Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Oblíbené jídlo s překvapivou historií: Právě teď je nejlepší čas pustit si do kuchyně šopský salát

Období, kdy dozrávají i domácí rajčaty a papriky, je ideální pro přípravu toho nejlepšího a zdravím nabitého šopského salátu. Původ má v Bulharsku, ale jeho obliba se rychle rozšířila i do dalších zemí. Recept je snadný a rychlý.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 17. 08. 2025

Šopský salát patří mezi oblíbené pokrmy ve spoustě evropských zemí. Jeho původním domovem je ale Bulharsko. Kdo jsou Šopové? Jde o Bulhary pocházející z okolí Sofie a Dupnice. Mluví specifickým nářečím, které má blíže k makedonštině. O Šopech se traduje, že jsou houževnatí, konzervativní a činí si nárok na to, aby byli považováni za "nejbulharštější" Bulhary. Jejich bulharský název Šopi pochází od pojmenování hole, která pro Šopy, většinou pastevce, představovala nerozlučnou každodenní společnici. Kdo by však předpokládal dlouhou historii současné podoby šopského salátu, bude překvapený. Salát, který tradičně dělali Šopové, vypadal úplně jinak. Skládal se ze zahuštěného jogurtu smíchaného s vlašskými ořechy, česnekem a opečenými feferonkami a červenými paprikami.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Brokolice zapečená se sýrem nedá moc práce a zdravě si pochutnáte

Hledáte nápad na letní oběd? Zkuste jednoduché, chutné a zdravé zeleninové jídlo podle dnešního receptu. Brokolice je navíc velmi zajímavá zelenina s puncem superpotraviny.
marianne.cz

Cíleně vytvořený reprezentační salát

Šopský salát byl vytvořený na státní objednávku a následně schválený v padesátých letech minulého století v restauraci Černomorec v letovisku Družba (dnes nese název Sv. Konstantin a Elena). Cílem bylo nabídnout turistům čistě bulharský produkt přímo ze „zeleninové zahrady Evropy“, jak se Bulharsku tehdy říkalo. V 60. a 70. letech minulého století se nový bulharský salát začal prosazovat v ostatních letoviscích, záhy i po celé zemi a brzy i za jejími hranicemi. Kombinace jemně nasekaných červených rajčat a okurek, papriky (pečené nebo syrové), cibule, oleje, octa a na vrchu nasypaný strouhaný balkánský sýr byla nejen chutná, ale také barevně sladěná s bulharskou národní bílo-zeleno-červenou trikolórou. Kroje v oblasti Šopska jsou bílé s bílými čepicemi, údajně proto je sýr "pokrývkou" salátu ve tvaru kopečku (čepice).

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Jogurtový dip s česnekem je to pravé k letním hostinám. Příprava je snadná

Přichází doba příjemných venkovních posezení a samozřejmě také grilování. Dobrý dip by rozhodně neměl chybět. Jedním ze základních je ten podle dnešního receptu. Potřebujete jen bílý jogurt, česnek a bylinky.
marianne.cz

Recept na šopský salát

Seznam potřebných surovin

  • 350 g rajčat
  • 300 g paprik
  • 1 okurka
  • 2 menší cibule
  • 1 svazek petrželové natě
  • 80 g balkánského sýru
  • mletý pepř
  • vinný ocet
  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • sůl

Jak na to:

Očištěné papriky, rajčata a okurku nakrájíme na stejně velké kostky a dáme do mísy. Cibule nakrájíme na velmi tenká půlkolečka, petrželku nasekáme nadrobno a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou. Směs osolíme a opepříme. Salát pokapeme olejem, podle chuti okyselíme octem a jemně promícháme. Nakonec posypeme strouhaným balkánským sýrem. Podávat můžeme s bílou vekou jako samostatné jídlo.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×