Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Když kuchyní zavoní plněné papriky podle Jana Punčocháře, málokdo odolá

Plněné papriky patří mezi nejoblíbenější papriková jídla. Dnešní recept podle známého českého šéfkuchaře Jana Punčocháře vás provede přípravou této letní klasiky s neodolatelnou rajskou omáčkou a skvělým kynutým knedlíkem.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 8. 08. 2025

 

Na plněných paprikách si můžeme pochutnávat díky objevení a pěstování paprik původními obyvateli Ameriky. A také díky tomu, že všechny národy na planetě využívají prostor v nitru dostupné zeleniny, ovoce, mořských plodů nebo smotaných listů k plnění všemi možnými druhy směsí. Papriky se dostaly do Evropy po objevení Ameriky a postupně se začlenily do různých kuchyní. Plněné papriky se staly nepostradatelným pokrmem obzvlášť ve Středomoří. Španělsko mělo to štěstí, že do svého jídelníčku zřejmě jako první zařadilo rajčata a papriky z kořisti dobyvatelů. Vznikla zde jídla jako například pimientos rellanos de arroz con salsa de tomates (papriky plněné rýží a šafránem, vařené v rajčatové omáčce).

Mohlo by se vám líbit

Slavné francouzské ratatouille patří k létu a chutná bezvadně

Léto je ten nejlepší čas, kdy si dopřát tradiční francouzský pokrm ratatouille. Při jeho výrobě se neobejdeme bez lilku, cukety, paprik, rajčat, cibule, případně také okurky. Příprava je snadná, netrvá dlouho a chuť je bezvadná.
marianne.cz

Jak se plní papriky jinde ve světě?

V Tunisku se připravují fil fil mashsi, pokrm z paprik plněných jehněčím masem a rýží, ochucený muškátovým oříškem, kardamomem a šafránem. Italové plní papriky rýží a přelévají je rajčaty, což je recept, který si s sebou přivezli jako imigranti i do USA. Tam k němu, jak se dalo očekávat, přibylo hodně mletého hovězího masa. Asijské recepty jsou pro nás dost exotické. V Indii milují papriky plněné pikantní bramborovou kaší, na Filipínách papriky plněné krevetami, vepřovým masem a vodními kaštany, zatímco v Koreji plní do silné pálivých papriček tofu. Severní Evropa dává přednost plněným paprikám typu dánského fyldde peberfrugter, což jsou papriky plněné bulgurem, houbami a kysaným zelím. Maďaři a Rumuni plní papriky velkým množstvím pálivé papriky spolu s mletým masem a rýží a podávají je se zakysanou smetanou nebo jogurtem pro zjemnění pálivosti.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Při výběru správného druhu smetany nemá tohle zapékané jídlo chybu

Dostali jste chuť na pořádnou gastronomickou klasiku? Nabízíme recept na brambory zapečené s vepřovými kotletami a zalité smetanou. Vůní a chutí ve vás možná vzbudí lehkou nostalgii a vzpomínky na nedělní obědy u babičky.
marianne.cz

Do našich kuchyní přišly s imigranty

Českou a moravskou kuchyni protínají mnohé kulinářské tradice jiných zemí. Balkánská a jihoslovanská zde zanechaly stopu díky imigrantům, kteří sem dorazili v několika vlnách. Mezi někdejší exotická jídla, která u nás zdomácněla, patří i plněné papriky. Pravděpodobný začátek jejich včlenění do našich jídelníčků byl na jižní Moravě. Nejen proto, že jde o úrodný kraj, kde se paprikám daří. Byli to právě imigranti z Bulharska, Rumunska a států někdejší Jugoslávie, kteří tento pokrm na jih Moravy přinesli. První vlna imigrace z jihovýchodu se datuje do šestnáctého a sedmnáctého století, kdy se zde usadili Chorvaté prchající před Turky. Plněné papriky si díky své zajímavé chuti a předávání receptů mezi hospodyněmi brzy našly místo i v kuchyních starousedlíků. A když se k původně exotickému receptu přidá poctivý kynutý knedlík, rázem má i originální punc naší kuchyně!

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Boloňským špagetám svědčí správný poměr zeleniny i malá sklenka vína

Patří mezi charakteristické pokrmy italské kuchyně a jedny z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších po celém světě. Není divu, jde o jednoduché, rychlé, a přitom tak chutné jídlo! Jaké ingredience by v boloňských špagetách neměly chybět, připomíná dnešní recept.
marianne.cz

Recept na plněné papriky podle Jana Punčocháře

Seznam potřebných surovin

Na plněné papriky:

  • 600 g masa (60 % vepřového bůčku a 40 % hovězího krku)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 4-8 paprik (podle velikosti)
  • 1 cibule
  • řepkový olej (podle potřeby)
  • 150 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce cukru krupice (podle chuti)
  • divoké koření (2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček celého pepře nebo podle chuti)
  • 1 svitek celé skořice
  • 200 g drcených rajčat
  • 1 feferonka (nebo podle chuti)
  • 1 citron

Houskový knedlík:

  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 500 ml mléka
  • 600 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1 starší houska
  • máslo na potření

Jak na to:

Vepřový bůček a hovězí krk umeleme, přidáme sůl a mletý pepř a důkladně promícháme. Konce paprik odkrojíme, vyndáme z nich jádřince a papriky naplníme masovou směsí. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme nadrobno. Přidáme ji k cibuli a orestujeme do tmavé barvy. Do základu vmícháme rajčatový protlak, znovu důkladně zarestujeme, osladíme 2 lžícemi cukru, vhodíme divoké koření, skořici a na závěr drcená rajčata. Troubu předehřejeme na 170 °C. Naplněné papriky narovnáme do pekáčku a přelijeme je omáčkou. Přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut. Po upečení papriky vyjmeme a uchováme v teple. Z omáčky odstraníme celé koření a propasírujeme ji přes cedník. Podle chuti dochutíme cukrem, solí, feferonkou, případně citronovou šťávou. Na houskový knedlík, rozmícháme droždí s cukrem ve 100 ml vlažného mléka, zasypeme 60 g hrubé mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek.Zbytek hrubé mouky, vlažné mléko, vejce a sůl dáme do mísy robota, přidáme kvásek a vše důkladně hněteme do hladkého těsta. Do hotového těsta vmícháme na kostičky nakrájenou housku a těsto necháme přikryté kynout na teplém místě. Několikrát zkontrolujeme a znovu prohněteme, aby se do těsta dostal vzduch. Po vykynutí z těsta vytvoříme kulaté knedlíky a ještě jednou je necháme vykynout. Vaříme v páře 25 minut při 99 °C. Po uvaření knedlíky propícháme vidličkou a potřeme máslem. Knedlíky a plněnou papriku podáváme hojně zalité rajčatovou omáčkou.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×