Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Při výběru správného druhu smetany nemá tohle zapékané jídlo chybu

Dostali jste chuť na pořádnou gastronomickou klasiku? Nabízíme recept na brambory zapečené s vepřovými kotletami a zalité smetanou. Vůní a chutí ve vás možná vzbudí lehkou nostalgii a vzpomínky na nedělní obědy u babičky.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 19. 07. 2025

Jídla se smetanou k české kuchyni tradičně patří a stále se těší velké oblibě. Smetana slouží k zahuštění omáček, polévek a dalších pokrmů, kterým dodává jemnou a krémovou chuť. K nejznámějším jídlům se smetanou u nás patří svíčková a koprová omáčka. Smetana se používá k přípravě tradičních, ale i moderních jídel. Používá se ve studené i teplé kuchyni, do slaných i sladkých jídel. Důležité je, že musí obsahovat minimálně 10 % tuku. Co se týče přínosu pro naše zdraví, obsahuje smetana velké množství vápníku, kvalitních bílkovin, vitaminů (zejména řady B), zinku a fosforu.

Mohlo by se vám líbit

Chlupaté knedlíky jako od babičky: Zkuste těsto namíchané ze syrových a vařených brambor

Přesný původ chlupatých knedlíků zůstává záhadou. Nikdo neví, jestli je poprvé uvařila krkonošská nebo šumavská domácnost. A vlastně ani to, jestli byly ze syrových, vařených nebo smíchaných brambor.
marianne.cz

Je zdravá, ale pozor na tuky!

Smetana ovšem také patří k výrobkům s vyšším obsahem tuku, proto je vhodné při její konzumaci zohlednit i příjem ostatních živočišných tuků. Na výběr máme poměrně veliké množství druhů smetan s různým obsahem tuku. Smetany s vyšším obsahem tuku obvykle chutnají lépe, mají bohatší texturu a jsou hustší při vaření. Pochopení jejich rozdílů je klíčem k výběru té správné pro vaše potřeby. Na trhu najdeme smetanu ke šlehání, smetanu vysokotučnou, zahuštěnou neslazenou a zahuštěnou slazenou, sušenou smetanu nebo kysanou. Je dobré také připomenout, že fermentované výrobky jsou lépe stravitelné a tělu prospěšné. Zakysaná smetana má pozitivní vliv na střevní mikroflóru, a tím i na imunitní systém. Je ideální pro studenou kuchyni, ale lze ji použít napřklad i ke zjemnění polévek a omáček. Vzhledem k její horší tepelné stabilitě (tendence ke srážení) se přidává až do hotových jídel. K úpravám při vyšších teplotách nebo zapékáni se nejlépe hodí smetana na šlehání. Smetana na vaření s nižším obsahem tuku se může při zapékání srazit.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Víkendový oběd? Zkuste pečené kukuřičné kuře se zeleninou a hummusem

Chystáte se připravit jídlo s opravdu delikátní chutí? Zkuste vsadit na kukuřičné kuře. Jeho cena bývá vyšší, ale mnoho milovníků dobrého jídla na něj nedá dopustit. Náš recept doporučuje pečené kukuřičné kuře spolu s pečenou zeleninou a hummusem.
marianne.cz

Recept na kotlety na smetaně

Seznam potřebných surovin

  • 4 plátky vepřové kotlety
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1,5 kg brambor
  • 250 ml sladké smetany
  • 100 g tvrdého sýra v celku (volitelně)
  • olej na vymazání pekáčku

Jak na to:

Pekáč vymažeme olejem. Plátky masa po okrajích nařízneme, aby se nekroutily, naklepeme je, osolíme a opepříme z obou stran. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Na dno pekáče naskládáme brambory a lehce je osolíme. Na ně rozložíme plátky masa a vše zalijeme smetanou. Pak pekáč zakryjeme a dáme péci asi na 1 hodinu. Před koncem pečení můžeme kotlety posypat nahrubo strouhaným sýrem a pak je dopečeme dozlatova.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×