Recept na plněné papriky podle Jana Punčocháře
Seznam potřebných surovin
Na plněné papriky:
- 600 g masa (60 % vepřového bůčku a 40 % hovězího krku)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 4-8 paprik (podle velikosti)
- 1 cibule
- řepkový olej (podle potřeby)
- 150 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
- 100 g rajčatového protlaku
- 2 lžíce cukru krupice (podle chuti)
- divoké koření (2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček celého pepře nebo podle chuti)
- 1 svitek celé skořice
- 200 g drcených rajčat
- 1 feferonka (nebo podle chuti)
- 1 citron
Houskový knedlík:
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 500 ml mléka
- 600 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- 1 starší houska
- máslo na potření
Jak na to:
Vepřový bůček a hovězí krk umeleme, přidáme sůl a mletý pepř a důkladně promícháme. Konce paprik odkrojíme, vyndáme z nich jádřince a papriky naplníme masovou směsí. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme nadrobno. Přidáme ji k cibuli a orestujeme do tmavé barvy. Do základu vmícháme rajčatový protlak, znovu důkladně zarestujeme, osladíme 2 lžícemi cukru, vhodíme divoké koření, skořici a na závěr drcená rajčata. Troubu předehřejeme na 170 °C. Naplněné papriky narovnáme do pekáčku a přelijeme je omáčkou. Přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut. Po upečení papriky vyjmeme a uchováme v teple. Z omáčky odstraníme celé koření a propasírujeme ji přes cedník. Podle chuti dochutíme cukrem, solí, feferonkou, případně citronovou šťávou. Na houskový knedlík, rozmícháme droždí s cukrem ve 100 ml vlažného mléka, zasypeme 60 g hrubé mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek.Zbytek hrubé mouky, vlažné mléko, vejce a sůl dáme do mísy robota, přidáme kvásek a vše důkladně hněteme do hladkého těsta. Do hotového těsta vmícháme na kostičky nakrájenou housku a těsto necháme přikryté kynout na teplém místě. Několikrát zkontrolujeme a znovu prohněteme, aby se do těsta dostal vzduch. Po vykynutí z těsta vytvoříme kulaté knedlíky a ještě jednou je necháme vykynout. Vaříme v páře 25 minut při 99 °C. Po uvaření knedlíky propícháme vidličkou a potřeme máslem. Knedlíky a plněnou papriku podáváme hojně zalité rajčatovou omáčkou.