Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Slavné francouzské ratatouille patří k létu a chutná bezvadně

Léto je ten nejlepší čas, kdy si dopřát tradiční francouzský pokrm ratatouille. Při jeho výrobě se neobejdeme bez lilku, cukety, paprik, rajčat, cibule, případně také okurky. Příprava je snadná, netrvá dlouho a chuť je bezvadná.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 5. 08. 2025

Ratatouille (ratatuj) má svůj původ v oblasti Nice v Provence, ale velké oblibě se těší po celém Středomoří. Neodmyslitelný základ receptu tvoří lilek, cuketa, rajčata, papriky, cibule, případně okurky. Důležitý je také olivový olej, který podtrhuje charakteristickou chuť tohoto pokrmu. Jde vlastně o dušenou zeleninu, příprava je velmi snadná a výsledek skvělý. Směs můžeme podle svých preferencí dochucovat nejen solí a pepřem, ale také bazalkou či oreganem. Toto jídlo, které voní po té nejskvělejší kombinaci letní zeleniny, je možné podávat buď jako přílohu k masu nebo rybám, ale i jako samostatný chod. Je vhodný i jako lehká večeře a je jen na strávnících, jestli si ratatouille dají teplé nebo studené.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Bramborák bez brambor? Cuketa je dokonalá náhrada

Urodily se vám cukety, ale vy zrovna máte chuť na bramborák? Není nic jednoduššího, než vyzkoušet smažené placičky z cuket, které se vůní i chutí dokonale vyrovnají těm z brambor.
marianne.cz

Co bychom měli vědět o lilku

Lilek mezi ostatními druhy zeleniny vyniká svou nápadnou barvou, ovšem jeho chuť je spíše nevýrazná. Je nejen typickou přísadou do ratatouille a nedílnou součástí středomořské kuchyně, ale velmi oblíbený je i v orientální kuchyni, kde se připravuje například plněný. Lilek vejcoplodý, známý rovněž pod názvem baklažán, je nízkokalorická zelenina, která ale obsahuje i málo živin. Tmavě fialové až černé lilky obsahují flavonoidy, což jsou přírodní barviva s řadou zdraví prospěšných účinků. Většina vitaminů a minerálních látek je obsažena přímo ve slupce a těsně pod ní, proto by se lilek vždy měl konzumovat včetně slupky. Před zpracováním bychom měli lilek důkladně umýt pod tekoucí vodou. Krájet je ideální těsně před použitím (nebo po nakrájení lehce potřít šťávou z citrónu), jelikož dužina na vzduchu rychle mění barvu. Doporučuje se plátky lilku mírně osolit: sůl z něj vytáhne hořké látky, a navíc při smažení tak nasaje lilek i méně tuku. (Sůl nechte působit přibližně půl hodiny, poté plátky osušte kuchyňskou utěrkou.) Opatrně s množstvím tuku, lilek kvůli své houbovité konzistenci hodně nasává.

Mohlo by se vám líbit

Květákové placičky jako nevšední příloha i netradiční svačinka

Květák je zdravá zelenina, která se v našich kuchyních zabydlela už dávno. Na jeho úpravu existuje řada receptů. Ten dnešní je na květákové placičky, které jsou výborné jako nevšední příloha i netradiční svačina.
marianne.cz

Recept na ratatouille

Seznam potřebných surovin

  • 1 lilek
  • 2 menší cukety
  • 3 čerstvé papriky
  • 5 rajčat
  • 2 cibule (nejlépe šalotky)
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • sůl
  • pepř mletý

Jak na to:

Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme "vypotit". Potom ho omyjeme a osušíme. Rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semínek. Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibulku a přidáme ostatní nakrájenou zeleninu. Osolíme, opepříme a dusíme cca 1/2 hodiny. Neměla by vzniknout kaše. Nakonec vmícháme čerstvou bazalku. Můžeme použít i oregano nebo tymián.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×