř nebo strom, od starověku ceněný pro své mimořádné vlastnosti. U nás ho známe především jako bobkový list v poličce mezi kořením. Patří ale i do přírodní lékárničky a k péči o pleť a vlasy.
marianne.cz

Hodí se na vaření, pro zdraví, ale i do parfémů

Skořice se svým výrazným aroma a hřejivou chutí si našla pevné místo v tradičních i moderních receptech. Má také prokázané zdravotní účinky – podporuje trávení, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a příjemně prohřívá organismus. V kuchyni ji běžně používáme k ochucení kávy, čaje nebo sladkých pokrmů, jako jsou perníky a štrúdly, ale malé množství dokáže oživit i slaná jídla, například rajskou omáčku. Skořice je oblíbená i v parfémovém průmyslu, kde se kombinuje s tóny vanilky, hřebíčku nebo santalového dřeva a vytváří tak smyslné, hřejivé vůně.

Mohlo by se vám líbit

Zelená lékárna: Koření, které hřeje i léčí... to se vám teď bude hodit

Nejen šála, čepice a teplý svetr umějí člověka v zimě zahřát. Dokáže to i řada druhů koření. Vnitřně prohřejí, mají léčivé účinky, a při tom všem ještě neodolatelně provoní domov!
marianne.cz

Zdraví prospěšné koření, u kterého záleží na správném výběru i dávkování

Skořice je oblíbené koření, které dokáže nejen povznést chuť pokrmů, ale i prospět zdraví. Při výběru druhu je však třeba opatrnosti. Na trhu jsou dvě hlavní varianty: kasie (čínská skořice) a cejlonská skořice. Kasie je levnější a aromatičtější, ale obsahuje více kumarinu, což při vyšší konzumaci může zatěžovat játra a ledviny. Naopak cejlonská skořice, jemnější a sladší, obsahuje kumarinu podstatně méně, a je tak vhodná pro dlouhodobé užívání. Oba druhy se liší i vzhledem a strukturou. Kasie má tlustší, pevnou kůru, stočenou do jednoho silného svitku. Cejlonská skořice je křehčí, její tenká kůra se snadno láme a tvoří mnohonásobně stočené svitky, které připomínají jemné papírové ruličky. Přestože cejlonská skořice voní méně intenzivně, její jemně sladká chuť, ať už v pečivu, nápojích, nebo jako každodenní pomocník pro zdraví.

Čtěte také: Objevte svou bylinku podle horoskopu: Každé znamení má vlastního pomocníka

Léčivé bylinky jsou pro naše tělo prospěšné bez ohledu na to, v jaký den jsme se narodili. Z pohledu astrologie má ovšem každé znamení své ideální rostlinné pomocníky.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VAKUOVÉ DÓZY STATUS TRITAN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VAKUOVÉ DÓZY STATUS TRITAN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit