Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Když chcete uvařit skvělé jídlo, ale šetřit přitom časem i nádobím: Pusťte se do expres kuřete na paprice

Kuře na paprice má původ v Maďarsku, v 19. století ale zdomácnělo i v českých kuchyních a jeho obliba stále trvá. Pokud potřebujete uvařit rychle a snadno, expresní příprava tohoto jídla v jednom hrnci je ideálním řešením.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 4. 09. 2025

Historii kuřete na paprice lze spojit s bohatou zemědělskou tradicí Maďarska. Paprika, tolik významná pro maďarskou kuchyni, se do země dostala v 16. století během osmanské nadvlády a velice rychle tu zdomácněla. Zpočátku se používala střídmě, především jako dekorativní prvek. Postupem času však maďarští kuchaři objevili její potenciál dodat pokrmům hloubku a chuť. Jak se pěstování papriky rozšířilo po celé zemi, stala se všudypřítomnou přísadou maďarské kuchyně a našla si cestu do různých dušených pokrmů, polévek a omáček. Kuřecí paprikáš, tedy kombinace křehkého kuřete, aromatické cibule a zářivé paprikové omáčky, si časem vysloužil čestné místo nejen v maďarské kuchyni,  ale i za hranicemi země.  V 19. století se stal „Paprikahendl“ oblíbeným jídlem v celém Rakouském císařství, včetně českých zemí, kde je populární dodnes.

Mohlo by se vám líbit

Když kuchyní zavoní plněné papriky podle Jana Punčocháře, málokdo odolá

Plněné papriky patří mezi nejoblíbenější papriková jídla. Dnešní recept podle známého českého šéfkuchaře Jana Punčocháře vás provede přípravou této letní klasiky s neodolatelnou rajskou omáčkou a skvělým kynutým knedlíkem.
marianne.cz

Na co si dát pozor při vaření kuřete na paprice?

Existují momenty, které mohou kuře na paprice pokazit. Na co si dát pozor? Například na výběr masa: nevykostěné hřbety mají za následek nevzhledný talíř a umatlané ruce strávníků. Je také potřeba myslet na skutečnost, že následkem připálené papriky pokrm hořkne. Pokud je to tedy možné, osmahneme nejdříve maso, potom jej poprášíme paprikou, otočíme a hned podlijeme vodou nebo vývarem. Opatrně i s vodou: velké množství vody zapříčiní nevýraznou a slabou chuť šťávy i "polévkovou konzistenci". Maso musí být jen sotva ponořené. Pokud přidáváme do jídla sladkou smetanu, uděláme to až před koncem vaření a přípandě přimícháme do smetany hladkou mouku na zahuštění. Provaříme na mírném ohni alespoň pár minut, než se smetana spojí se šťávou. Pokud chceme omáčku okyselit, přimícháme ocet až do odstaveného jídla, jinak se smetana srazí.

Mohlo by se vám líbit

Slavné francouzské ratatouille patří k létu a chutná bezvadně

Léto je ten nejlepší čas, kdy si dopřát tradiční francouzský pokrm ratatouille. Při jeho výrobě se neobejdeme bez lilku, cukety, paprik, rajčat, cibule, případně také okurky. Příprava je snadná, netrvá dlouho a chuť je bezvadná.
marianne.cz

Recept na expres kuře na paprice

Seznam potřebných surovin

(3 porce)

  • 3 kuřecí stehýnka
  • 1 větší cibule
  • olej
  • vývar (nebo masox)
  • 1-2 lžičky sladké papriky
  • pepř mletý
  • sůl
  • smetana
  • česnek (dle chuti)
  • mouka

Jak na to:

Stehýnka nejdřív osolíme, posypeme paprikou a vetřeme koření do kůže. Vložíme do většího hrnce, kde jsme na oleji nebo sádle osmažili nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Zasypeme osmaženou cibuli 2 lžičkami sladké papriky. Zlehka opražíme a zalijeme cca 250 ml vývaru nebo vody, aby byla stehna zcela ponořená. Přidáme 1/2-1 masox a trochu pepře dle chuti. Vaříme do změknutí masa na mírném ohni. Pak maso vyjmeme a obereme od kosti. Omáčku už jen zahustíme hladkou moukou rozšlehanou ve vodě. Je možno dle chuti přidat ještě malý stroužek česneku. Nakonec ponorným mixérem rozmixujeme, aby byla omáčka úplně hladká a zjemníme sladkou smetanou.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×