Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Na tento salát většina Čechů nedá dopustit. Hotový je za deset minut

Proč bychom ve svém jídelníčku neměli zapomínat na okurky? Protože jsou velice zdravé a navíc skvěle chutnají! Dnešním receptem připomínáme klasický okurkový salát, který se hodí k mnoha jídlům, ale i jen jako osvěžující zdravá svačinka.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 1. 08. 2025

Okurka je velmi výživná a zároveň také dietní. Půl šálku nakrájené okurky obsahuje pouze osm kalorií. Čerstvé okurky mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Obsahují například beta-karoten, důležitý antioxidant, chránící náš organismus před působením škodlivých volných radikálů. Další látky v okurce, lignany, pomáhají předcházet onemocněním jako je osteoporóza, srdeční choroby a některé druhy rakoviny. Vitamín K podporuje zdraví kostí a zlepšuje vstřebávání vápníku. Vědci se navíc domnívají, že okurky díky látkám, které obsahují, mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi nebo zabránit jejímu zvyšování. To může přispívat ke kontrole a prevenci cukrovky. Stín na vysoké nutriční hodnotě kupované okurky by mohly znamenat možné zbytky pesticidů. Důrazně se doporučuje okurku před konzumací oloupat nebo omýt teplou tekoucí vodou.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Jogurtový dip s česnekem je to pravé k letním hostinám. Příprava je snadná

Přichází doba příjemných venkovních posezení a samozřejmě také grilování. Dobrý dip by rozhodně neměl chybět. Jedním ze základních je ten podle dnešního receptu. Potřebujete jen bílý jogurt, česnek a bylinky.
marianne.cz

Okurkové zajímavosti

Okurka je jednou z nejstarších druhů zeleniny. Pochází z Indie a archeologové odhadují, že její pěstování coby potraviny začalo před 3 000 lety. Starověcí Egypťané vyráběli z okurek lehký likér a říká se, že císař Tiberius vyžadoval, aby okurky byly denní součástí jeho jídelníčku. Později, mezi 8. a 9. stoletím, pěstoval Karel Veliký okurky ve své zahradě v Itálii. Okurky se poté rozšířily do západní Evropy. Spolu s množstvím dalších druhů rostlin se díky Kolumbovi staly známými i v Novém světě. Okurka se skládá převážně z vody (96 %). Zatímco spotřebitelé věří, že okurka je zelenina, vědecky je považována za ovoce, protože vzniká z oplodněného květu a obsahuje semena. Současný světový rekord ve velikosti okurky drží od roku 2022 Sebastian Suski, Polák žijící v anglickém Southamptonu. Plod tehdy jím vypěstované okurky seté z čeledi tykvovitých má podle Guinnessovy knihy rekordů úctyhodných 113,4 centimetru

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Domácí majonéza z vajíček natvrdo chutná skvěle a vydrží v lednici až dva týdny

Majonéza je jednou z nejstarších a celosvětově nejoblíbenějších omáček moderní gastronomie. K její přípravě stačí olej, vejce, citron a hořčice. Tradičně se připravuje z čerstvých vajec, náš dnešní recept ale radí, jak ji vyrobit i z vajíček vařených natvrdo.
marianne.cz

Recept na okurkový salát

Seznam potřebných surovin

(3 porce)

  • 1 salátová okurka
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce vody

Podle chuti:

  • mletý pepř
  • sůl
  • trocha oleje
  • cibule (možno vynechat)

Jak na to:

Salátovou okurku oloupeme, nastrouháme nahrubo a osolíme. V misce rozmícháme vodu, ocet a cukr. Nálev nalijeme na okurku a promícháme. Opepříme podle chuti, pokapeme olejem a můžeme přidat i nakrájenou cibuli.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×